dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
/ Dietní systém / Speciální diety / Dieta s přísným omezením tuků – (dieta č. 4S)

Dieta s přísným omezením tuků (dieta č. 4S)

5.7.2003 17:00Neplnohodnotná strava, je krátkodobá, obvykle se podává 3 dny, někdy i déle (záleží na stavu pacienta).

revidováno dne: 15.11.2008

Dieta je převážně sacharidová (tzn. moučná jídla, rýže, brambory, těstoviny,...). Ze stravy je . Povolené potraviny by měly obsahovat co nejméně vázaného neboli skrytého tuku. Ze stravy úplně vylučujeme, kromě volného tuku také maso, masové výrobky, masové vývary, masové šťávy, vývary z kostí, uzeniny, mléčné výrobky, žloutky. Mléko používáme pouze na přípravu pokrmů, v malém množství a ředěné. Strava musí být lehce stravitelná, nenadýmavá, nearomatická. Z technologických úprav pokrmů je povoleno vaření, dušení, pečení ve vodní lázni a úpravu v mikrovlnné troubě. Pokrmy jsou většinou jednoduché. Pokrmy zahušťujeme moukou opraženou nasucho a 20 až 30 minut povařenou. Strava musí být připravena doměkka, hrubší části raději rozmixujeme nebo prolisujeme

Výběr potravin




Mléko


pouze ředěné

Vejce


pouze bílky a to 2 ks za den

Tuky


volné tuky žádné, volíme potraviny s co nejmenším obsahem tuku

Sacharidové potraviny


Cukr - v přiměřeném množství, nepřeslazujeme, Med - v přiměřeném množství

Obiloviny


mouka - všechny druhy, krupice, ovesné vločky, kroupy + krupky po uvaření lisujeme

Pečivo


vodové, netučné suchary, housky, rohlíky, starší veky

Zelenina


vařená, dušená, lisovaná, mrkev, rajčatová šťáva, malé množství rajčatového protlaku. Při podávání delším než 3 dny můžeme zařadit dušenou lisovanou dýni, dušený špenát, dušenou lisovanou fazolku, dušenou lisovanou mladou brukev

Ovoce


banán, pomerančová, mandarinková a citrónová šťáva, vařená, dušená a lisovaná jablka, meruňky, broskve, - pyré, kysely, rosoly

Přílohy


lisované brambory, rýže, méně vaječné těstoviny

Koření


petrželka, pažitka, kopr, vanilkový cukr, mírně solímerevidováno dne 15.11.2008
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: