Diabetická dieta (dieta č. 9)
15.11.2002 18:30 – Hlavní zásadou diabetické diety je vyloučit potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry (sacharidy) - cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky.
revidováno dne: 12.12.2010
Strava má být plnohodnotná, pestrá. U diabetické diety by mělo být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel. Omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů (složené cukry) - škrob, mouka, mlýnské a pekárenské výrobky - pečivo. Dále obiloviny, rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice... Dále cukr, který je obsažený v mléce, mléčných výrobcích, v ovoci.Indikace
Diabetes mellitus - úplavice cukrová, cukrovka, diabetesVýběr potravin u cukrovky
Maso
- Maso libové - hovězí zadní,vepřová kýta, telecí, jehněčí, kuřecí, krůtí maso, králík.
- Ryby – sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé. Ryby by měly být zařazeny 1–2x týdně,
Mléko
- Polotučné, nízkotučné, odstředěné
- Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko,
Mléčné výrobky
- Jogurt bílý, jogurt s marmeládou dia, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný
- Sýry tvarohové (Žervé, Lučina), tvarůžky, plísňové i zrající sýry, tavený sýr do 30 % t.v s.
- Tvrdé sýry do 30 % t.v s.
- Nízkotučné mléčné nápoje a výrobky bez cukru - Diavita, Vitalinea
Vejce
- 1 ks za týden v jakékoliv úpravě (kromě smažení)
- Jinak používáme vejce na přípravu pokrmů
Tuky
- Jejich nadměrná konzumace zvyšuje riziko rozvoje diabetických cévních komplikací
- Doporučujeme omezení tuků živočišných - máslo, sádlo, slanina, tučná masa, tučné mléčné výrobky, zabijačkové produkty...
- Vhodnější jsou tuky rostlinné např. margariny, jednodruhové rostlinné oleje
Sacharidové potraviny
- V diabetické dietě (diety u cukrovky) máme stanovené dávky sacharidových potravin podle tzv. rámcového jídelníčku nebo se můžeme řídit podle výměnných jednotek
- Příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže
- Mouka hladká, polohrubá, hrubá, celozrnná
- Tmavé pečivo, celozrnné mlýnské a pekárenské výrobky
Ovoce
- Neomezený výběr, pouze méně často ovoce, které je příliš sladké a přezrálé (banán, hrušky, hrozny, švestky)
Zelenina
Koření
- Zbytečně pokrmy nepřekořeňujeme a nepřesolujeme,
- Dodržujeme správné zásady zdravé výživy
- Vhodné je používat naťe
revidováno dne 12.12.2010