Nemoc dna
1.1.2011 17:59 – Nemoc dna (artritis urica) patří mezi zánětlivá revmatická onemocnění. Příčina onemocnění je metabolická. Projevuje se jako zánětlivá reakce organismu na přítomnost krystalů natrium urátu v kloubním prostředí.
revidováno dne: 1.1.2011
DNA – Bolest palce u nohou
foto: technické foto
Základem vzniku nemoci dna je zvýšená hladina kyseliny močové v krvi. Může mít celou řadu příčin, např. onemocnění ledvin, přítomnost nádorů v těle, používání některých léků (diuretika nebo salicyláty). Někdy může být hladina kyseliny močové zvýšená i bez jakékoli doprovodné příčiny. Může se také jednat o genetické předpoklady. U části pacientů je zdrojem zvýšené hladiny kyseliny močové zvýšený příjem purinů potravou. Puriny jsou obsaženy nejvíce ve vnitřnostech, mase, masových extraktech, některých rybách (sardinky, slanečci…) a luštěninách. Zvýšenou hladinu kyseliny močové může vyvolat konzumace alkoholu. Nemoc dna se vyskytuje častěji u obézních lidí.Klinické příznaky nemoci dna
Klinické příznaky – akutní dna (dnavý záchvat) prudká bolest nejčastěji v palci u nohy, začíná k ránu, pokožka je teplá, lehce zvýšená teplota, nevolnost. Vyvolávající činitelé – nadměrná zátěž, nadměrné jídlo (masové pokrmy, tučná jídla, alkohol…) prochlazení.Nevhodné potraviny u nemoci dna
Při nemoci dna by se měly úplně zakázat tyto poživatiny. Mladá masa, zejména drůbež, uzeniny, vnitřnosti, masové extrakty, silné masové vývary. Mořské ryby, zejména sardinky, slanečci, sardelky. Z rostlinných zdrojů to jsou luštěniny (hrách, čočka, fazole), zelenina (zelený hrášek, špenát, chřest), z ovoce fíky. Dále omezujeme nebo vylučujeme čokoládu, silné kakao, silný ruský čaj, kávu, alkoholické nápoje. Z koření není vhodný pepř, tymián, muškátový květ, muškátový oříšek, bobkový list, zázvor, paprika, nové koření. Vývary a šťávy však nelze používat, polévky nezařazujeme vůbec.Nemoc dna a její léčba
Běžně se mohou při nemoci dna konzumovat mléko a mléčné výrobky – jogurt, kefír, podmáslí, jogurtové mléko…Mohou se jíst taktéž sýry, ale pikantní druhy sýrů a plísňové sýry raději vynecháváme. Vhodné je pečivo, obiloviny, brambory, rýže, těstoviny, knedlíky, noky, bulgur, tarhoňa a další. Ovoce a zelenina se může konzumovat téměř všechna (kromě zakázaných druhů viz. výše). Z koření je doporučena petrželová nať, majoránka, pažitka, kmín, kopr.Maso
Maso se konzumuje jen vyjímečně, při stabilizaci nemoci dna, v chronickém stádiu a pokud je pacient bez potíží. Jen maso vepřové či hovězí v dávce 60 g (váha v syrovém stavu) nebo sladkovodní ryby v dávce 100-150 g (váha v syrovém stavu). Pokrmy doporučujeme mírně solit. Stravování a strava nemá být přesolená a příliš kořeněná.Technologická příprava pokrmů
Při přípravě pokrmů můžeme použít technologické postupy vaření, dušení nebo pečení v troubě, pečení ve vodní lázni, smažení (jen občas)Dietní léčba nemoci dna
Podstatou léčby onemocnění dna je dodržování diety při dně a to dlouhodobně je to choroba, oněmocnění trvalé viz je nemoc dna doživotní? Dna doporučený jídelníček a vhodné potraviny
Nabízíme jídelníčky pod kódy DNA-1 a DNA-2 (případně DNA-3-DIA-6-TUKY-5-SETRICI-1 pro kombinovaná onemocnění dia /cukrovka/ + šetřící úprava strava)Zdroje literatury
- Karel Pavelka, Tamara Starnovská – Dna (artritis urica), recepty, rady lékaře, vydáno v roce 1995, vydavatel: Sdružení MAC, s.r.o. ISBN 80-901839-4-8
- Vlastní poznámky
revidováno dne 1.1.2011