dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
/ Dietní systém / Zakladní diety / Diabetická dieta (dieta č. 9) / Dieta diabetická na 275 g sacharidů

Dieta diabetická na 275 g sacharidů (275g)

23.11.2003 19:16Rámcový jídelní lístek pro dietu diabetickou na 275 g sacharidů za den

revidováno dne: 14.11.2008

Energie 9 000 kJ, Bílkoviny 75 g, Tuky 80 g, Sacharidy 275 g

Snídaně (celkem by měla obsahovat 45 g sacharidů)


  • 1/4 l bílé kávy nebo mléka nebo čaj s mlékem
  • 70 g chleba nebo celozrnný rohlík
  • 15g másla
  • 50 g bílkovinná potravina (nízkotučný sýr do 30 % t. v s., nízkotučný tvaroh, šunka, drůbeží párek, vejce …)


Přesnídávka (celkem by měla obsahovat 45 g sacharidů)


  • 150 g ovoce nebo dia kompot nebo 50 g chleba (celozrnné pečivo)
  • 10 g rostlinného másla


Oběd (celkem by měl obsahovat 65 g)


  • 20 g rostlinného tuku do pokrmů
  • 15 g mouky do pokrmů
  • 1/4 vejce (nemusí být však v pokrmu obsaženo)
  • 150 g zeleniny (jako tepelně upravená příloha nebo jako salát)
  • 90 g libového masa (hovězí, vepřová kýta, kuřecí, králík...)
  • 200 g brambor = 8 polévkových lžic nebo
  • nebo (160 g vařených těstovin = 8 polévkových lžic)
  • nebo (140 g dušené rýže = 7 polévkových lžic)
  • nebo (140 g bramborový knedlík = 4 plátky)
  • nebo (110 g houskový knedlík = 4 plátky)
  • nebo (190 g vařených luštěnin = 17 polévkových lžic)
  • nebo (270 g bramborové kaše = 8 polévkových lžic)
  • nebo (80 g chleba nebo celozrnný rohlík)


Svačina (celkem by měla obsahovat 40 g sacharidů)


  • 2 dl mléka, nebo 50 g bílkovinná potravina (sýr, šunka, tvaroh...)
  • 60 g chleba nebo celozrnný rohlík


Večeře (celkem by měla obsahovat 60 g sacharidů)


  • 20 g rostlinného tuku do pokrmů
  • 10 g mouky do pokrmů
  • 150 g zeleniny (jako tepelně upravená příloha nebo jako salát)
  • 90 g libového masa
  • 200g brambor nebo viz.oběd


2 večeře (celkem by měla obsahovat 20 g sacharidů)


  • 150 g ovoce nebo dia kompot nebo 40 g chleba
revidováno dne 14.11.2008
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: