dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Onemocnění, nemociOnemocnění, nemoci1x Key1
Dieta na játra a divertikulitida – zdravá střevaDieta na játra a divertikulitida – zdravá střevaAccessibility
Onemocnění, nemoci
Idiopatická proktokolitida a dieta
Dotazy o onemocnění celiakií
Hubnutí s celiakií po těhotenství, bezlepkové potraviny
Dotazy o onemocnění dna, dieta při dně
Sádlo, máslo, obiloviny při dně a cukrovce
Dnavá artritida, alkoholické pivo při dně
Puríny v česneku, konzumace 3 stroužky denně u dny
Amarant, tofu a sója u vysoké hladiny kyseliny močové
Dotazy o onemocnění ledvin
Život s jednou ledvinou vlivem tumoru
Selhání ledvin a kornatění cév, vysoký tlak
Dotazy o mozkových onemocnění
Výživa při Rostroušené skleróze
Dotazy o nádorových onemocněních – rakovina a dieta
Chemoterapie po rakovinu prsu, hysterektomie, přípravky na hubnutí
Dotazy o onemocnění štítné žlázy
Hubnout po operaci štítné žlázy a překyselení žaludku
Nádor štítné žlázy s hypoechogenním lemem
Kolik mám mít příjem kalorii za den u snížené funkce štítné žlázy?
Dotazy o onemocnění střev
Pooperační dieta po laparoskopické operaci slepého střeva
Dieta vhodná při divertikulitidě s perforací a abscesem
Crohnova nemoc, plynatost a nafouknutí po jídle
Dotazy o onemocnění žaludku
Dietní strava při zánětu žaludku u Helicobacter pylori
Otrava rtutí amalgámem
Dotazy o onemocnění srdce
Strava po infarktu
Dieta po transplantaci srdce
Histamínová intolerance na pšenicu, vajcia a mlieko
Hypercholesterolemie, hypertenze III
Šetřící dieta, zauzlenie čriev
Anémie – snížená hladina hemoglobinu
Hypotyreóza, obezita, redukční dieta
Kvasinkové onemocněních u žen
Výživa při progredující Parkinsonově chorobě
Dieta při onemocnění GERD (gastroezofageální refluxní choroba)
Zácpa u dětí, možné příčiny a jak léčit
Re Zácpa u detí, možné příčiny a jak léčit
Re Re Zácpa u detí, možné příčiny a jak léčit
Chronická únava, dietní režim
Kolostomie, ileostomie, tlusté střevo
Polyvalentní alergie
Silná alergie na lepek, svědění
Příčiny pálení žáhy a bolesti na hrudi
Slabý zánět žaludku, jídelníček
Gilbertův syndrom a výživa u batolete
Autoimunitní hepatitida a žlučník
Mám zánět žaludku, dvanácterníku…
Gastroezofageální refluxní choroba jícnu
Rakovina žaludku, dieta po odstranění žaludku
Žaludeční nevolnost bolesti a podráždení břicha
Leidenská mutace a nadváha
Bezpurinová dieta
Dieta při MYASTENIE GRAVIS
Dieta při chronické renální insuficienci (CHRI)
Hyperurikémie, dyslipoproteinémie a Menierova choroba
Meniérova choroba
Jaterní dieta
Dieta na játra a divertikulitida – zdravá střeva
Jak se stravovat při cirhóze jater a cukrovce
Jaterní cirhóza, jaterní dieta
Zánět jater (steatóza), vřed dvanácterníku, trombocytopenie
Nadměrná ztráta bílkovin
Jídelníček pro alergika
Glukozová tolerance
Dieta při popáleninách
Mononukleoza dieta
Jakou dietu při mononukleoze
Mononukleozu, borelioza, dieta pri candidě
Kyselina močová v krvi
Malé množství bílkovin v krvi
Systémový lupus a dieta (SLE)
Re: Systémový lupus a dieta (SLE)
Zvýšená hladina cukru v moči
Polypy tlustého střeva léčba
Polypy tlustého střeva, dieta
Překyselení organismu
Revmatoidní artritida, vysoký krevní tlak, nadváha
Vysoký krevní tlak po porodu
Vysoký krevní tlak a ledviny
Vysoký tlak, zvýšená hladina cholesterolu a slabá cukrovka
Kolísavý krevní tlak, nedostatečná funkce ledvin
Hyperkalémie snížená funkce ledvin
Ledvinové kameny, ledvinová kolika dieta
Ledvinová dieta, draslík v krvi
Ledvinová dysfunkce a cukrovka
Dieta po transplantaci ledvin, kortikosteroidy
Uremický syndrom a doporučená dieta
Strava při dně
Suroviny při onemocnění dnou
Ryby při onemocnění dnou
Problémy s vysokým tlakem, DNA a nadváhou
Dna cukrovka a vysoký krevní tlak
Nemoc DNA ve dvaceti letech
DNA nadváha a vysoký tlak
Dna příznaky
Kyselina močová dna
Kyselina močová hodnoty
Zvýšená hladina kyseliny močové – dieta
Diabetik a dna
Dna nemoc a cholesterol
Dna, Cholesterol, Hypertenze II, Diabetes II
Je nemoc dna doživotní?
Dětská cukrovka
Jsem diabetička, jakou dietu?
Dieta při vaskulární nefroskleróze a diabetické nefropatie
Redukce váhy u diabetika
Dieta při cukrovce, diabetes (2)
Diabetes jedna ledvina, jídelníček
Cukrovka a žlučníkové kameny
Cukrovka 2 typu
Následky cukrovky, příznaky
Točení hlavy
Točení hlavy a nevolnost, příčiny
Re: Točení hlavy a nevolnost, příčiny
Diabetická noha dieta
Prader Willi syndrom a diabetická dieta
Re: Prader Willi syndrom a diabetická dieta
Dieta po operaci žlučních kamenu
Žlučníková kolika, zánět žaludku, nadýmaní
Žlučníkové kameny
Žlučníkové kameny a nízkotučné sýry
Chemoterapie a žlučník
Žlučníkový záchvat a dieta
Žlučníková dieta recepty, jídelníček
Podávání stravy po akutním zánětu slinivky břišní
Dieta pankreatická, onemocnění slinivky břišní
Akutni zápal slinivky břisní, stupne a doporučená dieta
Akutní zánět slinivky
Recepty pankreatitida
Recepty po zanětu slinivky břišní
Dieta při rakovině slinivky břišní
Slinivka břišní, dieta po zánětu
Chronický zánět slinivky břišní
Pankreatitida – zánět slinivky břišní
Adenokarcinom pankreatu, paraneoblastická trombocytemie
Celiakie, zánět žlučových cest
Dieta bezlepková a ledvinová nedostatečnost
Lymfocytární kolitida, hypercholesterolemie dieta
Celiakie příznaky
Bezlepková dieta diagnóza, celiakie
Crohnova choroba a dieta
Ulcerózní kolitida a dieta
Dieta a výživa při ulcerozní kolitidě


/ Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Dieta na játra a divertikulitida – zdravá střeva

Dieta na játra a divertikulitida – zdravá střeva


Dotaz

Dobrý den, prosím o radu ohledně jídelníčku pro manžela. Má nemocná játra, má dnu a divertikulitidu – zdravá střeva. Jak jistě uznáte je opravdu problém dát dohromady co může a nemůže jíst. Prosím o radu jak zkombinovat pro manžela jídelníček.

Olga, NymburkOdpověd

Vážená paní, doporučuji Vašemu manželovi kombinaci těchto diet: diety s omezením tuků v případě otoků diety s omezením bílkovin. Množství bílkovin na den stanoví lékař, omezit příjem sodíku (nepřisolovat pokrmy), po dobu trvání zánětu diety s omezením zbytků (po odeznění zánětu je naopak potřeba vláknina – dodržuje se jen dieta s omezením tuků. Více informací o této dietě najdete na našich webových stránkách a doporučení diety při dně. Je třeba též dodržovat hepatoprtoektivní program, tj. zásady chránící jaterní buňku. Jsou to: zákaz nadměrné tělesní námahy, absolutní zákaz alkoholu, zákaz látek jedovatých pro jaterní buňku (přepalované tuky, některé léky, např. Paralen), z bylinek pomáhá při onemocnění jater ostropestřec mariánský. Při dně je důležitá redukce tělesné hmotnosti v případě nadváhy nebo obezity. Strava má být pravidelná přibližne v tříhodinových intervalech. Hladovění je nevhodné, negativně ovlivňuje metabolismus kyseliny močové (konečný produkt metabolismu purínů). Ve stravě je třeba omezit hlavní zdroje purínů, tj. droždí (ne v těstě, tam se používá v nepatrném množství jako kypřidlo), vnitřnosti, sardinky, slanečci, čokoláda, kakao, špenát, chřest, zelený hrášek, sladká paprika, nové koření, tymián, bobkový list, zázvor, silný ruský čaj, fíky. Při onemocnění dna je snížená konzumace živočišných bílkovin. Mladá masa obsahují hodně purínů. Důležité je rovněž dodržovat pitný režim, cca 2–2,5 l tekutin denně. V horkém počasí, při pobytu v přetopené místnosti více (dostatek vhodných tekutin pomáhá vylučovat z těla jedovaté odpadní látky). Ostatní zásady stravy při dně patří k zásadám diety s omezením tuků. Z bylinek pomáhá proti dně list břízy (užívá se vnitřně ve formě čaje), kořen kostivalu lékařského (užívá se zevně). Výběr potravin: Technologická (kuchyňská) úprava potravin je šetřící, tj. šetří trávicí trakt termicky (ne příliš horké ani příliš studené), chemicky (ne dráždivá jídla (pikantní koření, plísňové sýry), ne nadýmavé potraviny (luštěniny, hrušky, kapusta, hlávkové zelí, okurky, brokolice), mechanicky (ne slupky, pecičky, zrníčka, kůrky, šlachy), zahušťuje se moukou opraženou nasucho nebo kukuřičným nebo bramborovým škrobem nebo moukou rozmíchanou ve vodě (zálivka), tuk se vkládá až do hotových pokrmů. Používají se všechny kuchyňské úpravy kromě úprav vyžadující větší množství tuku (smažení, fritování). Maso pouze libové a ne často, vepřové, krůtí, hovězí, občas netučné ryby. Z uzenin je vhodná dušená vepřová šunka. Z náhrad masa je vhodné sójové maso a výrobky ze sóji a šmakoun (vyroben z vaječného bílku, chutná jako kuřecí maso a upravuje se stejným způsobem), robi (směs rostlinných bílkovin). Vejce – pouze v lehce stravitelné formě – žloutky jen do pokrmů, bílky libovolně. Mléko a mléčné výrobky – mléko pouze s nižším obsahem tuků. Nepodáváme ho jako nápoj. Tvaroh a tvrdé sýry s nižším obsahem tuků. Sýry typu žervé a zakysané mléčné výrobky s nižším obsahem tuků (např. jogurt, zakysaná smetana, podmáslí, kefír, acidofilní mléko, kyška, biokys, apod.). Tuky – máslo, jednodruhový rostlinný olej (např. olivový, slunečnicový, řepkový). Obiloviny: bílá pšeničná mouka, krupice, ovesné vločky, rýže, bramborový škrob, lisované krupky a kroupy. Pečivo netučné – toustový chléb, starší houska, rohlík, veka, netučná starší vánočka, mazanec, dietní suchary, dětské piškoty. Polévky – většinou řidší. Vývar z libového hovězího masa, kořenové zeleniny, bramborová lisovaná polévka, obilninové polévky. Omáčky – podávají se zřídka, podávají se masové šťávy. Příkrmy – brambory, bramborová rýže, bramborová kaše, bramborový knedlík, rýže, krupicové a jemné noky, těstoviny, knedlíky – jemný, karlovarský, vídeňský. Bezmasé pokrmy – nákypy, pudinky, žemlovky, obilninové kaše. Moučníky – piškotové, nákypy, pudinky, netučné jemné vanilkové a tvarohové krémy. Ovoce – syrové ovoce. Pouze banány a jemně strouhaná jablka, pyré, kysely, kompoty, šťávy u jablek, meruněk, broskví, broskví, nektarinek. Zelenina – mrkev strouhaná, dušená, vařená, pyré, šťáva. Rajčatová šťáva a protlak, hlávkový salát krájený, cibule na vydušení, vývar z malého množství celeru a petržele. Koření – vývar z hub a kmínu, skořice, strouhaný perník, zelené natě, citronová a pomerančová šťáva, cibule pouze na vydušení. Nápoje – pitná voda, pramenitá voda, stolní vody bez příchuti, slabý čaj ruský, šípkový. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 8.10.2011Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: