dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskSilná alergie na lepek, svědění
DotazPřeji dobrý den, prosím o radu a taktež informaci. Mám silné svědění již co jsem začala chodit s tím k lékařům od února v předu na krku a výstřihu (nechodím na slunko). Taktéž jsem měla potíže žaludeční – ty jsem vyřešila, nejím rajčata, papriku, cukr (tím myšleno žádne sladkosti), kravské výrobky, pouze kozí, hovězí maso a žaludek se spravil. Potíže pominuli. Než jsem držela tuto dietu byla jsem i na ipce a po druhé jsem nikam nešla a radikálně jsem to řešila s pomoci lékařky, která mne udělala EAV. Ale to svědění je neústupné, jsem slabá pořád unavená. Byla jsem na alergologii a tam mne zjistili: silná alergie pšeničná, žitná mouka; Gliadin/gluten (vejce); cibule; vlašské ořechy, ale také Herpes simpl. I IgG 23,2; Helicob.p.IgG 18,5. Prosím co mám jest? A co dělat aby to tak nesvědilo? Děkuji mockrát za kladnou odpověď. S pozdravem.Karla, Hradec KrálovéOdpovědVážená paní, jedním z projevů potravinové alergie (ve Vašem případě na gluten (lepek), vejce, cibuli, vlašské ořechy), je svědění. Jedná se o dočasné onemocnění. Po dobu onemocnění je třeba se vyhnout konzumaci potravin, na které máte alergii. Kromě cibule, vajec, vlašských ořechů jsou to žito, pšenice, ječmen, oves a výrobky z nich. Jedná se dočasné dodržování bezlepkové diety. Lze konzumovat brambory, rýži, amarant, kukuřici, bramborový i kukuřičný škrob, pohanku, proso, sóju i výrobky z nich. Dále též lze konzumovat potraviny, ze kterých bal odstraněn lepek (bezlepková mouka a výrobky z ní). Tyto potraviny jsou označeny graficky, slovně. Více informací naleznete na našich webových stránkách o celiakii. Kromě toho je kvůli žaludečním potížím třeba konzumovat potraviny s nižším obsahem tuků. Používat pouze rostlinné tuky a máslo, tuky vkládat do hotových pokrmů. Dále je třeba se vyhnout pikantním, (kořeněným), nadýmavým, těžko stravitelným jídlům (česnek, zelí, kapusta, paprika, hruška, okurka, houby, luštěniny). Rajčata jsou vhodná po odstranění peciček a slupky. Pokrmy se opékají nasucho (ne na tuku). Z kuchyňských úprav jsou vhodné všechny úpravy kromě smažení a fritování. Je třeba se též vyhnout kravskému mléku (nesnášenlivost) a nahradit ho kozím, ovčí, rýžovým, sójovým a výrobkům z nich. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 23.7.2011Mohlo by Vás zajímat: