dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskRecepty pankreatitida
DotazVážení, můj syn je po operaci těžké pankreatitidy a já jsem si zakoupila knihu s recepty, podle níž mu dietně vařím, ale po pravdě řečeno, těch receptů tam až tak moc není (když pominu různé saláty a moučníky, které můj syn nejí). Tak jsem vás chtěla moc poprosit o radu, kde se mohu na internetu dobrat ještě k dalším receptům pro takové pacienty. Za informace vám předem děkuji!Krystýna, OdpovědDůležité je také vhodné používání technologických postupů, tzn. vybíráme pouze vaření, dušení, pečení ve vodní lázni, pokrmy nepřekořeňujeme, nepřekyselujeme a nepřesolujeme. Povolené množství volného tuku vkládáme až do hotového pokrmu, nikdy na něm neopékáme. Mouku, zeleninu, maso opékáme pouze na sucho a pak podléváme vodou a dusíme. Z pokrmů vylučujeme hodně opečené části, kůrky (vždy je odstraníme). Mouku na zahuštění pokrmů opékáme nasucho a pak jej v pokrmu vaříme nejméně 20-30 minut (lepší stravitelnost). Jídla nesmí být příliš teplá.redakce serveru dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 11.11.2008Mohlo by Vás zajímat: