Rámcový jídelní lístek 225 g sacharidu za den
22.2.2004 19:48 – Rámcový jídelní lístek pro dietu diabetickou na 225 g sacharidů za den
revidováno dne: 14.11.2008
Energie 7400 kJ, Bílkoviny 75 g, Tuky 60 g, Sacharidy 225 gSnídaně (celkem by měla obsahovat 40 g sacharidů)
- 1/4 l bílé kávy nebo mléka nebo čaj s mlékem
- 60 g chleba nebo celozrnný rohlík
- 10g rostlinného másla
- 50 g bílkovinná potravina (nízkotučný sýr do 30 % t. v s., nízkotučný tvaroh, šunka, drůbeží párek, vejce …
Přesnídávka (celkem by měla obsahovat 35 g sacharidů)
- 150 g ovoce nebo dia kompot nebo 40 g chleba (celozrnné pečivo)
Oběd (celkem by měl obsahovat 50 g)
- 15 g rostlinného tuku do pokrmů
- 10 g mouky do pokrmů
- 1/4 vejce (nemusí být však v pokrmu obsaženo)
- 150 g zeleniny (jako tepelně upravená příloha nebo jako salát)
- 90 g libového masa (hovězí, vepřová kýta, kuřecí, králík...)
- 150 g brambor = 3 polévkové lžíce
- nebo (120 g vařených těstovin = 6 polévkových lžic)
- nebo (100 g dušené rýže = 5 polévkových lžíc)
- nebo (100 g bramborový knedlík = 3 plátky)
- nebo (80 g houskový knedlík = 3 plátky)
- nebo (100 g vařených luštěnin = 9 polévkových lžic)
- nebo (140 g bramborové kaše = 13 polévkové lžíce)
- nebo (60 g chleba nebo celozrnný rohlík)
Svačina (celkem by měla obsahovat 30 g sacharidů)
- 2 dl mléka, nebo 50 g bílkovinná potravina (sýr, šunka, tvaroh...)
- 40 g chleba nebo celozrnný rohlík
Večeře (celkem by měla obsahovat 50 g sacharidů)
- 15 g rostlinného tuku do pokrmů
- 10 g mouky do pokrmů
- 150 g zeleniny (jako tepelně upravená příloha nebo jako salát)
- 90 g libového masa
- 150g brambor nebo viz.oběd
2 večeře (celkem by měla obsahovat 20 g sacharidů)
- 150 g ovoce nebo dia kompot nebo 40 g chleba
revidováno dne 14.11.2008