Dotaz
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, zda existuje možnost sestavení jídelníčku pro člověka, který má diabetes a jen jednu ledvinu. Má maminka již dvacet let bojuje s tímto problémem. Nyní se její hodnoty bílkoviny zhoršily tak, že má zákazané veškeré potraviny s obsahem bílkoviny. Nevíme si rady jak vařit bez sýra, mléka, tvarohu, vajec a masa. Také nesmí jogurty a další mléčné výrobky. Prosím o radu na koho se obrátit. Jsme z Prahy. Děkuji.
Marcela, Praha |
| Odpověd
Dobrý den, Váš problém je velmi složitý a určitě by se nedal vyřešit sestavením jednoho jídelníčku na týden. Vaše maminka má cukrovku již dlouhodobě, takže určitě ví, že diabetická dieta je velký zásah do stravování a není jednoduché si na ni zvyknout. Pokud Vám lékař řekl, že nemá jíst žádné bílkovinné potraviny, vzhledem k tomu že má problémy s ledvinami, tak se bude velmi těžko hledat, co vlastně při takové dietě jíst. Jestli jsem správně pochopila, tak bílkoviny živočišného původu zakázal lékař úplně, ale bílkoviny rostlinného původu jíst maminka může. Vhodné pokrmy by měly být takové, že se ze stravy kvůli cukrovce vynechá sladké, cukr jednoduchý (cukr řepný, med) a cukrovinky. Kontrolují se dávky sacharidových potravin, chléb, rohlíky, ostatní pečivo, přílohy–rýže, brambory, těstoviny, knedlíky. Dávky sacharidových potravin které jsou uvedeny v gramech ale i na lžičky máme na stránce rámcového jídelního lístku na 225 g sacharidů. Na oběd místo masa doporučuji zařazovat např. luštěniny (čočka, fazole, hrách, mungo fazole...) Připravovat můžete luštěniny nakyselo nebo luštěninové polévky. Dále by bylo vhodné zařazovat zeleninová jídla (dušená zelenina, zadělávaná zelenina, zeleninové saláty) doplněná příkrmy, brambory, těstoviny, gnocchi, noky, špecle, špagety, makarony. Rizoto zeleninové sypané sýrem Tofu nebo Mořské rizoto, Špenát dušený + brambory nebo gnocchi, Špagety se sojovým masem. Pokud má maminka zkušenosti s přípravou sladkých jídel pro diabetiky (s nekalorickými sladidly nebo úplně bez cukru) tak je možno také občas zařadit do jídelníčku. (nudle s mákem, dia rýžová kaše ze sojového mléka, puding ze sojového mléka nebo puding z vody + dia kompoty, šulánky z bramborového těsta s mákem) Snídaně by se měla skládat z pečiva v odváženém množství, můžete použít i celozrnné druhy, sojové, grahamové, pečivo s posýpkou, Dia vánočku nebo Dia mazanec, rohlíky nebo suky s přídavkem fruktózy. Používejte rostlinná másla (rama, flora, flora pro Aktiv), máslo živočišné je vyrobeno s kravského mléka. K pečivu můžete použít dia džem různých příchutí nebo jen rostlinné máslo + zelenina (kedluben, rajče, okurky, paprika). Zkuste navštívit obchod se zdravou výživou, kde zakoupíte různé pomazánky ze sóji nebo jiných rostlinných produktů (tofu, ovesné vločky, sojové mléko). Tyto pomazánky jsou opravdu chutné např: Valašská pomazánka, mrkvová pochoutka atd.). Na svačinu odpolední zařazujte dia ovocné přesnídávky (Hamé, Sunárek), pečivo + máslo, místo mléčného výrobku zkuste opět použít sojové mléko sušené rozmíchané ve vodě (Zajic) nebo se prodává ve zdravé výživě sojové mléko přímo k pití. Ve zdravé výživě mají také dezerty s názvem Siváček nebo Amunáček, které jsou bez laktózy (mléčného cukru) a bez cukru (řepného) Večeře se bude podobat obědu, hlavně tedy zeleninová jídla + sacharidový příkrm. Můžete používat Seitan (ve dravé výživě), což je pšeničné maso. Musíte si jej však započítat do celkového množství sacharidů za den. Seitan se dá připravit jako guláš nebo zadělávaný se zeleninou... Příklad jídelního lístku Snídaně - čaj ovocný, 5 g rostlinné máslo rama, 50 g drožďová pomazánka (Rozpis na jednu porci – 20 g cibule, 20 g droždí, 5 g olej olivový, 10 g vločky ovesné, sůl, kmín drcený, petrželová nať. Na zpěněné cibulce rozpustíme droždí, osolíme, přidáme kmín, přidáme vločky, mírně podlijeme vodou a dusíme. Pomazánka je hotová, když jsou vločky měkké. Zdobíme petrželovou natí.) Svačina - 150 g jablko. Oběd - Polévka vločková - Rozpis na jednu porci, 20 g vločky ovesné, 10 g mrkev, 10 g celer, 10 g petržel, 10 g mouka hladká, 5 g olej slunečnicový, majoránka, pažitka, podravka light bez glutamátu. Ovesné vločky osmahneme nasucho, přidáme omytou a najemno nastrouhanou kořenovou zeleninu, osmahneme, zalijeme vodou a vaříme.Polévku zahustíme moukou opraženou nasucho a 20 minut povaříme. Ochutíme podravkou light, majoránkou a jemně nasekanou pažitkou. Do hotového pokrmu přidáme olej. Pečené zeleninové karbanátky, brambory vařené, salát hlávkový. Rozpis na jednu porci - 50 g mrkev, 50 g celer, 50 g petržel, 30 g květák mražený, 50 ml mléko sojové, 50 g strouhanka, 10 g olej olivový, 200 g brambory, 100 g salát hlávkový, sůl, majoránka, kmín drcený, petrželová nať. Očištěnou a omytou zeleninu a mražený květák dáme vařit do vody, mírně osolíme. Jakmile je zelenina poloměkká, tak ji vyjmeme, nakrájíme, dáme do mísy, přilijeme sojové mléko, přidáme strouhanku, drcený kmín, jemně nasekanou petrželovou nať, majoránku, olej. Směs promícháme a tvoříme malé karbanátky, které obalujeme ve strouhance, vkládáme na vymazaný pekáček a pečeme v troubě. Můžeme také smažit. Po usmažení tuk vysajeme do papírové kuchyňské utěrky. Salát: – hlávkový salát rozebereme na jednotlivé listy, řádně omyjeme, zalijeme vodou a ochutíme solí, octem. Svačina – dia ovocná přesnídávka 1 ks, 60 g rohlík celozrnný. Večeře – Nudlový nákyp se sojovým sýrem TOFU a meruňkami Rozpis na jednu porci 120 g široké nudle, 60 g tvaroh sojový Tofu, 60 g kompot meruňkový dia, 5 g olej slunečnicový, 5 g strouhanka Těstoviny uvaříme ve vodě a scedíme. Tofu nastrouháme na hrubším struhadle, meruňky slijeme a nakrájíme a smícháme s Tofu. Vše spojíme s uvařenými těstovinami, dáme do vymazané a strouhankou vysypané formy a zapečeme. Pokud chceme můžeme osladit umělým sladidlem. Druhá večeře – 150 g pomeranč.
nutriční terapeutka redakce dietologie.cz |
|