dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní systém / Speciální diety / Dieta s přísným omezením tuků – (dieta č. 4S)

Dieta s přísným omezením tuků (dieta č. 4S)

5.7.2003 17:00Neplnohodnotná strava, je krátkodobá, obvykle se podává 3 dny, někdy i déle (záleží na stavu pacienta).

revidováno dne: 15.11.2008

Dieta je převážně sacharidová (tzn. moučná jídla, rýže, brambory, těstoviny,...). Ze stravy je úplně vyloučen volný tuk. Povolené potraviny by měly obsahovat co nejméně vázaného neboli skrytého tuku. Ze stravy úplně vylučujeme, kromě volného tuku také maso, masové výrobky, masové vývary, masové šťávy, vývary z kostí, uzeniny, mléčné výrobky, žloutky. Mléko používáme pouze na přípravu pokrmů, v malém množství a ředěné. Strava musí být lehce stravitelná, nenadýmavá, nearomatická. Z technologických úprav pokrmů je povoleno vaření, dušení, pečení ve vodní lázni a úpravu v mikrovlnné troubě. Pokrmy jsou většinou jednoduché. Pokrmy zahušťujeme moukou opraženou nasucho a 20 až 30 minut povařenou. Strava musí být připravena doměkka, hrubší části raději rozmixujeme nebo prolisujeme

Výběr potravin




Mléko


pouze ředěné

Vejce


pouze bílky a to 2 ks za den

Tuky


volné tuky žádné, volíme potraviny s co nejmenším obsahem tuku

Sacharidové potraviny


Cukr - v přiměřeném množství, nepřeslazujeme, Med - v přiměřeném množství

Obiloviny


mouka - všechny druhy, krupice, ovesné vločky, kroupy + krupky po uvaření lisujeme

Pečivo


vodové, netučné suchary, housky, rohlíky, starší veky

Zelenina


vařená, dušená, lisovaná, mrkev, rajčatová šťáva, malé množství rajčatového protlaku. Při podávání delším než 3 dny můžeme zařadit dušenou lisovanou dýni, dušený špenát, dušenou lisovanou fazolku, dušenou lisovanou mladou brukev

Ovoce


banán, pomerančová, mandarinková a citrónová šťáva, vařená, dušená a lisovaná jablka, meruňky, broskve, - pyré, kysely, rosoly

Přílohy


lisované brambory, rýže, méně vaječné těstoviny

Koření


petrželka, pažitka, kopr, vanilkový cukr, mírně solíme

revidováno dne 15.11.2008

Redukční jídelníček