dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní systém / Zakladní diety / Diabetická dieta šetřící (č. 9 S)

Diabetická dieta šetřící (č. 9 S)

15.2.2009 19:08Strava má být plnohodnotná, pestrá. Mělo by být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel. Hlavní zásadou je vyloučit potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry - cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky.

revidováno dne: 14.2.2010

Omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů - škrob (mouka, mlýnské a pekárenské výrobky - pečivo. Dále obiloviny, rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice. Dále se omezuje cukr, který je obsažený v mléce, mléčných výrobcích a v ovoci. Při technologické úpravě pokrmů používáme vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni. Strava by měla být připravena doměkka, bez nestravitelných zbytků a bez tvrdých kůrek. Pokrmy upravujeme nasucho, tuk dáváme do hotového pokrmu. Zahušťujeme moukou opraženou nasucho, kterou poté nejméně 20 minut povaříme. Mírně solíme, nepřeslazujeme a nepřekyselujeme. Dodržujeme základy diety šetřící a diety diabetické.

Indikace


Diabetes mellitus - úplavice cukrová a onemocnění žaludku a žlučníku.

Výběr potravin




Maso


  • Libové – hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík.
  • Ryby – sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé
  • Vnitřnosti – játra drůbeží
  • Uzeniny – libová šunka, libové dietní párky, šunkový salám, dietní salám


Mléko


  • Můžeme podávat jako samostatný pokrm
  • Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky – biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko dia


Mléčné výrobky


  • Jogurt bílý s marmeládou dia a ovocem (povolené druhy). Tvaroh měkký i tvrdý, nízko i polotučný.
  • Sýry – tvrdé, strouhané nebo celé plátky. Sýry se nesmějí tepelně zpracovávat.
  • Eidam, Moravský bochník, tavené sýry přírodní nebo s jemnou příchutí. Vhodné jsou tvarohové sýry.


Vejce


  • V lehce stravitelné úpravě, můžeme i vejce připravené natvrdo, ale pouze ve formě pomazánky, max. 2 vejce/den


Tuky


  • Čerstvé máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné jednodruhové oleje.


Sacharidové potraviny




Ovoce


  • Čerstvé, kompotované dia, zmrazené, sušené (správně nabobtnané),
  • Pomeranče, mandarinky, grep, citrón, jablka, meruňky, broskve, nektarinky – loupané, hrozny – šťáva, třešně, višně, švestky, ryngle, kiwi, jahody, maliny, borůvky, meloun.
  • Nedoporučované – brusinky, angrešt, rybíz, hrušky, kdoule, jeřabiny, datle, fíky, kokos, ořechy, mandle, mák
  • V omezené míře a řádně odvážené používáme banány


Zelenina


  • Mrkev, celer, petržel, černý kořen, pastiňák, špenát, sterilovaná fazolka, hrášek, hlávkový salát, čínské zelí, květák, brokolice – individuálně v domácím léčení, červená řepa, rajčata, rajčatový protlak, rajčatová šťáva, pór v malém množství, kedlubna, kukuřice – menší množství, cuketa, dýně, lilek, patison,
  • Nedoporučovaná zelenina – okurky, paprika, ředkvička kapusta, zelí, česnek, cibule


Koření


  • Kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, cibule, vývar z hub,malé množství sladké papriky, mletá skořice, vegeta, strouhaný perník, majoránka, natě
  • Nedoporučované koření – bujón, maggi, pepř
  • Kyselíme menším množstvím octa, citrónovou šťávou, citrónový džus


Pečivo


  • rohlíky, housky, veka, netučná vánočka dia, mazanec dia, bílý chléb, suchary.

revidováno dne 14.2.2010

Redukční jídelníček