dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
/ Dietní systém / Zakladní diety / Dieta redukční (dieta č. 8)

Redukční dieta (dieta č. 8)

27.4.2003 13:10Strava má být plnohodnotná, pestrá. Mělo by být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel.

revidováno dne: 12.4.2011

K redukci váhy je nutné spalovaní tuků pohybem
foto: redakce@dietologie.cz
Hlavní zásadou je vyloučit potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry - cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky. Omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů - škrob (mouka, mlýnské a pekárenské výrobky - pečivo. Dále obiloviny, rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice... Dále se vylučují ze stravy volné tuky a omezují se potraviny, které obsahují tzv. skryté tuky

Indikace


Redukční dieta se nasazuje při obezitě + obezita spojená s jinými zdravotními problémy např. diabetes.

Výběr potravin u redukční diety




Maso


  • Maso libové - hovězí zadní,vepřová kýta, telecí, jehněčí, kuřecí,krůtí maso, králík.
  • Ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé. Ryby by měli být zařazeny 1 - 2x týdně,


Mléko


  • Polotučné, nízkotučné, odstředěné
  • Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko, vše s nízkým obsahem tuku


Mléčné výrobky


  • Jogurt bílý, jogurt s marmeládou dia, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný
  • Sýry tvarohové (Žervé, Lučina), tvarůžky, plísňové i zrající sýry, tavený sýr do 30 % t.v s.
  • Tvrdé sýry do 30 % t. v s.
  • Nízkotučné mléčné nápoje a výrobky bez cukru - Diavita, Vitalinea


Vejce


  • 1x týdne jako jako samostatný pokrm, občas také používáme u diety na přípravu pokrmů


Tuky


  • Jejich nadměrná konzumace zvyšuje riziko rozvoje cévních komplikací, tuky jsou vysokoenergetické látky - ukládání tuku do zásob!!!
  • Doporučujeme vyloučit tuky živočišné (máslo, sádlo, slanina, tučná masa, tučné mléčné výrobky, zabijačkové produkty...), i rostlinné (rostlinné jedlé oleje, margariny...)


Sacharidové potraviny


  • Příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže
  • Mouka hladká, polohrubá, hrubá, celozrnná
  • Tmavé pečivo, celozrnné mlýnské a pekárenské výrobky
  • Všechny sacharidové potraviny používáme u redukční diety v omezeném množství. Můžeme se řídit podle tzv. rámcového jídelníčku na den.


Ovoce


  • Neomezený výběr, pouze méně často ovoce, které je příliš sladké a přezrálé (banán, hrušky, hrozny, švestky)


Zelenina


  • Bez omezení


Koření


  • Zbytečně pokrmy nepřekořeňujeme a nepřesolujeme,
  • Dodržujeme správné zásady zdravé výživy
  • Vhodné je používat naťe


Doporučení


Redukční dieta však bez nemá smysl, pohyb rozpumpuje lymfu, která z těla odvádí toxické látky. Nesprávná dieta může zmenšit nadváhu, ale snadno vede ke svalové ochablosti. Dieta spojená s pohybem nemusí být tak tvrdá a přitom je mnohem účinnější. Účelem rozumné redukce tělesné hmotnosti je vyměnit alespoň část přebytečného tuku za svalovou hmotu a současně zpevnit kosti. viz také: Zdravá racionální výživarevidováno dne 12.4.2011
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: