Dieta šetřící (dieta č. 2)
26.4.2003 21:04 – Základ diety šetřící je nenadýmavá, lehce stravitelná, pestrá, chutná strava. Dieta by se měla dodržovat dlouhodobě
revidováno dne: 3.8.2010
Při technologické úpravě pokrmů pro dietu používáme vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni. Strava by měla být připravena doměkka, bez nestravitelných zbytků a bez tvrdých kůrek. Pokrmy upravujeme nasucho, tuk dáváme do hotového pokrmu. Zahušťujeme moukou, kterou nejméně 20 minut povaříme. Mírně solíme, nepřeslazujeme a nepřekyselujeme.Indikace
Podává se při funkční žaludeční dispepsii, chronické gastritidě, vředové chorobě žaludku a dvanáctníku. Dále pak při chronických chorobách jater, zánětu tlustého střeva v klidovém období bez průjmů, vleklé pankreatitidě a infarktu myokardu v pozdějším stádiu.Výběr potravin
Maso
- Maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík.
- Ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé...
- Vnitřnosti – játra drůbeží
- Uzeniny - libová šunka, libové dietní párky, šunkový salám, dietní salám
Mléko
- Můžeme podávat jako samostatný pokrm
- Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko
Mléčné výrobky
- Jogurt bílý s marmeládou a ovocem (povolené druhy). Termix, pribináček, lakrumáček, tvaroh měkký i tvrdý, nízko i plnotučný.
- Sýry - tvrdé, strouhané nebo celé plátky. Sýry se nesmějí tepelně zpracovávat. Eidam, Moravský bochník, tavené sýry přírodní nebo s jemnou příchutí.
Vejce
- V lehce stravitelné úpravě, můžeme i vejce připravené natvrdo, ale pouze ve formě pomazánky, max. 2 vejce/den
Tuky
- Čerstvé máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné oleje.
Sacharidové potraviny
- Cukr, med přiměřeně. Mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky, krupice. Kroupy, krupky lisujeme.
- Příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, knedlík jemný houskový a jemný bramborový, noky, halušky
Ovoce
- Čerstvé, kompotované, zmrazené, sušené (správně nabobtnané),
- Banány, pomeranče, mandarinky, ananas - kompot, grep, citrón, jablka, meruňky, broskve, nektarinky - loupané, hrozny - šťáva, třešně, višně, švestky, ryngle, kiwi, jahody, maliny, borůvky, meloun.
- Nedoporučované - brusinky, angrešt, rybíz, hrušky, kdoule, jeřabiny, datle, fíky, kokos, ořechy, mandle, mák
Zelenina
- Mrkev, celer, petržel, černý kořen, pastiňák, špenát, sterilovaná fazolka, hrášek, hlávkový salát, čínské zelí, květák, brokolice - individuálně v domácím léčení, červená řepa, rajčata, rajčatový protlak, rajčatová šťáva, pór v malém množství, kedlubna, kukuřice - menší množství, cuketa, dýně, lilek, patison,
- Nedoporučovaná zelenina - okurky, paprika, ředkvička kapusta, zelí, česnek, cibule
Koření
- Kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, cibule, vývar z hub,malé množství sladké papriky, mletá skořice, vegeta, strouhaný perník, majoránka, natě
- Nedoporučované koření - bujón, maggi, pepř
- Kyselíme menším množstvím octa, citrónovou šťávou, citrónový džus
Pečivo
- rohlíky, housky, veka, netučná vánočka, mazanec, bílý chléb, dětské piškoty, suchary, loupáčky bez máku.
revidováno dne 3.8.2010