Dieta s omezením bílkovin – neslaná – (dieta č. S20)
26.10.2008 18:56 – Základem diety je snížit bílkoviny na 20 g za den.
revidováno dne: 13.12.2008
Stravu připravujeme neslanou. Pacient může dosolit dle dávky určenou lékařem. Vylučujeme potraviny, při jejichž přípravě byla použita kuchyňská sůl. Maso nepodáváme. Zastíráme neslanou chuť pokrmů vhodnou technologickou úpravou – opékání, zapékání, občas můžeme i smažit. Nepodáváme moučníky, pouze sladká hlavní jídla. Z důvodu doplnění vitamínů C podáváme ovocné šťávy, ovoce a zeleninu.Indikace
Ledvinová onemocněníVýběr potravin
Maso
Vhodné je zařadit sladkovodní rybyMléko
Nepodáváme jako samostatný nápoj, pouze ředěné. Dále mléko můžeme používat na přípravu pokrmů, ale v polovičním množství.Mléčné výrobky
- Jogurt bílý i ovocný, termix, lakrumáček – můžeme zařadit na snídani
- Tvaroh, sýry pouze tvarohové – Lučina, Žervé, Fénix. Ostatní druhy sýrů vylučujeme
- Mléčné výrobky zařazujeme 1-2x týdně.
Vejce
1 ks/týden. V jakékoliv úpravěTuky
- Živočišné – máslo
- Rostlinné – oleje
Sacharidové potraviny
- Cukr, med bez omezení
- Pečivo – v domácím léčení nejlépe neslané, nízkobílkovinné, jinak podáváme normální pečivo,ale bez soli na povrchu
- Příkrmy – brambory, rýže, nízkobílkovinné těstoviny. Vhodné jsou opečené brambory, bramborové opečenky, brambory na česneku...
- Mouka nízkobílkovinná
- Ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice
Ovoce
Neomezený výběrZelenina
Neomezený výběrKoření
Ne ostré, dráždivé koření, pouze sladká paprika, nové koření, bobkový list, libeček, saturejka – v malém množstvíNedoporučované potraviny
všechny, při jejichž výrobě byla použita kuchyňská sůl, ostré dráždivé koření, zrnková káva, alkohol. Toto nedoporučujeme kvůli ledvinám – ledviny čistí a my je tím zbytečně více zatěžujeme. revidováno dne 13.12.2008