dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskDieta na játra a divertikulitida – zdravá střeva
DotazDobrý den, prosím o radu ohledně jídelníčku pro manžela. Má nemocná játra, má dnu a divertikulitidu – zdravá střeva. Jak jistě uznáte je opravdu problém dát dohromady co může a nemůže jíst. Prosím o radu jak zkombinovat pro manžela jídelníček.Olga, NymburkOdpovědVážená paní, doporučuji Vašemu manželovi kombinaci těchto diet: diety s omezením tuků v případě otoků diety s omezením bílkovin. Množství bílkovin na den stanoví lékař, omezit příjem sodíku (nepřisolovat pokrmy), po dobu trvání zánětu diety s omezením zbytků (po odeznění zánětu je naopak potřeba vláknina – dodržuje se jen dieta s omezením tuků. Více informací o této dietě najdete na našich webových stránkách a doporučení diety při dně. Je třeba též dodržovat hepatoprtoektivní program, tj. zásady chránící jaterní buňku. Jsou to: zákaz nadměrné tělesní námahy, absolutní zákaz alkoholu, zákaz látek jedovatých pro jaterní buňku (přepalované tuky, některé léky, např. Paralen), z bylinek pomáhá při onemocnění jater ostropestřec mariánský. Při dně je důležitá redukce tělesné hmotnosti v případě nadváhy nebo obezity. Strava má být pravidelná přibližne v tříhodinových intervalech. Hladovění je nevhodné, negativně ovlivňuje metabolismus kyseliny močové (konečný produkt metabolismu purínů). Ve stravě je třeba omezit hlavní zdroje purínů, tj. droždí (ne v těstě, tam se používá v nepatrném množství jako kypřidlo), vnitřnosti, sardinky, slanečci, čokoláda, kakao, špenát, chřest, zelený hrášek, sladká paprika, nové koření, tymián, bobkový list, zázvor, silný ruský čaj, fíky. Při onemocnění dna je snížená konzumace živočišných bílkovin. Mladá masa obsahují hodně purínů. Důležité je rovněž dodržovat pitný režim, cca 2–2,5 l tekutin denně. V horkém počasí, při pobytu v přetopené místnosti více (dostatek vhodných tekutin pomáhá vylučovat z těla jedovaté odpadní látky). Ostatní zásady stravy při dně patří k zásadám diety s omezením tuků. Z bylinek pomáhá proti dně list břízy (užívá se vnitřně ve formě čaje), kořen kostivalu lékařského (užívá se zevně). Výběr potravin: Technologická (kuchyňská) úprava potravin je šetřící, tj. šetří trávicí trakt termicky (ne příliš horké ani příliš studené), chemicky (ne dráždivá jídla (pikantní koření, plísňové sýry), ne nadýmavé potraviny (luštěniny, hrušky, kapusta, hlávkové zelí, okurky, brokolice), mechanicky (ne slupky, pecičky, zrníčka, kůrky, šlachy), zahušťuje se moukou opraženou nasucho nebo kukuřičným nebo bramborovým škrobem nebo moukou rozmíchanou ve vodě (zálivka), tuk se vkládá až do hotových pokrmů. Používají se všechny kuchyňské úpravy kromě úprav vyžadující větší množství tuku (smažení, fritování). Maso pouze libové a ne často, vepřové, krůtí, hovězí, občas netučné ryby. Z uzenin je vhodná dušená vepřová šunka. Z náhrad masa je vhodné sójové maso a výrobky ze sóji a šmakoun (vyroben z vaječného bílku, chutná jako kuřecí maso a upravuje se stejným způsobem), robi (směs rostlinných bílkovin). Vejce – pouze v lehce stravitelné formě – žloutky jen do pokrmů, bílky libovolně. Mléko a mléčné výrobky – mléko pouze s nižším obsahem tuků. Nepodáváme ho jako nápoj. Tvaroh a tvrdé sýry s nižším obsahem tuků. Sýry typu žervé a zakysané mléčné výrobky s nižším obsahem tuků (např. jogurt, zakysaná smetana, podmáslí, kefír, acidofilní mléko, kyška, biokys, apod.). Tuky – máslo, jednodruhový rostlinný olej (např. olivový, slunečnicový, řepkový). Obiloviny: bílá pšeničná mouka, krupice, ovesné vločky, rýže, bramborový škrob, lisované krupky a kroupy. Pečivo netučné – toustový chléb, starší houska, rohlík, veka, netučná starší vánočka, mazanec, dietní suchary, dětské piškoty. Polévky – většinou řidší. Vývar z libového hovězího masa, kořenové zeleniny, bramborová lisovaná polévka, obilninové polévky. Omáčky – podávají se zřídka, podávají se masové šťávy. Příkrmy – brambory, bramborová rýže, bramborová kaše, bramborový knedlík, rýže, krupicové a jemné noky, těstoviny, knedlíky – jemný, karlovarský, vídeňský. Bezmasé pokrmy – nákypy, pudinky, žemlovky, obilninové kaše. Moučníky – piškotové, nákypy, pudinky, netučné jemné vanilkové a tvarohové krémy. Ovoce – syrové ovoce. Pouze banány a jemně strouhaná jablka, pyré, kysely, kompoty, šťávy u jablek, meruněk, broskví, broskví, nektarinek. Zelenina – mrkev strouhaná, dušená, vařená, pyré, šťáva. Rajčatová šťáva a protlak, hlávkový salát krájený, cibule na vydušení, vývar z malého množství celeru a petržele. Koření – vývar z hub a kmínu, skořice, strouhaný perník, zelené natě, citronová a pomerančová šťáva, cibule pouze na vydušení. Nápoje – pitná voda, pramenitá voda, stolní vody bez příchuti, slabý čaj ruský, šípkový. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 8.10.2011Mohlo by Vás zajímat: