Dieta kašovitá (dieta č. 1)
27.4.2003 17:54 – Základ diety kašovité je nenadýmavá, lehce stravitelná, pestrá, chutná strava. Dieta je přechodná.
revidováno dne: 4.8.2010
Při technologické úpravě pokrmů pro dietu používáme vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni. Strava by měla být připravena doměkka a vždy uvedena do . Pokrmy upravujeme nasucho, tuk dáváme do hotového pokrmu. Zahušťujeme moukou, kterou nejméně 20 minut povaříme. Mírně solíme, nepřeslazujeme a nepřekyselujeme. Stravu podáváme 5 x denně.Indikace
Dietu podáváme při akutním stádiu vředové choroby žaludku a dvanáctníku. Delší dobu po poúrazových změnách v dutině ústní, při poleptání jícnu, stenóze (zůžení) jícnu, karcinomu jícnu, tonzilektomii (výnět mandlí).Výběr potravin
Maso
- Maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík.
- Ryby - filé.
- Uzeniny - libová šunka, šunková pěna, dietní drůbeží párek - mletý
Mléko
- Polotučné, plnotučné i nízkotučné, nepodáváme jako samostatný nápoj, pouze na přípravu pokrmů
- Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko
Mléčné výrobky
- Jogurt bílý s marmeládou a ovocem (povolené druhy). Termix, pribináček, lakrumáček, tvaroh měkký i tvrdý, nízko i plnotučný.
- Sýry - tvrdé, strouhané. Eidam, Moravský bochník, tavené sýry přírodní nebo s jemnou příchutí, nízkotučné do 30 % t. v s. tvarohové sýry všechny
Vejce
- Používáme na přípravu pokrmů 1 - 2 ks na den. Můžeme podávat i samostatně v kašovité úpravě
Tuky
- Čerstvé máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné oleje.
Sacharidové potraviny
- Cukr, med přiměřeně. Mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky, krupice. Kroupy, krupky lisujeme.
- Příkrmy - bramborová kaše, těstoviny, jemné nudle, rýže, knedlík jemný houskový a jemný bramborový knedlík, krupicové, moučné noky,
- Pečivo - bílé, starší, vodové, netučné rohlíky, veka, starší netučná vánočka, piškoty
Ovoce
- Syrové pouze - banán, strouhané jablko,meruňky broskve, dobře vyzrálé nektarinky,šťáva z pomerančů, grepů, mandarinek,vyzrálé jahody, maliny.
- Kompotované jablka, meruňky, broskve, třešně, višně, švestky, dýně, ananas- vždy mix nebo pyré
Zelenina
- Mladá, jemná, čerstvá, mražená, sušená i sterilovaná
- Syrová - hlávkový salát jemně krájený, jemně strouhaná mrkev, kořenová zelenina, špenát,fazolka, mladý hrášek, rajčatový protlak, rajčatová šťáva, mladý květák, dýně, patisony, cuketa, červená řepa, čínské zelí
Koření
- Natě, vývar z kmínu, bobkového listu, hub. Vanilkový cukr, kůra z citrónu
- Kyselíme menším množstvím octa
revidováno dne 4.8.2010