Dieta s omezením tuků (dieta č. 4)
27.4.2003 07:44 – Dieta s omezením tuku je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná, má snížený obsah tuku. Nejsou zde zařazeny potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu,proto má dieta mírně protisklerotický charakter.
revidováno dne: 12.12.2010
Ordinuje se v odeznívajícím akutním stádiu onemocnění slinivky břišní a při onemocnění jaterVýběr potravin
Maso
- Maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík.
- Ryby - netučné, sladkovodní i mořské (např. filé, treska, kapr, lín, pstruh...)
- Uzeniny - libová šunka, párky drůbeží, salám dietní, salám drůbeží
Mléko
- Nízkotučné egalizované, mléko nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů
- Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko
Mléčné výrobky
- Jogurt bílý nebo s povolenou ovocnou příchutí.Termix, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný
- Sýry - tavené do 30 % t. v s. bez pikantních příchutí
- Tvrdé, strouhané. Eidam, Moravský bochník
- Vhodné jsou tvarohové sýry
Vejce
- Bílky neomezeně, žloutky 1 ks na den
- Vejce nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů
Tuky
- Povolen max. 55 g tuku/den - volného i v potravinách (volný tuk max 35 g a 20 g tuku obsaženého v potravinách). Větší množství tuků se zařazuje v dopoledních hodinách, méně pak večer
- Čerstvé máslo, náhradní másla - pomazánkové máslo, Perla, Rama, Flora
- Jednodruhové rostlinné oleje (slunečnicový, řepkový, olivový)
Sacharidové potraviny
- Cukr, med přiměřeně. Mouka, hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky - po úpravě mix, krupice. Kroupy, krupky lisujeme.
- Příkrmy - brambory,bramborová kaše, těstoviny, jemné nudle, rýže, knedlík dietní - nesmí být kypřen droždím, krupicové, moučné noky
- Pečivo - bílé, starší, vodové, netučné rohlíky, veka, starší netučná vánočka nebo mazanec, piškoty. Pečivo ne s posýpkou.
- Piškotové, moučné těsto, tvarohové, odpalované spařované, krupicové těsto.
Ovoce
- Syrové - jablka, meruňky, broskve dobře vyzrálé
- Tepelně upravené - jablka, meruňky, broskve, třešně, višně, švestky, ryngle
- Ovoce jižní - banány, mandarinky, pomeranče, grapefruity
Zelenina
- Mladá, jemná, čerstvá, mražená, sušená i sterilovaná
- Mrkev, celer, petržel, pastiňák, černý kořen, mladá brukev, mladý květák - malé množství, hrášek - malé množství, dýně, patisony, špenát, fazolka, rajčata,hlávkový salát, červená řepa, rajský protlak, rajčatová šťáva, dýně jako dušené zelí.
Koření
- Pažitka, petrželka, kopr, mladá celerová nať, libeček, bazalka, saturejka, majoránka, drcený kmín, vývar z bobkového listu, vývar z hub, citrónová a pomerančová šťáva, pomerančová kůra, vanilkový cukr.
revidováno dne 12.12.2010