dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní systém / Zakladní diety / Dieta redukční (dieta č. 8) / Redukční dieta a energie

Redukční dieta a energie (kalorie)

9.1.2010 17:47Smyslem redukční diety je snížit svoji tělesnou hmotnost na ideální váhu. Příjem energie (kalorií) musí být nižší než výdej.

revidováno dne: 21.8.2010

Redukční dieta a energie

Redukční dieta a energie
foto: redakce@dietologie.cz

V první řadě se však musíme zmínit o tom, co to vlastně ta kalorie je?

Definice kalorie


Kalorie je měrná jednotka, která slouží k tomu, abychom stanovili energii vyžadovanou lidským tělem. Jednodušeji řečeno je to jednotka tepla produkovaná tělem, když se spalují potraviny a vytváří se energie – důležitá pohonná hmota pro naše tělo. Když se mluví o výživě, používá se zastaralý termín kilokalorie (kcal), což se rovná hodnotě 1000 kalorií (cal). Jedna kalorie je cca 4,2 joulu. Informace na obalech potravin udávají energetickou "kalorickou" hodnotu v joulech respektive v kilo-joulech (kJ) podle jednotek SI. Také na našich stránkách používáme výhradně jouly [J] (kilo-jouly [kJ]) k vyjádření energie, především pak v sekci receptů. Svoji kalorickou hodnotu mají všechny potraviny.

Klíč k hubnutí je v optimálním příjmu a výdeji energie


Jak jsme řekli na začátku, pokud chceme snížit svoji hmotnost, tak příjem kalorií musí být nižší než výdej kalorií. Organismus si dokáže potřebnou energii, která se mu nedostává z jídla, vytvořit spálením uloženého tělesného tuku. Abychom mluvili o zdravém hubnutí, doporučuje se úbytek váhy půl kilogramu až kilogram za týden. Zdravý člověk, který má přiměřenou tělesnou aktivitu by toho měl dosáhnou při příjmu cca. 5000-6500 kJ denně. Nižší, nárazový, nekontrolovaný příjem, cca 3000 kJ za den je pro organismus nebezpečný.

Drastická dieta


Úbytek hmotnosti způsobený drastickými dietami typu ovocná dieta, mléčná dieta, banánová, tukožroutská dieta, zeleninová dieta, rychlá dieta, citrónova dieta, drastická dieta, dieta modelek a mnoho dalších, vede k tomu, že dojde k úbytku bílkovin, vody, glykogenu, k úbytku vitaminů a minerálních látek, nikoliv však k úbytku nadbytečného tuku. V takovém případě může dojít k poškození zdraví, zpravidla v případech, když tyto diety bude člověk podstupovat rychle, rychlým hubnutím, nárazově, nekontrolovaně. Také nedoporučujeme různé prášky na hubnutí, které mají vedlejší účinky (ostatně jako drtivá většina léků).

Vůle


Úspěšné zvládnutí diety je odhodlání, vytrvalost, myslet na to, že nezhubneme hned, ale že to nějaký čas potrvá, a stanovení cíle jakého chceme dosáhnout a následně určit dietní plán. Velkou výhodou kontrolované redukční diety je, že strava je velmi pestrá, prakticky můžete jíst rozmanité množství potravin, pokud budete kontrolovat energetickou hodnotu a pokud se udržíte v limitu stanoveného příjmu "kalorií" viz optimální příjem KJ za den.

Pestrá strava


Je důležité, rozmyslet si, jaké potraviny zařadíte do svého redukčního jídelníčku. Výhodné je, orientovat se na nízkotučné potraviny, na ovoce, zeleninu, sýry s nižším obsahem tuku, taktéž jogurty, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, nízkotučné mléko, masa - rybí, kuřecí, méně tučné druhy hovězího, ale i vepřového masa (např. vepřová panenka, vepřová kýta). Omezte potraviny sacharidového typu, pečivo, přílohy, sladkosti. Přístup k redukci hmotnosti vyžaduje vážení potravin, které máme sníst, další výhodou je mít k dispozit tabulky kalorických hodnot, číst kalorickou hodnotu na etiketách výrobků nebo si můžete nechat sestavit redukční jídelníček nutriční terapeutkou, např v našem obchodě nabízíme redukční jídelníčky s kódy REDUKCE-2, REDUKCE-3 a REDUKCE-7

revidováno dne 21.8.2010

Redukční jídelníček