dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Dna nemoc a cholesterol

Dna nemoc a cholesterol

Icona

Dotaz

Vážení, je mi 43 let, právě mě diagnostikovali nemoc dna a zároveň mám vyšší cholesterol (cca 6,7) a i určitou nadváhu (BMI 28). Tímto bych Vás chtěl požádat o sestavení jídelníčku (či i více kombinací). Zároveň jsem se setkal s rozdílnými názory, zda-li na dnu mohu jíst např. sojové maso, studený míchaný cizrnový salát, kapustovou polívku či jak nejlépe připravit občasné houbové pokrmy a z jakých hub. Po vyrozumění Vám zašlu peníze za účet. V případě, že tuto kombinaci (dieta dna a cholesterol) nabízíte ve standardní nabídce, laskavě žádám o její sdělení. Děkuji a jsem s pozdravem

Martin, Polička
Odpověd

Dobrý den, velice nás potěšilo, že máte zájem o sestavení jídelníčků. Mohu Vám nabídnout ihned jídelníčky ze standartní nabídky na kombinaci diet, kterou potřebujete. Byla by pro Vás určitě vhodná dieta s kódem DNA-1-REDUKCE-5 a dieta DNA-2-REDUKCE-6. Tyto 14-denní jídelníčky jsou určeny pro ty, kdo mají zvýšenou kyselinu močovou způsobující nemoc dna. Pokrmy jsou sestaveny tak, že v nich nejsou obsaženy potraviny, které nejsou na dnu vhodné, a také vzhledem k redukční diete je omezena energetická hodnota jídelníčků na cca 5500 KJ. Jsou omezeny hlavně přílohy a pečivo, sladká jídla nejsou zařazena vůbec. Obsaženo je hodně ovoce a zeleniny, vyloučeny jsou smažené pokrmy, uzeniny, tučné pokrmy, tudíž jídelníček je také vhodný při zvýšeném cholesterolu. Jídelníčky najdete na stránce s jídelníčky. Sojové maso v jídelníčcích uvedeno nemáme, ale v omezené míře ho jíst můžete, stejně tak se to týká i cizrny. Houby při nemoci dna můžete jíst, pokrmy z hub máme uvedeny i v našich jídelních lístcích. Jen pro představu, ve 100 g hub je obsaženo cca 5 mg purinových látek (v čočce ve 100 g je 70 mg purinových látek = čočka je při dně nevhodná). Doporučení je takové, že se vyvarujeme potravin s vyším obsahem purinů. Vývary jsou nevhodné u diety při dně, tudíž polévky by se neměly konzumovat (100 g kapusta = 6 mg purinových látek). S pozdravem

nutriční terapeutka redakce dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 10.6.2010

Mohlo by Vás zajímat: