Zásady redukční diety
25.4.2010 17:21 – Základem redukční diety je omezení tuků, sacharidů, konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny (zelenina, ovoce, luštěniny). Cukr, med se nepoužívá, nahrazuje se nízkokalorickými náhradními sladidly (např. Aspartam, Acesulfam).
Autor článku: Evžena Janovská DiS
revidováno dne: 12.12.2010
Pokrmy nemají být příliš slané ani pikantní (povzbuzují chuť k jídlu). Strava má být pestrá, vyvážená (poměr bílkoviny: tuky: sacharidy = 20:30:50), pravidelná. Jídlo se rozděluje na menší porce, jí se častěji. Má se jíst v klidu, pomalu, řádně kousat. Nejíst při televizi nebo bezmyšlenkovitě. Je dobré zapisovat si co jíte, kdy, jaký druh jídla, množství (zpočátku vážit, později stačí cca 2x měsíčně kontrolně zvážit) a příležitost (stres, nuda, televize, apod.).Maso a mléko
Masa se konzumují pouze libová , uzeniny ne často, pouze dušená šunka, drůbeží šunka, ryby min. 1x týdně (i tučné - rybí tuk obsahuje důležité látky pro organismus), mléko a mléčné výrobky se konzumují pouze se sníženým obsahem tuku (sýry do 30% tuku v sušině). V redukční dietě jsou osvědčeny náhražky masa (sójové maso, šmakoun, tofu, maso Robbi, tempeh).Tuky
Z tuků doporučuji pouze kvalitní jednodruhové oleje (olivový, řepkový, slunečnicový, apod.), rostlinné roztíratelné oleje (např. Flora, Rama), máslo.Mouka a obiloviny a semínka
Doporučujeme upřednostňovat celozrnnou mouku a výrobky z ní, rýži neloupanou (natural), pohanku (obsahuje rutin - pozitivně působí na cévy), jáhly, špaldu, proso. Doporučujeme zpestřit jídelníček malým množstvím semínek (např. lněná, slunečnicová, dýňová, sezamová, apod.) a ořechů.Zákaz sladkých jídel
Rovněž nedoporučujeme konzumovat sladká jídla, moučníky, sladkosti, chipsy, brambůrky, potraviny z provozoven rychlého občerstvení. Chuť na sladké, lze uspokojit čerstvým ovocem, kompoty, pyré, kysely, ovocnými saláty.Přílohy
Nejvhodnější přílohou jsou brambory v různých úpravách (kromě smažení, fritování), bramborová kaše). Vhodné přílohy: pohanka, luštěniny (hrachová kaše, čočka, cizrna, fazole), špalda, jáhly, proso, celozrnné těstoviny, noky z celozrnné mouky, neloupaná rýže.Polévky a omáčky
Omáčky se nepodávají, polévky se podávají pouze nepříliš tučné a jako samostatný pokrm.Úpravy jídel
V redukční dietě se používají všechny kuchyňské úpravy kromě smažení a fritování.Nápoje
Doporučujeme všechny nápoje, ve kterých není obsažen cukr. Důležité je nezapomínat na pitný režim (1,5-2 l tekutin denně) a pohybový režim.Pohybový režim
Pohybový režim je nezbytnou součástí redukční diety (např. plavání, aerobik, cyklistika, apod.), důležitá je chůze, zejména rychlá chůze, chůze do schodů, do kopce a pravidelné cvičení 15-20 minut denně.Odlehčovací dny
Doporučujeme Vám zařadit 1x týdně odlehčovací ovocnozeleninový den. Znamená to konzumaci pouze ovoce a zeleniny (syrové, vařené, vařené v páře, dušené bez použití tuku, ovocné, zeleninové saláty, kompoty bez cukru). Kromě ovoce, zeleniny se používá šťáva z citrusových plodů, nízkokalorická náhradní sladidla (Aspartam, Acesulfam, apod).Nápoje: stolní vody bez příchuti, hořký čaj. Odlehčovací dny slouží k detoxikaci organismu a k tomu, aby si organismus nezvykl na snížené množství energie a v důsledku toho nedošlo ke zpomalení metabolismu.Příklad jídelníčku
Snídaně: Zelený čaj. Sójový rohlík. Lučina. Rajče. Přesnídávka: Broskev. Oběd: Pečené kuře s česnekem a jablky. Brambory s celerovou natí. Jablečný kompot. Svačina: Ředkvičkový salát s nízkotučnou zakysanou smetanou a snítky bazalky. Večeře: Salát z fazolí s cibulí, rajčaty, paprikou a bílým jogurtem. Nápoje: Zelený čaj, Aquilla. Jídelníčky na redukční dietu od nás můžete zakoupit na stránce s jídelníčky pod kódy REDUKCE-2, REDUKCE-3, REDUKCE-7 a REDUKCE-8.Příklad jídelníčku na odlehčovací den
Snídaně: Ovocný salát (jablka, švestky, hrušky). Přesnídávka: Banán. Oběd: Dušená mrkev s hráškem. Svačina: Mrkvový salát s jablky. Večeře: Míchaný salát (čínské zelí, rajče, paprika).revidováno dne 12.12.2010