dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
/ Dietní systém / Zakladní diety / Přísná redukční dieta (dieta č. S42)

Přísná redukční dieta (dieta č. S42)

26.1.2009 13:07Strava má být, pestrá. Mělo by být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel.

revidováno dne: 12.12.2010

Vhodný pohyb je důležitý k redukci váhy
foto: redakce@dietologie.cz
Rozdíl oproti klasické redukční dietě je omezení kJ na 4200 / den odtud tedy název. Hlavní zásadou je vyloučit potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry - cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky. Omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů - škrob (mouka, mlýnské a pekárenské výrobky – pečivo, těstoviny). Dále obiloviny, rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice... Dále se vylučují ze stravy volné tuky, a omezují se potraviny, které obsahují tzv. skryté tuky

Indikace


Obezita, obezita spojená s jinými zdravotními problémy.

Výběr potravin




Maso


  • Maso libové - hovězí zadní,vepřová kýta, telecí, jehněčí, kuřecí,krůtí maso, králík.
  • Ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé. Ryby by měli být zařazeny 1 - 2x týdně,


Mléko


  • Nízkotučné, odstředěné


Mléčné výrobky


  • Jogurt bílý, jogurt s marmeládou dia, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný
  • Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko, vše s nízkým obsahem tuku a všechny s označením light nebo dia.
  • Sýry tvarohové (Žervé, Lučina), tvarůžky, plísňové i zrající sýry, tavený sýr do 30 % t.v s.
  • Tvrdé sýry do 30 % t. v s.
  • Nízkotučné mléčné nápoje a výrobky bez cukru - Diavita, Vitalinea


Vejce


  • 1x týdne jako jako samostatný pokrm, občas také používáme na přípravu pokrmů


Tuky


  • Doporučujeme vyloučit tuky živočišné (máslo, sádlo, slanina, tučná masa, tučné mléčné výrobky, zabijačkové produkty...), i rostlinné (margariny...)
  • Občas použijeme malé množství (5-10 g )rostlinného slunečnicového nebo olivového oleje na přípravu pokrmů


Sacharidové potraviny


  • Příkrmy - brambory, rýže, občas těstoviny
  • Mouka hladká, polohrubá, hrubá, celozrnná na přípravu pokrmů
  • Tmavé pečivo, celozrnné mlýnské a pekárenské výrobky (doporučujeme jíst pouze ráno malé množství pečiva, ne večer)
  • Všechny sacharidové potraviny používáme v omezeném množství. Můžeme se řídit podle tzv rámcového jídelního lístku na den.


Ovoce


  • Neomezený výběr čerstvého ovoce, pouze méně často ovoce, které je příliš sladké a přezrálé (banán, hrušky, hrozny, švestky, ananas)


Zelenina


  • Bez omezení


Koření


  • Zbytečně pokrmy nepřekořeňujeme a nepřesolujeme,
  • Dodržujeme správné zásady zdravé výživy
  • Vhodné je používat naťe
revidováno dne 12.12.2010
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: