Dotaz
Má osmdesátiletá matka ukončila hospitalizaci na interním oddělení ( chronická ICHS, hypertenze III. st., bércové varixy, stav po CHCE, obesita, hypercholesterolemie) a tím, že je potřebné zavedení "antikoagulační léčby", jejíž součástí má být i úprava stravování. Můžete mne stručně objasnit základní principy potřebného dietního režimu, případně doporučit publikaci, ze které bych získala podrobnější informace? Nechci se spoléhat jen na doporučení, interpretovaná maminkou, protože ač je psychicky ještě velmi čilá, má samozřejmě tendence vybírat si z rad poskytnutých lékaři jen to, co se jí hodí a vyhovuje.
Věra, Praha |
| Odpověd
Píšete, že Vaše maminka má vysoký krevní tlak, chronickou ICHS a je obézní s vysokou hladinou cholesterolu. Na tato onemocnění bych doporučoval dietu číslo 7 - nízkocholesterolovou,. tato dieta je současně i redukční dieta, jsou v ní omezeny všechny tučná a mastná jídla a také jídla sladká. Tuto dietu bych kombinovala s dietou číslo 6 - neslanou. Během antikoagulační léčby neužívejte multivitaminové přípravky s obsahem vitaminu K, upravte přísun potravin tak, aby jednak dodávka vitaminu K nekolísala a zároveň nepřekračovala 250 ug denně. Tabulky s hodnotami vitaminu v potravinách můžete najít v Potravinových tabulkách pro zdravotnické školy.
redakce serveru dietologie.cz |
|