Dotaz
Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně svého otce. Má cukrovku, píchá si inzulín, má problémy s ředěním krve, slabou aritmii a vysoký tlak a cholesterol. Při výšce 190 cm, váží 115 kg. Poslední 2 roky má problémy s nohama (syndrom diabetické nohy) - natíkají mu chodidla a teď se mu přidaly i problémy s kolenem. Je mi jasné, že základem úspěchu je to, že musí zhubnout. Proto se chci zeptat, zda při těchto všech zdravotních potížích, může držet diety, které uvádíte na svých webových stránkách. Děkuji S pozdravem
Sylva, Brno |
| Odpověd
Vážená paní, Váš otec má kombinaci těchto diet: diabetické diety, diety při antikoagulační léčbě, nízkocholesterolové, redukční diety, zároveň má omezit solení (kvůli hypertenzi). To znamená dodržovat denní množství sacharidů u diabetické nohy (stanoví diabetolog v diabetologické poradně), výrazně omezit sůl, vyhnout se potravinám s vysokým obsahem vitamínu K, vynechat pití černé kávy, bylinkových čajů, zeleného čaje a silného černého čaje a rovněž dodržovat zásady nízkocholesterolové diety (nahradit živočišné tuky vč. másla, rostlinnými tuky, vaječný žloutek nahradit vaječným bílkem. Vaječný žloutek používat pouze do pokrmů (je-li to nutné) a pouze občas. Vyhnout se tučným potravinám). Výběr potravin: Masa: pouze libová (malé množství (= max. 100 g) hovězího, kuřecího, krůtího, králičího masa – u těchto mas kolísá obsah vitamínu K = rizikové potraviny), vepřové maso, ryby (mohou být i tučné). Vnitřnosti nekonzumovat. Tuky: pouze rostlinné Vejce: vaječný bílek. Žloutek jen do pokrmů a pouze občas a nelze-li ho nahradit bílkem. Mléko a mléčné výrobky: nízkotučné mléko a všechny druhy mléčných výrobků, výborné jsou zakysané mléčné výrobky (např. kefír) Zelenina: všechny druhy kromě kysaného zelí. Listovou zeleninu (kapustu, špenát, ledový salát, hlávkový salát a jeho odrůdy, zelí, rukolu, apod.), květák, brokolici konzumovat pouze v malém množství (např do polévek, ale ne např. brokolicová polévka, ale polévka s brokolicí) Ovoce: všechny druhy kromě manga, kiwi, malin, ostružin, sušených švestek. Luštěniny: dle individuální snášenlivosti; Obiloviny: všechny. Pečivo: všechny druhy. Polévky: nepodávat k hlavním jídlům. Polévky lze podávat k večeři nebo místo hlavního jídla k obědu. Polévky nemají být tučné. Omáčky: nepodáváme Přílohy: vše kromě houskových knedlíků a vaječných těstovin. Koření: nedráždivé, omezit sůl, pokud možno se vyhnout kopr, řeřiše, petrželové nati – mají vysoký obsah vitamínu K. Nápoje: stolní vody bez příchuti, ruský čaj, ovocné čaje, slabý černý čaj, bílá káva, instantní káva bez kofeinu. Moučníky a sladká jídla: nepodáváme; Doporučuji dodržovat pitný režim při cukrovce, diabetické dietě (2-2,5 l tekutin denně, počítají se i tekutiny v pokrmech, např. Polévky). Rovněž doporučuji vyhnout se tučným a sladkým jídlům i nápojům. Cukr a med nahrazovat nekalorickými nebo nízkokalorickými náhradními sladidly (např. Aspartam, Acesulfam K). Strava má být pravidelná, menší porce rozdělené do několika denních dávek (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře, 2. večeře – u nemocných cukrovkou/diabetem, kteří si aplikují inzulín je 2. večeře nutná). Jídlo řádně kousat, jíst v klidu, pomalu v příjemné atmosféře. Co se týká pohybu (při redukci tělesné hmotnosti je důležitý), doporučuji Vašemu otci chůzi dle jeho fyzických možností (zdravotního stavu) a cvičení s rehabilitačním pracovníkem (fyzioterapeutem). Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|