Dotaz
Dobrý den! Obracím se na Vás s prosbou o pomoc při sestavování jídelníčku pro maminku ve věku 66 let, která má bezlepkovou dietu a zároveň ledvinovou nedostatečnost (CKD IV-těžká nedostatečnost). Hledal jsem na různých webových stránkách, ale nikde tento problém řešen není, nebo jsem ho nenašel. Tímto Vás žádám o pomoc, popřípadě informaci o řešení tohoto problému, nebo radu jak postupovat při sestavování jídelníčku, aby byly zachovány obě dvě podmínky uvedených diet. Za informaci předem děkuji. S přáním hezkého dne
Bart, Karlovy Vary |
| Odpověd
Dobrý den, maminka by měla dodržovat zásady bezlepkové diety, ale předpokládám, že bezlepkovou dietu už drží déle a jaký je výběr potravin u této diety zná. Především by měla úplně ze stravy vyloučit pšeničnou a žitnou mouku a pokrmy z těchto druhů mouky. Dále výrobky kde je ječmen, oves, žito, nevhodné jsou také běžně kupované těstoviny, různé zavářky a vše, kde je obsažena mouka. Co se týká diety při ledvinovém onemocnění, tak je vhodné jídla nesolit, vyloučit sterilované, konzervované a podobně upravené polotovary, ve kterých je obsažena sůl. Dle doporučení lékaře může maminka jídla solit. Je dobré také vyloučit ze stravy maso nebo zařazovat maso občas a to v poloviční dávce tak max 50 g syrového masa za den. Úplně nevhodné jsou uzeniny, salámy, slané sýry, slané a pikantní pomazánky. Zeptejte se lékaře, kolik denně maminka může přijímat bílkovin. Běžný denní příjem bílkovin je u dospělého člověka asi 80 g, a u diety č. 6 nizkobílkovinné, která se doporučuje při onemocnění ledvin je denní příjem bílkovin stanoven na 50 g. Z bílkovinných potravin jsou vhodné pouze tvaroh, tvarohové sýry, tvarohové pomazánky, mléko a mléčné výrobky, jogurty, termixi. Tyto potraviny mohou i bezlepkáři. Vhodné je připravovat si doma pečivo nejlépe z bezlepkových a zároveň z nízkobílkovinných směsí, které se prodávají ve zdravé výživě. Vhodné potraviny u obou typů diet: pohanka, jáhly, kukuřičná, rýžová, čočková mouka, luštěniny - čočka, fazole,hrách, soja, sojové maso, brambory, rýže, bezlepkové těstoviny. Mléčné výrobky i mléčné sojové výrobky. Ovoce, zelenina. S pozdravem
nutriční terapeutka z redakce@dietologie.cz |
|