Diabetes mellitus Rámcový jídelní lístek 175 g sacharidu za den
22.9.2003 15:33 – Rámcový jídelní lístek pro dietu diabetickou na 175 g sacharidů za den
revidováno dne: 14.11.2008
Energie 6 150 kJ, Bílkoviny 75 g, Tuky 50 g, Sacharidy 175 gSnídaně (celkem by měla obsahovat 35 g sacharidů)
- 1/4 l bílé kávy nebo mléka nebo čaj s mlékem
- 50 g chleba nebo celozrnný rohlík
- 50 g bílkovinná potravina (nízkotučný sýr do 30 % t. v s., nízkotučný tvaroh, šunka, drůbeží párek, vejce …
Přesnídávka (celkem by měla obsahovat 15 g sacharidů)
- 100 g ovoce nebo dia kompot nebo 30 g chleba (celozrnné pečivo)
Oběd (celkem by měl obsahovat 40 g)
- 15 g rostlinného tuku do pokrmů
- 10 g mouky do pokrmů
- 1/4 vejce (nemusí být však v pokrmu obsaženo)
- 150 g zeleniny (jako tepelně upravená příloha nebo jako salát)
- 90 g libového masa (hovězí, vepřová kýta, kuřecí, králík...)
- 100 g brambor = 2 polévkové lžíce
- nebo (80 g vařených těstovin = 4 polévkové lžíce)
- nebo (70 g dušené rýže = 3 1/2 polévkové lžíce)
- nebo (70 g bramborový knedlík = 2 plátků)
- nebo (60 g houskový knedlík = 2 plátky)
- nebo (100 g vařených luštěnin = 9 polévkových lžic)
- nebo (130 g bramborové kaše = 4 polévkové lžíce)
- nebo (40 g chleba nebo celozrnný rohlík)
Svačina (celkem by měla obsahovat 25 g sacharidů)
- 2 dl mléka, nebo 50 g bílkovinná potravina (sýr, šunka, tvaroh...)
- 30 g chleba nebo celozrnný rohlík
Večeře (celkem by měla obsahovat 40 g sacharidů)
- 15 g rostlinného tuku do pokrmů
- 10 g mouky do pokrmů
- 150 g zeleniny (jako tepelně upravená příloha nebo jako salát)
- 90 g libového masa
- 100g brambor nebo viz.oběd
2 večeře (celkem by měla obsahovat 20 g sacharidů)
- 150 g ovoce nebo dia kompot nebo 40 g chleba
revidováno dne 14.11.2008