dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskGlukozová tolerance
DotazDobrý den, prosím o radu s dietou, s kterou si nedovedu poradit. Mám poruchu glukozové tolerance, v obezitologické poradně mi doporučili dietu 125 g sacharidů, 70 g bílkovin, 25 g tuku denně. Ten samý den odpoledne jsem vyslechla u imunologa další "ortel", který já neumím skloubit s diabetickou dietou a to proto, že nemám v pořádku střeva, byly mi ještě zjištěny pozitivní protilátky na bílkovinu kravského mléka, pozitivní protilátky na Protrombin a lékař mi sdělil, že nesmím nic, co je z kravského mléka (kromě jihočeského jogurtu ve skle a rakouského nebo německého jogurtu řeckého typu) a nesmím nic z bílé mouky. Zeleninu jen blanšírovanou a ovoce vůbec ne. Kvůli nedostatku vitamínů pít ovocné šťávy, hlavně z červené řepy (tu nemohu sehnat). Maso smím jen krůtí, mladé hovězí, telecí a ryby. A já jsem tento den, strávený u lékařů, přijela domů a naprosto nevěděla, co bych směla sníst. A nevím to dodnes. Smím třeba celozrnné pečivo?, Smím rýži, nějaké těstoviny, vejce, krůtí šunku? A proč nesmím čerstvou zeleninu? Ta mi bude chybět moc. Prosím poraďte mi, jak by měl vypadat můj jídelníček. Moc děkujiMagda, AšOdpovědDobrý den, v první řadě se musíte zaměřit na diabetickou dietu, kterou máte nastavenou z obezitologické ambulance tak aby byla současně i redukční. Pokud nemáte o diabetické dietě základní přehled, určitě Vám doporučuji konzultaci s nutriční terapeutkou v dietologické poradně, protože edukace takové diety je nutná. Další problém, který byl zjištěný je onemocnění střev. Zřejmě se jedná o zánětlivé onemocnění střev a v takovém případě ze zelenina nedoporučuje syrová, ale pouze tepelně upravená. Hlavní podmínkou je to, že se musí rozrušovat co nejvíce nestravitelná vláknina obsažená v zelenině a ovoci. Nedoporučuje se zde ani celozrnné pečivo. Pečivo můžete pouze bílé (rohlíky, vánočky dia, chléb bílý), ale píšete, že nesmíte nic z bílé pšeničné nebo žitné mouky, proto byste měla dodržovat bezlepkovou dietu a pečivo jíst pouze takové, které je připravené z bezlepkové mouky. Při diabetické dietě by Vám sacharidy chyběly, takže rozhodně toto bezlepkové pečivo nevynechávejte. Rýži jíst můžete, těstoviny zase pouze bezlepkové, vejce jíst můžete a krůtí šunku také. Problému je opravdu mnoho a je to kombinace několika diet dohromady - diabetická, redukční, bezmléčná, bezlepková, šetřící. Sama jídelníček z těchto informací asi nesestavíte, určitě to chce osobní edukaci s nutriční terapeutkou. Pokud byste byla ze zlínského kraje, můžeme se domluvit na edukaci přes naši redakci dietologie. Pokud by to bylo pro Vás daleko určitě navštivte specializované pracoviště, buď v nemocnici ve Vašem městě nebo v soukromé dietologické poradně.nutriční terapeutka z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 13.3.2010Mohlo by Vás zajímat: