dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskDieta neslaná šetřící (dieta č. 10)
27.4.2003 17:21 – V dietě je zakázáno používat veškeré potraviny a pokrmy, při jejichž výrobě byla použita sůl (konzervy, uzeniny, šunka, polévkové koření, sterilovaná zelenina, sardelová pasta, sojová omáčka a pod.revidováno dne: 30.1.2010 Do této diety se zařazují potraviny, které obsahují větší množství draslíku (zelenina, ovoce - meruňky, banány, mouka, rýže, brambory, těstoviny, med, tvaroh, oleje, tuky). Vhodné je zařadit 1 - 2 dny v týdnu odlehčovací dny. Zastíráme neslanou chuť vhodným kořením nebo aromatickou zeleninou (natě, cibule, česnek, houby, celer...). V dietě se nedoporučuje potraviny upravovat smažením, vylučujeme přepalovaný tuk. Tuk dáváme do hotových pokrmů. Strava je lehce stravitelná, nenadýmavá, chutná. V dietě je zakázáno používat veškeré potraviny a pokrmy, při jejichž výrobě byla použita sůl (konzervy, uzeniny, šunka, polévkové koření, sterilovaná zelenina, sardelová pasta, sojová omáčka a pod.Indikace
Dieta se podává při chorobách srdce a cév v období dekompenzace (při srdečním selhání). Dále při chorobách, při nichž dochází k zadržování tekutin v těle např: v těhotenství tvoří-li se otoky (těhotenská gestóza). Při nefrotickém syndromu, při maligní formě hypertenzeVýběr potravin
Maso
- Maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, drůbeží
- Vhodné je zařadit sladkovodní ryby
- Pro vysoký obsah sodíku nezařazujeme skopové a jehněčí maso, vnitřnosti, mořské ryby, mladá masa (telecí)
- Uzeniny nepoužíváme z důvodů velkého množství soli
Mléko
- Nepodáváme jako samostatný nápoj
- Zakysané mléčné výrobky - vhodné méně tučné druhy
Mléčné výrobky
- Jogurt bílý i ovocný, termix, lakrumáček
- Tvaroh tvrdý i měkký méně tučné druhy.
- Sýry používáme pouze tvarohové, ostatní sýry nezařazujeme z důvodů velkého množství soli
Vejce
- 1 ks/týden. V jakékoliv úpravě
Tuky
- Živočišné, ale přednostně zařazujeme rostlinné oleje
Sacharidové potraviny
- Cukr, med bez omezení
- Pečivo - v domácím léčení nejlépe neslané, jinak podáváme normální pečivo,ale bez soli na povrchu. Kynuté pečivo podáváme starší - až 2 dny po upečení
- Příkrmy - brambory, rýže, těstoviny. Vhodné jsou opečené brambory nasucho, brambory na česneku. Vhodné jsou pokrmy z bramborového těsta
- Mouka hladká, polohrubá, hrubá, kroupy, krupky, ovesné vločky, krupice...
- Občas můžeme zařadit luštěniny (záleží na zdravotním stavu)
Ovoce
- Neomezený výběr, pouze nezařazujeme druhy, které jsou nadýmavé (hrušky)
Zelenina
- Nezařazujeme nakládanou zeleninu. Používáme pouze čerstvou, mraženou, sušenou zeleninu
- Syrová zelenina neomezeně, nadýmavější druhy zeleniny zařazujeme občas (zelí, kapusta, okurky, paprika
Koření
- Houby, kmín, fenykl, majoránka, bobkový list pažitka, jalovec, kopr, petrželka, nať z cibule, pórek, cibule, česnek, celer...
revidováno dne 30.1.2010