dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
/ Dietní systém / Zakladní diety / Dieta nízkocholesterolová (dieta č. 7)

Dieta nízkocholesterolová (dieta č. 7)

27.4.2003 12:06Dieta nízkocholesterolová je dlouhodobá, podstatou je pravidelný příjem stravy, který zamezí nárazovému a jednostrannému přejídání v okamžiku, kdy člověk pociťuje hlad.

revidováno dne: 13.11.2008

Dieta se v nemocnicích již nepředepisuje od roku 2008
foto: technický obrázek
Stravu podáváme častěji až 6 x denně, proto je vhodné uvést do jídelního lístku i druhou večeři, na kterou zařazujeme nejčastěji malé množství ovoce nebo zeleniny. Strava je plnohodnotná, to znamená, že, správná sestava jídelního lístku zajistí optimální množství živin - bílkovin, tuků, sacharidů, nerostných látek i vitamínů. Při přípravě pokrmů používáme vaření, dušení, pečení, grilování, opékání nasucho nejlépe na teflonové pánvi. Nepoužíváme smažení. Povolenou dávku oleje dáváme až do hotových pokrmů, již je zbytečně nevystavujeme tepelnému zahřívání.Takto používaný olej má potom ochranný účinek na cévy.

Indikace


Dietu podáváme při hyperlipoproteinemii, při ateroskleróze, při angině pectoris, po srdečním infarktu v pozdějším stádiu, po mozkové cévní příhodě.

Výběr potravin




Maso


  • Maso libové - hovězí zadní, telecí, jehněčí, kuře bez kůže, krůta bez kůže, králík.
  • Ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé. Ryby by měli být zařazeny 1 - 2x týdně, obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin (kyselina eikosapanteová EPA a dokosahexaenová DHA) - mají preventivní protisklerotický účinek.
  • Uzeniny - používáme méně často - libová šunka, libové dietní párky,uzeniny bez viditelného tuku


Mléko


  • Pouze egalované nebo odstředěné sladké i kyselé
  • Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko,


Mléčné výrobky


  • Jogurt bílý, jogurt s marmeládou dia, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný
  • Sýry tvarohové (Žervé, Lučina), tvarůžky, plísňové i zrající sýry, tavený sýr do 30 % t.v s.
  • Vyjímečně zařazujeme tvrdé sýry, které mají vyšší obsah tuku
  • Pokud má nemocný sklon k otylosti, nezařazujeme sladké druhy mléčných výrobků, jinak občas můžeme zařadil do jídelního lístku nízkoenergetické druhy např. jogurty Vitalinea, termix, ochucený tvaroh apod.


Vejce


  • Pouze bílky v lehce stravitelné úpravě Žloutek vylučujeme z jídelního lístku vzhledem k vysokému obsahu cholesterolu


Tuky


  • Pouze rostlinné oleje a margaríny - tyto tuky obsahují nenasycené mastné kyseliny, které snižují ukládání cholesterolu v cévách
  • Vylučujeme živočišné tuky - sádlo, máslo, lůj, slanina, škvarky, zabijačkové produkty...


Sacharidové potraviny


  • Vzhledem k otylosti jako rizikovému faktoru aterosklerózy je doporučeno v dietě omezit cukr, moučníky, cukrovinky
  • Příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, Dieta nízkocholesterolová
  • Mouka hladká, polohrubá, hrubá, celozrnná
  • Tmavé pečivo, celozrnné mlýnské a pekárenské výrobky


Ovoce


  • Neomezený výběr, pouze méně často ovoce, které je příliš sladké a přezrálé (banán, hrušky, hrozny, švestky)


Zelenina


  • Bez omezení


Koření


  • Zbytečně pokrmy nepřekořeňujeme a nepřesolujeme,
  • Dodržujeme správné zásady zdravé výživy
  • Vhodné je používat naťe
revidováno dne 13.11.2008
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: