Dotaz
Dobrý den, už několik týdnů mám problém s průjmy, nezávázně na sobě, jednorázově, trvající max. pár hodin, poté přejde. Zřejmě z potravy. Byla jsem týden v nemocnici, dodržovala diety. Myslela jsem, že vše je v pořádku, dva týdny bez problémů a opět mám zase problém s náhlou nevolností doprovázenou zažávacími obtížemi (zejména průjmy). Z krve mi nic v nemocnici nezjistili, ani z výtěru, či vyšetření stolice. Mám nedostatek železa – anemii, ani psychika není v pořádku, dokonce častá až hysterie, únava. Za poslední rok také úbytek váhy 5 kg (už jsem zpět nenabrala)... má lékařka mě poslala na psychiatrii, ale tato léčba se mi nezamlouvá. V dětství mi lékařka řekla, že mám hraniční hodnoty alergie na lepek. Nic se ale dále neřešilo a já jsem podobné problémy nikdy nemívala... Poslední rok to byla bolest žaludku, teď jsou problematická střeva. Prosím o radu, zda by se mohlo jednat o celiakii, jakou diagnózu podstoupit (na celiakii?) jaké jsou příznaky celiakie. Opravdu mě tyto potíže obtěžují, jsem ochotna držet bezlepkové diety, cokoli, jen ať je mi lépe. Docházím na alergologii, dá se udělat odběr krve tam? Děkuji předem za odpověď.
Kateřina, Jihlava |
| Odpověd
Vážená slečno, ve Vašem případě se může, ale nemusí, jednat o celiakii. Diagnóza se stanovuje laboratorním vyšetřením krevního séra na markery celiakie (protilátky, které jsou zjištěny v krvi nemocných celiakií). Konečná diagnóza je stanovena biopsií sliznice tenkého střeva (tj. odebráním vzorku sliznice tenkého střeva /výkon není bolestivý/). Nejbohatším zdrojem železa je maso, zejména červené maso (hovězí), ale i rajčata, sardinky v tomatě, vaječný žloutek. Příčinou Vašich zdravotních problémů může být též psychika, doporučuji dostatek pobytu na čerstvém vzduchu, procházky přírodou, dostatek odpočinku, relaxace (např. muzikoterapie, aromaterapie, různá relaxační cvičení, kontakt s přáteli, zájmová činnost) a pozitivní přístup k životu. Doporučuji Vám vyšetření na markery celiakie, biopsii tenkého střeva, je to z toho důvodu, abyste měla jistotu, že příčinou Vašich zdravotních problémů je (nebo není) celiakie. Je to z toho důvodu, abyste se zbytečně dietně neomezovala. Podstatou bezlepkové diety je vynechání konzumace pšenice, žita, ječmene, ovsa a výrobků z nich (nutno pečlivě číst složení výrobků na obalech - např. některé jogurty jsou zahuštěny pšeničným škrobem, některé výrobky jsou graficky (přeškrtnutý klas) nebo slovně označeny, že neobsahují lepek). Více informací o bezlepkové dietě najdete na našich webových stránkách. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|