dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
/ Dietní systém / Zakladní diety / Dieta neslaná šetřící (dieta č. 10)

Dieta neslaná šetřící (dieta č. 10)

27.4.2003 17:21V dietě je zakázáno používat veškeré potraviny a pokrmy, při jejichž výrobě byla použita sůl (konzervy, uzeniny, šunka, polévkové koření, sterilovaná zelenina, sardelová pasta, sojová omáčka a pod.

revidováno dne: 30.1.2010

Do této diety se zařazují potraviny, které obsahují větší množství draslíku (zelenina, ovoce - meruňky, banány, mouka, rýže, brambory, těstoviny, med, tvaroh, oleje, tuky). Vhodné je zařadit 1 - 2 dny v týdnu odlehčovací dny. Zastíráme neslanou chuť vhodným kořením nebo aromatickou zeleninou (natě, cibule, česnek, houby, celer...). V dietě se nedoporučuje potraviny upravovat smažením, vylučujeme přepalovaný tuk. Tuk dáváme do hotových pokrmů. Strava je lehce stravitelná, nenadýmavá, chutná. V dietě je zakázáno používat veškeré potraviny a pokrmy, při jejichž výrobě byla použita sůl (konzervy, uzeniny, šunka, polévkové koření, sterilovaná zelenina, sardelová pasta, sojová omáčka a pod.

Indikace


Dieta se podává při chorobách srdce a cév v období dekompenzace (při srdečním selhání). Dále při chorobách, při nichž dochází k zadržování tekutin v těle např: v těhotenství tvoří-li se otoky (těhotenská gestóza). Při nefrotickém syndromu, při maligní formě hypertenze

Výběr potravin




Maso


  • Maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, drůbeží
  • Vhodné je zařadit sladkovodní ryby
  • Pro vysoký obsah sodíku nezařazujeme skopové a jehněčí maso, vnitřnosti, mořské ryby, mladá masa (telecí)
  • Uzeniny nepoužíváme z důvodů velkého množství soli


Mléko


  • Nepodáváme jako samostatný nápoj
  • Zakysané mléčné výrobky - vhodné méně tučné druhy


Mléčné výrobky


  • Jogurt bílý i ovocný, termix, lakrumáček
  • Tvaroh tvrdý i měkký méně tučné druhy.
  • Sýry používáme pouze tvarohové, ostatní sýry nezařazujeme z důvodů velkého množství soli


Vejce


  • 1 ks/týden. V jakékoliv úpravě


Tuky


  • Živočišné, ale přednostně zařazujeme rostlinné oleje


Sacharidové potraviny


  • Cukr, med bez omezení
  • Pečivo - v domácím léčení nejlépe neslané, jinak podáváme normální pečivo,ale bez soli na povrchu. Kynuté pečivo podáváme starší - až 2 dny po upečení
  • Příkrmy - brambory, rýže, těstoviny. Vhodné jsou opečené brambory nasucho, brambory na česneku. Vhodné jsou pokrmy z bramborového těsta
  • Mouka hladká, polohrubá, hrubá, kroupy, krupky, ovesné vločky, krupice...
  • Občas můžeme zařadit luštěniny (záleží na zdravotním stavu)


Ovoce


  • Neomezený výběr, pouze nezařazujeme druhy, které jsou nadýmavé (hrušky)


Zelenina


  • Nezařazujeme nakládanou zeleninu. Používáme pouze čerstvou, mraženou, sušenou zeleninu
  • Syrová zelenina neomezeně, nadýmavější druhy zeleniny zařazujeme občas (zelí, kapusta, okurky, paprika


Koření


  • Houby, kmín, fenykl, majoránka, bobkový list pažitka, jalovec, kopr, petrželka, nať z cibule, pórek, cibule, česnek, celer...
revidováno dne 30.1.2010
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: