Dotaz
Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu. Mám neteř, které je devět let a tato má již čtvrtý rok cukrovku. Její hodnoty glykémie jsou téměř pořád vysoké : 12, 13, 15 a i více. Často bývá hospitalizována. Jelikož mám bratra, kterému je dnes již 45 let a diabetem trpí také již od svých 10 let, takže myslím, že vím o čem mluvím, dostala jsem se s rodinou neteře do sporu, kdy já říkám, že nesmí jíst potraviny s cukrem a druhá strana tvrdí, že může. Podotýkám, že neteř nijak nesouvisí s mým bratrem, je dcerou bratra mého manžela. Oni tvrdí, že neteř může jíst co chce, běžně jí dávají třeba buchty s cukrem, čokoládu, běžné marmelády. Říkají, že to je v pořádku, že to má "odvážené". Já si myslím, že může např. jogurt s příchutí, ale Dia, sem tam i zákusek, ale zase Dia, tedy s umělým sladidlem a ne s cukrem. Nemůžu je nijak přesvědčit. Že jí škodí. Prosím o informaci, zda mají pravdu oni či já. Říkají, že Dia výrobky jsou pro diabetiky, kteří jsou obézní. Neteř není. Já si myslím, že jsou pro všechny diabetiky. Že diabetik nemůže běžně konzumovat potraviny s cukrem. Cukr si snad může vzít jen v tom okamžiku, když mu hodnota klesne pod "6". Sama vím, že dia výrobky nejsou pro obézní, z dia výrobků obézní mohou taky přibrat. Jsou kalorická. Jedná se o jiný problém.
Petra, Vlašim |
| Odpověd
Vaše neteř nejspíš trpí onemocněním diabetes mellitus I. typu. Je to onemocnění s výrazným podílem genetických faktorů, uplatňuje se i jistý vliv zevního prostředí. Ostrůvky ve slinivce břišní, které vylučují u zdravých lidí inzulín jsou u pacientů s tímto typem cukrovky zničeny imunitním (ochranným) systémem vlastního organismu. Slinivka poté neprodukuje žádný inzulín. Inzulín je důležitý hormon, který umožňuje cukru, aby vstoupil do buněk těla. Dětský diabetes je prakticky ve všech případech nutné léčit opakovanými injekcemi inzulínu vícekrát denně, tzv. intenzifikovaným inzulínovým režimem. Tzn. že rodiče nebo samo dítě musí přesně odměřit dávku inzulínu kolik si píchl a stravu, kterou následně sní musí přesně vypočítat a odvážit. Napodobit fyziologickou sekreci inzulínu totiž vyžaduje hluboké znalosti a speciální technické vybavení, umožňující včas reagovat na změny hladiny krevního cukru úpravou jednotlivých dávek inzulínu v domácím prostředí. Péče o takové dítě musí trvat nepřetřžitě, proto je také nutná a trvalá spolupráce s dětským diabetologem nebo celým diabetologickým týmem. Opakuji, že vše musí být řízeno přesnými dávkami inzulínu a přesnými dávkami stravy. U těchto dětí se může občas povolit sladký pokrm, ale opět to musí být kontrolováno. Rodiče musí umět také poznat o jaký druh sacharidů (cukrů) se jedná. Jsou cukry jednoduché (cukr, med, cukrovinky, čokoláda...), takové cukry dáváme dítěti jen omezeně a příležitosně, ale zase v kombinaci s přesnou dávkou inzulínu. Potom jsou cukry složené (mouka, přílohy - brambory, rýže...ovoce, zelenina, mléčný cukr...). Tyto cukry jsou u dítěte v takovém věku velmi důležité. Dia výrobky a umělá sladidla bych moc do jídelního lístku pro mladého diabetika nezařazovala, jsou příliš tučné a připavené uměle. Pro počítání sacharidů, které by dítě mělo sníst za den existují diabetické tabulky a rámcové jídelní listky, které jsou také obsahem na stránkách http://www.dietologie.cz/
redakce serveru dietologie.cz |
|