dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Dna, Cholesterol, Hypertenze II, Diabetes II

Dna, Cholesterol, Hypertenze II, Diabetes II

Icona

Dotaz

Dobrý den, prosil bych uvést alespoň několik příkladů pro vhodnou kombinaci potravin pro tuto kombinaci diagnóz: Hypertenze II, Diabetes II, Nemoc dna, Cholesterol. Je mi 62 let, důchodce pohybově neomezován, BMI=26. Občas fyzicky středně náročný pracovní úvazek (brigáda), jinak zahrada + rodinný domek (poznámka: co povoluje jedna dieta, zakazuje druhá, třetí, atd.) děkuji

Pavel, Frýdek Místek
Odpověd

Vážený pane, Vaše dieta je kombinace těchto diet: diabetické diety, diety při dně, diety při hypertenzi (dieta neslaná) a nízkocholesterolové diety. Podstatou diabetické diety je dodržování lékařem stanoveného denního množství sacharidů, které je rovnoměrně rozloženo během dne (do 5 porcí) a udržování stálé tělesné hmotnosti, v případě nadváhy a obezity její redukce - ve Vašem případě udržování stálé tělesné hmotnosti (normální tělesná hmotnost BMI=18,5 - 24,5, nadváha BMI=25-30, Vaše BMI=26). Podstatou diety při dně je vyhýbání se nejbohatších zdrojů Purínů (kaviár, jikry, vnitřnosti, droždí-kynuté pečivo lze konzumovat, droždí v něm bylo použito v nepatrném množství jako kypřidlo, slanečci, sardinky, čokoláda, silné kakao, silné masové vývary) a pravidelné rozložení stravy. Je třeba se vyhnout dráždivým látkám (silně kořeněným pokrmům, plísňovým a zrajícím sýrům), tučným pokrmům. Podstatou diety při hypertenzi je výrazné omezení kuchyňské soli - sůl lze nahradit bylinkami (bazalka, kopr, pažitka, petrželka, šalvěj, saturejka, meduňka, apod.) a kořeními (sladká paprika, zázvor, tymián, nové koření, apod.) a vyhnout se konzumaci černé kávy, silného černého a zeleného čaje a energetickým nápojům - tj. látkám povzbuzujících srdeční činnost - kofeinu, theinu. Podstatou nízkocholesterolové diety je vyloučení volných živočišných tuků a vaječného žloutku - nahradit ho vaječným bílkem. Výběr potravin Maso - pouze libové- vepřové hovězí, králičí, drůbeží (kuře, krůta), ryby kromě sardinek slanečků, jiker, kaviáru a ryb v pikantních úpravách, dušená šunka, drůbeží šunka. Vnitřnosti ani droby nejsou dovoleny. V klidovém období dny je povolena konzumace masa maximálně 90 g denně, v akutním období není maso povoleno. Maso lze nahradit různými náhradami masa - robi (směs rostlinných bílkovin), klaso (základem je pšeničná bílkovina), šmakoun (vyroben z vaječného bílku), tofu (vyroben z fermentovaného sójového mléka), sójové maso. Mléko a mléčné výrobky - pouze s nižším obsahem tuků, polotučné mléko, tvrdé sýry (např. eidam - uzený není moc vhodný) do 30 % tuku v sušině, polotučný tvaroh, jogurty a zakysané mléčné výrobky s nižším obsahem tuku (např. podmáslí, acidofilní mléko, biokys, kefír, kyška, apod.) - pozitivně působí na střevní mikroflóru, střevní peristaltiku a na imunitu. Tuky - pouze rostlinné tuky - jednodruhové rostlinné oleje (slunečnicový, olivový, řepkový, apod.), roztíratelné rostlinné tuky (např. Flora, Rama, Perla). Máslo není dovoleno. Vejce - pouze vaječný bílek; Luštěniny - jsou vhodné - obsahují sice hodně Purínů, ale též hodně vlákniny, která omezuje jejich vstřebávání. Vláknina má též pozitivní vliv na střevní peristaltiku a tělesnou hmotnost. Obiloviny - bez omezení - upřednostnit celozrnné výrobky z obilovin, cereálie. Jídelníček lze zpestřit i méně používanými obilovinami - pohankou, prosem, špaldou, jáhly, kukuřicí, apod. Sladké pečivo není vhodné. Váš jídelníček může být zpestřen různými ořechy, mandlemi, burskými oříšky, semínky (lněná, dýňová, sezamová, apod.), ale ne ve větším množství - obsahují mnoho tuku. Ovoce a zelenina - všechny druhy - doporučuje se často (cca 500 g denně) kvůli obsahu vlákniny, vitamínů, minerálů. Sladidla - cukr, med, glukopur nejsou dovoleny, nahrazují se nekalorickými nebo nízkokalorickými náhradními sladidly - např. Aspartam, Acesulfam, Diner, Suprasweet, Irbis sečet, Kandisin, Dia chrom, apod. Koření - vše kromě dráždivých koření, omezit sůl, slanou chuť nahradit bylinkami, cibulí, česnek, nedráždivými kořeními. Přílohy - všechny kromě houskových knedlíků a smažených příloh (např. hranolky). Polévky - ne tučné, silné masové vývary; Omáčky - upřednostňují se přírodní šťávy; Moučníky, sladkosti a sladká jídla nejsou dovolena. Chuť na sladké lze uspokojit ovocem nebo ovocem v kombinaci s mlékem, mléčnými výrobky nebo cereáliemi (např. cereálie, jogurt, ovoce). Ovoce, mléko, mléčné výrobky, cereálie je nutné započítat do denního příjmu sacharidů; Kuchyňské úpravy- všechny kromě smažení a fritování, tj. úprav vyžadujících velké množství tuku. Nápoje - ovocné čaje, občas slabé bylinkové čaje, slabý černý a zelený čaj, žitná káva, pitná voda (nejvhodnější je pramenitá voda), stolní vody bez příchuti. Nápoje lze odladit náhradními sladidly, ale je nutné je započítat do celkového denního příjmu sacharidů. Alkohol - ne více než 30 g čistého alkoholu denně = cca 3 dcl vína nebo jedno velké a jedno malé pivo, u 40 % alkoholu 1 ? porce po 50 ml. Jste-li léčen inzulínem, je nutné mít druhou večeři, nejvhodnější je zelenina. Váš pohybový režim je dostatečný. Doporučuji nezapomínat na pitný režim - min. 2 l tekutin denně (do příjmu tekutin se započítávají i tekutiny v pokrmech, např. polévka), zvláště v horkých dnech. Příklad jídelního lístku, 1. den Snídaně: Ovocný čaj. Celozrnný chléb. Tvarohová pomazánka s koprem. Okurka. Přesnídávka: Jablko. Oběd: Bramborová polévka. Dušené hovězí kostky v mrkvi. Vařené brambory. Svačina: Kefír. Jahody. Večeře: Čočka na kyselo. Opečená klobása Klaso. Kyselá okurka. Nápoje: Ovocný čaj, pitná voda, Dobrá voda bez příchuti. 2. den Snídaně: Žitná káva. Chléb. Rama. Eidam 30%. Rajče. Přesnídávka: Pomeranč. Oběd: Špenátová polévka s bílkem. Smakoun na přírodní způsob. Vařená pohanka. Rajský salát. Svačina: Bílý jogurt se sníženým obsahem tuku. Hroznové víno. Večeře: Dušené rybí filé na kořenové zelenině. Vařené brambory. Nápoje: Žitná káva, Bonaqua bez příchuti. 3.den Snídaně: Slabý zelený čaj. Sójový čaj. Žervé. Paprika. Přesnídávka: Mrkvový salát. Oběd: Pórková polévka. Kuře na česneku jablky. Vařené brambory s petrželkou. Jablečný kompot s náhradním sladidlem. Svačina: Kyška. Broskev. Večeře: Zeleninové lečo s bílkem. Chléb. Nápoje: Slabý zelený čaj, Toma natura bez příchuti. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 4.6.2010

Mohlo by Vás zajímat: