Dieta s omezením zbytků (dieta č. 5)
26.10.2008 17:23 – Dieta s omezením zbytků (bezezbytková dieta) by měla obsahovat 9500 kJ (energie), 80 g bílkovin, 70 g tuku, 320 g sacharidů, 90 mg vit.C
revidováno dne: 21.8.2010
Je to strava plnohodnotná, lehce stravitelná, nenadýmavá, podáváme 5 x denně, vylučujeme potraviny zanechávající nestravitelné zbytky. Je zde velmi omezený výběr ovoce a zeleniny, je snížen vit. C, který se snažíme dodávat medikamentózně. Omezujeme podávání mléka, mléko nepodáváme jako samostatný pokrm, je zde však individuální snášenlivost, někdy podáváme i druhou večeři – vyjímečně.Indikace
Podává se při akutním střevním kataru v období ústupu průjmu, při chronickém střevním kataru, při vleklém zánětu tlustého střeva – v období zhoršení potíží, při chronických průjmových onemocněních.Technologická příprava
Při vaření se snažíme rozrušovat hrubou vlákninu, potraviny připravujeme doměkka. Používáme vaření, dušení, pečení (bez kurky). Maso a obiloviny před tepelnou úpravou opékáme a opražujeme nasucho, tuk dáváme až do hotových pokrmů. Pokrmy obsahující vlákninu při konečné úpravě lisujeme nebo mixujeme (brambory, zelenina, ovoce, kroupy, ovesné vločky…)Výběr potravin
Maso
- Libové - hovězí maso zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, dobře odblaněný králík.
- Ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé...
- Vnitřnosti – játra drůbeží
- Uzeniny - libová šunka, libové dietní párky, šunkový salám, dietní salám
Mléko
- Nepodáváme jako samostatný pokrm
- Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko
Mléčné výrobky
- Jogurt bílý, jogurty s povoleným druhem ovoce, termix, pribináček, lakrumáček, tvaroh měkký i tvrdý, nízko i plnotučný. Úplně vylučujeme jogurty ovocné s přísadami jako jsou ovesné vločky, ořechy…)
- Sýry - tvrdé, strouhané nebo celé plátky. Sýry se nesmějí tepelně zpracovávat. Eidam, Moravský bochník, tavené sýry přírodní nebo s jemnou příchutí.
- Vhodné jsou tvarohové sýry Lučina, Žervé
Vejce
- V lehce stravitelné úpravě, můžeme i vejce připravené natvrdo, ale pouze ve formě pomazánky, max. 1 vejce/den
Tuky
- Čerstvé máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné oleje.
Sacharidové potraviny
- Cukr, med přiměřeně. Mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky, krupice. Kroupy, krupky lisujeme.
- Příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, knedlík jemný houskový, noky, případně halušky
- Pečivo – starší a bílé, housky, rohlíky, veka, piškoty v menším množství, netučná vánočka, mazanec, suchary.
Ovoce
- Čerstvé pouze banány, případně jemně strouhaná jablka.
- Ze syrového ovoce dále pouze ovocné šťávy
- Další ovoce jablka meruňky, broskve pouze ve formě rosolů, kyselů, pyré, kompotů mix
Zelenina
- Podáváme pouze vařenou, dušenou a lisovanou mrkev. celer a petržel pouze jako vývar
- Dále je povolen špenát, dýně, jemně krájený hlávkový salát, rajčatová šťáva a rajský protlak
Koření
- Kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, cibule, malé množství sladké papriky, mletá skořice, vegeta, strouhaný perník, majoránka, natě
- Nedoporučované koření - bujón, maggi, pepř
- Kyselíme menším množstvím octa, citrónovou šťávou, citrónový džus
Nevhodné potraviny
- Masa tučná, smažená, nakládaná, konzervy, zvěřina, vnitřnosti, sádlo, škvarky, slanina, veškerá nadýmavá a
- aromatická zelenina – cibule, česnek, zelí, kapusta, ředkvička.
- Ovoce – syrové, třešně, višně, ryngle, rybíz, jahody, meloun.
- Ořechy, kokos, mandle, mák, čerstvé kynuté pečivo, mléko jako samostatný nápoj, dráždivé koření, luštěniny…
revidováno dne 21.8.2010