Dotaz
Dobrý den, manželovi byla zjištěna mírně zvýšená koncentrace kyseliny močové v krvi, a nemoc dna mají v rodině (otec, strýc, děd), její příznaky jsou různé. Asi tak rok ho trápí bolesti kloubů, zvláštní je, že se tato bolest stěhuje, což podle mého názoru nebývá u dny úplně typické. Bolí ho kotník, potom např. koleno, poté opět kotník, ale na druhé noze... Bolest se střídá, někdy na dva týdny až měsíc ustoupí a poté se tyto potíže opět vrací. Bolest už se vyskytla v obou kolenech a kotnících. Jiná příčina těchto bolestí při vyšetření zjištěna nebyla. Ani se nedá říci, že by tyto příznaky nějak ovlivňovala strava, při přísné dietě při dně např. bolesti trvaly, naopak, při nevhodné stravě se nevyskytují. Myslíte, že jde opravdu o onemocnění dnou, popř. jaká jiná diagnóza by to mohla být? A mám ještě jeden dotaz, lékař manželovi řekl, že na "pivko" si klidně může dojít a to je také jediné, čeho se manžel při dietě nevzdal, může konzumace tohoto druhu alkoholu významně ovlivnit průběh nemoci? Moc děkuji za odpověď
Milena, Brno |
| Odpověd
Vážená paní, zvýšená koncentrace kyseliny močové v krvi (hyperurikémie), je jeden z projevů onemocnění dna. Fyziologické hodnoty kyseliny močové pro muže jsou 220-420 ?mol/l (kyselina močová je konečný produkt metabolismu purinů). Příčina bolesti kloubů u Vašeho manžela může být i jiná, hyperurikémie patří mezi metabolické poruchy, ty často bývají spojeny s jinými onemocněními. Pro určení příčiny je nutné lékařské vyšetření. Ale v každém případě by se měl Váš manžel vyhnout nejbohatším zdrojům purínů (kaviár, jikry, vnitřnosti, droždí, slanečci, sardinky, čokoláda, silné kakao). Rovněž by se měl vyhnout dráždivým látkám, dráždivým kořením a pochutinám (např. pepř, chilli), dráždivým kořenícím směsím, uzeninám, kořeněným masům zrajícím a plísňovým sýrům (např. olomoucké syrečky, Niva) a příliš tučným potravinám. Strava má být pravidelná, zaručuje jí její rovnoměrné rozložení do pěti denních porcí. Hladovění je nevhodné, nepříznivě ovlivňuje metabolismus kyseliny močové. Co se týká alkoholu, je dovoleno jeho maximální denní množství 30 g čistého alkoholu, což znamená max. 3 dcl vína nebo jedno velké a jedno malé pivo nebo u 40 % alkoholu 1 ? porce po 50 ml (75 ml). Překročení tohoto doporučeného maximálního množství zhoršuje průběh onemocnění a zesiluje její příznaky i při dodržování přísné formy diety. Děkuji za váš dotaz a těším se na vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|