Dieta s omezením bílkovin – neslaná – (dieta č. S35)
27.10.2008 23:11 – Základem diety je snížit bílkoviny na 35 g za den.
revidováno dne: 15.11.2008
Stravu připravujeme neslanou. Pacient může dosolit dle dávky určenou lékařem. Vylučujeme potraviny, při jejichž přípravě byla použita kuchyňská sůl. Maso nepodáváme, občas zařadíme ryby. Zastíráme neslanou chuť pokrmů vhodnou technologickou úpravou – opékání, zapékání, občas můžeme i smažit. Nepodáváme moučníky, pouze sladká hlavní jídla. Z důvodu doplnění vitamínů C podáváme ovocné šťávy, ovoce a zeleninu.Indikace
Ledvinová onemocněníVýběr potravin
Maso
Vhodné je zařadit sladkovodní rybyMléko
Nepodáváme jako samostatný nápoj, pouze ředěné. Dále mléko můžeme používat na přípravu pokrmů, ale v polovičním množství.Mléčné výrobky
- Jogurt bílý i ovocný, termix, lakrumáček – můžeme zařadit na snídani
- Tvaroh, sýry pouze tvarohové – Lučina, Žervé, Fénix. Ostatní druhy sýrů vylučujeme
- Mléčné výrobky zařazujeme 1-2x týdně.
Vejce
1 ks/týden. V jakékoliv úpravěTuky
- Živočišné – máslo
- Rostlinné – oleje
Sacharidové potraviny
- Cukr, med bez omezení
- Pečivo – v domácím léčení nejlépe neslané, nízkobílkovinné, jinak podáváme normální pečivo,ale bez soli na povrchu
- Příkrmy – brambory, rýže, nízkobílkovinné těstoviny. Vhodné jsou opečené brambory, bramborové opečenky, brambory na česneku...
- Mouka nízkobílkovinná
- Ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice
Ovoce
Neomezený výběrZelenina
Neomezený výběrKoření
Ne ostré, dráždivé koření, pouze sladká paprika, nové koření, bobkový list, libeček, saturejka – v malém množstvíNedoporučované potraviny
všechny, při jejichž výrobě byla použita kuchyňská sůl, ostré dráždivé koření, zrnková káva, alkohol. Toto nedoporučujeme kvůli ledvinám – ledviny čistí a my je tím zbytečně více zatěžujeme. revidováno dne 15.11.2008