dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskHubnutí s celiakií po těhotenství, bezlepkové potraviny
DotazDobrý den, prosila bych radu, jak zhubnout s celiakii. Jsem 10 měsíců po porodu téměř donošených dvojčátek cisařským řezem. V těhotenstvi jsem přibrala skoro 25 kg! A to jsem měla stále nějaké nevolnosti, tudíž nějaké "přežírání" rozhodně nehrozilo. Deset kg jsem již tak nějak shodila, nejsem velký jedlik ani po porodu, a dost mi stěžuje stravováni celiakie, na kterou mi přišli právě v době těhotenstvi. Proto bych se chtěla zeptat, jak hubnout dál, všude čtu celozrnné pečivo, cereálie a vlákninu, ale to ja jako celiak nesmím. Co tedy jíst místo toho? Pohybu mám tak akorát, co s dvojčaty stihnu, a věnuji se závodně požárnímu sportu, ale nebráním se cvičeni doma, jen nevím, jak cvičit, aby to bylo s nějakým efektem. Třeba v porodnici terapeutka říkala, břicho necvičit vůbec minimálně rok, počkat, až se stáhne, protože jinak se posílí ta boule a budeme vypadat jako stále těhotné. Je tomu skutečně tak? Potřebovala bych zhubnout boky přes zadek, taky zhubnout stehna, případně i poradit, jak s břichem. Před těhotenstvím jsem měla 62 kg a měřím 168 cm, nyní mám 75 kg a chtěla bych se dostat zpět na svych 62 kg. Děkuji za odpověď.Zuzka, PrahaOdpovědDobrý den, Váš pohybový režim je dostatečný. Co se týká břicha, doporučuji dát na radu Vaši terapeutky. Rovněž Vám doporučuji se s ní poradit ohledně Vaší postavy, aby Vám doporučila konkrétní cviky na břicho vhodné pro Vás. Mohu Vám doporučit nejpřirozenější pohyb, který Vás nebude nijak zatěžovat. Je jím rychlá chůze, při ní se zapojí všechny svaly a nejsou přetěžovány a rychlá chůze pomáhá hubnutí po těhotenství. Zdravě jíst a redukovat tělesnou hmotnost lze i při celiakii. Podstatou redukční diety je snížit příjem energie, sacharidů a tuků, jíst pravidelně menší porce, vynechat jednoduché sacharidy (řepný cukr, třtinový cukr, glukopur, aj.) a nahradit je buď sladkým ovocem nebo přírodním sladidlem zvaným stevie (jedná se o rostlinu, kterou lze pěstovat v květináči, rostlina neobsahuje lepek, její listy mají sladkou chuť a zanedbatelné množství kalorií). Je třeba vybírat méně tučné potraviny a také si všímat složení výrobků na obalu, nejen kvůli tomu, jestli výrobek obsahuje lepek, ale také kvůli tomu, jaké sladidlo obsahuje, např. fruktóza je sice přírodní sladidlo, které má nízký glykemický index, tj. hladina glukózy v krvi po tomto sladidle pomalu stoupá a pomalu klesá, ale jeho velkou nevýhodou je vysoký obsah kalorií, po fruktóze se přibírá. Fruktóza je sice obsažená v ovoci, ale ovoce obsahuje i vlákninu, která zpomaluje vstřebávání fruktózy a tím omezuje její využití. Velkým pomocníkem je glykemický index. Redukční dieta neznamená něco krátkodobě vydržet, ale trvalou změnu stravovacích návyků a životního stylu, kam kromě stravy a dostatku vhodných tekutin patří pohyb, dostatek spánku a odpočinku a také správné zvládání stresu. Lepek je obsažen v pšenici, ječmeni, žitě a ovsu a výrobcích z nich. Váš jídelníček může být zpestřen bezlepkovými náhradami masa, tj. sójovým masem, šmakounem (šmakoun je vyroben z vaječného bílku, jedná se o lehce stravitelný, nízkotučný výrobek s kvalitními bílkovinami. Chutná jako kuřecí maso a upravuje se stejným způsobem). Sójové maso se prodává ve formě plátků, kostek, drti, upravuje se jako hovězí, vepřové maso. Sójové maso je třeba před přípravou několik hodin namočit do marinády, aby nabylo a získalo chuť. Je třeba pečlivě číst složení výrobku na obalu, na výrobku musí být uvedeno, jaký obsahuje škrob, zahušťovadlo, apod. Výrobek nesmí obsahovat pšeničný škrob. U bezlepkové diety je třeba si všímat složení výrobků, které nejsou označeny jako bezlepkové, lepek může být obsažen i ve výrobcích, kde by ho člověk běžně nehledal. Mezi přirozeně bezlepkové potraviny patří ovoce, zelenina, maso (i rybí), vejce, koření, rýže, kukuřice, sója, jáhly, pohanka, proso, brambory, luštěniny, amarant, svatojánský chléb, ořechová mouka, maniok, sladké brambory, sorgo (africké proso), Maizena (kukuřičný škrob), Solamyl (bramborový škrob). Potraviny bezlepkové po úpravě jsou potraviny, ze kterých byl odstraněn lepek a zbylé množství lepku nepřekračuje 1 mg/100 g výrobku (např. bezlepkový pšeničný škrob). Tyto jsou graficky označeny přeškrtnutým klasem, slovně označeny „bez lepku“, „gluten-free““gluten-frei“, „gliadin-fri“, „sin gluten“, „sans gluten“, „senza glutine“. Výrobci jsou povinni testovat hotové výrobky na přítomnost lepku. V ČR toto testování provádí Mikrobiologický ústav AV ČR a jako konzultant Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Některé potraviny zdravé výživy obsahují lepek, jsou nevhodné pro pacienty s celiakií. Například rostlinná masa Klaso, Seitan, Robi obsahují pšeničnou bílkovinu, kuskus (těstoviny z tvrdé pšenice, které mají podobu zrníček), bulgur (hrubě mletá nebo drcená zrna naklíčené pšenice), melta (náhražka kávy – je vyrobena ze žita). Některé potraviny zdravé výživy jsou naopak vhodné pro nemocné s celiakií, např. sójové maso a sójové mléko (obojí obsahuje sójové bílkoviny), šmakoun (je vyroben z vaječných bílků), polenta (kukuřičná kaše), karob (mletý svatojánský chléb, jedná se o plody rohovníku, používá se místo kakaa), tempeh (sójový sýr), tofu (vyrobeno ze sójového mléka). Nejvhodnější přílohou jsou brambory v různých úpravách (kromě smažení, fritování), bramborová kaše. Vhodné přílohy: pohanka, jáhly, neloupaná rýže, brambory, výrobky z , např. . Součástí redukční diety je nejen pohyb, ale i dostatek vhodných tekutin, tj, nekalorických tekutin, které zavodňují tělo. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 22.2.2013Mohlo by Vás zajímat: