Dotaz
Vážená redakce, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Byla mi zjištěna nemoc Dna (v krvi 418) a mám také nadváhu, vysoký tlak, mám dodržovat dietu při dně. Zajímá mne proto kolikrát za den mám jíst, v jakých časových intervalech, jelikož chodím do práce na 6 hodin, ráno vstávám kolem 4 hodiny a také snídám po 4. hodině. Naposledy se snažím jíst kolem 18 hodiny. Podle zatím přečtených informací bych neměla jíst žádné maso, pikantní sýry (mám ráda hermelín přírodní, tvrdé sýry i uzené, podmáslí, jogurty to doufám můžu) z luštěnin můžu asi jen sojů a sojové maso, můžu ořechy mandle, burské oříšky... Můžete mi prosím napsat nějaké další podrobnost. Děkuji
Květka, Žatec |
| Odpověd
Vážená paní, zvýšení hladiny kyseliny močové v krvi, bez kloubních bolestivých projevů je předstupeň vlastního onemocnění dnou. Fyziologické hodnoty kyseliny močové pro ženy jsou 140-340? mol/l (kyselina močová je konečný produkt metabolismu purínů). Je třeba se vyhnout nejbohatším zdrojům purínů (kaviár, jikry, vnitřnosti, droždí, slanečci, sardinky, čokoláda, silné kakao). Je nutná úprava tělesné hmotnosti v případě nadváhy její redukce, pokles tělesné hmotnosti nemá být prudký, nemá přesáhnout úbytek 0,5-1,0 kg za týden, jinak se zhorší onemocnění dnou. Je vhodné si rozložit stravu do tří až čtyřhodinových intervalů během celého den. Doporučuji jíst 5x denně (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře), ale není třeba striktně dodržovat časy jednotlivých jídel. Rozvržení stravy do 5 porcí během den zajišťuje její pravidelnost. Hladovění je nevhodné, nepříznivě ovlivňuje metabolismus kyseliny močové. Je třeba nekonzumovat dráždivé látky (dráždivá koření (např. pepř, chilli), dráždivé kořenící směsi, uzeniny, kořeněné, zrající, plísňové sýry (olomoucké syrečky, romadur, Niva, apod.), pikantní tučné saláty (rybí, vlašský, apod.)). Doporučuji konzumovat mléko a mléčné výrobky s nižším obsahem tuků: polotučné mléko, tvrdé sýry (např. eidam, uzený není moc vhodný) do 30% tuku v sušině, polotučný tvaroh, nízkotučné jogurty, zakysané mléčné výrobky (např. podmáslí, biokys, kyška, kefír, aktimel, apod.) - pozitivně působí na střevní mikroflóru, podporují imunitu, libová masa, netučnou drůbež (kuře, krůta), ryby, nahrazovat živočišné tuky tuky rostlinnými, používat rostlinné oleje, rostlinné roztíratelné tuky, máslo pouze občas, konzumovat hodně ovoce a zeleniny. Luštěniny jsou vhodné, obsahují mnoho vlákniny, která urychluje střevní peristaltiku a pomáhá při redukci tělesné hmotnosti. Ořechy, mandle jsou vhodné, ale ne ve velkém množství, jsou příliš tučné. Burské oříšky jsou velmi kalorické, nedoporučuji je konzumovat ve velkém množství. Váš jídelníček může být zpestřen různými semínky (např. Lněná, sezamová dýňová slunečnicová), ale nekonzumovat jich velké množství, jsou tučná. Sójové maso i sójové mléko je vhodné, vhodné jsou i další náhrady masa: "robi" (směs rostlinných bílkovin), "klaso" (základem je pšeničná bílkovina). Vhodné je i tofu (vyrobeno z fermentovaného sójového mléka), šmakoun (vaječná bílkovina - lehce stravitelná, výborný zdroj bílkovin). Je velice důležité omezit solení z důvodu hypertenze, sůl lze částečně nahradit bylinkami (např, bazalka, kopr, zelená petrželka) - více informací o bylinkách, zelených natích. Nutný je pravidelný pitný režim 2-3 l tekutin denně (do příjmu tekutin se počítají tekutiny obsažené v potravinách, např. polévky), ne sladké nápoje, minerálky, černá káva, silný černý a zelený čaj, ale stolní vody bez příchutě (např. Rajec, Aquilla, Toma natura, Dobrá voda, apod.) ovocné čaje, žitná káva. Doporučuji dostatečný pohybový režim dle Vašich fyzických možností (např. Plavání, aerobik, cyklistika, apod.) důležitá je chůze, hlavně chůze do schodů, do kopce, pravidelné cvičení 15-20 minut denně. Můžete zařadit 1x týdně ovocno-zeleninový, zeleninový, ovocný odlehčovací den, to znamená, že budete celý den konzumovat pouze ovoce a zeleninu nebo jen zeleninu nebo jen ovoce syrové, tepelně upravené bez použití tuku, mouky, cukru (lze použít náhradní nekalorické sladidlo např. Aspartam). S pozdravem
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|