Dotaz
Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či by ste mi vedeli poradiť z nasledovnými ťažkosťami. Kožným lekárom mi bola zistená histamínová intolerancia a potravinovým testom intolerancia na pšenicu, vajcia a mlieko. Vôbec už neviem, čo vlastne môžem a čo nemôžem konzumovať. Ďakujem za akúkoľvek pomoc.
Katarína, Prievidza |
| Odpověd
Dobrý den, histaminová intolerance je potravinová nesnášenlivost, která vzniká na základě nedostatku enzymu s názvem diaminoxidáza. Je potřeba omezit nebo vyloučit potraviny s vysokým obsahem histaminu, ale i produkty, které podporují jeho uvolňování v organizmu. Patří sem především potraviny, které dozrávají, hlavně sýry. Dále víno (především červené), pivo, mořské polody, rybí konzervy, kynuté těsto (droždí), uzeniny, kyselé zelí, čokoláda. Novinkou na trhu je rakouský doplněk stravy, který napomáhá rozkladu histaminu příjímaného potravou. Obsahuje přírodní enzym diaminoxidázu. Také doporučuji sehnat (přes Internet z knižních portálů) publikaci Histaminova intolerance autora Schleip Thilo (překlad Kolínská Dagmar), kde najdete dostatek informací k potravinám. Za intolerancí mléka bývá nesnášenlivost mléčného cukru – laktózy (vzniká z nedostatku enzymu laktázy). Kravské mléko můžete nahradit rýžovým, kozím, ovčím apod. Možná však budete tolerovat zakysané mléčné (kravské) výrobky – laktóza bývá zkvašena bakteriemi a nemusely by tedy dělat problémy (je potřeba vyzkoušet). Nesnášenlivost pšenice je pravděpodobně způsobena obsaženým lepkem (kromě pšenice je i v žitu, ječmenu a ovsu) a je tedy potřeba vybírat bezlepkové suroviny (kukuřice, jáhly, pohanka apod.). Je možné sehnat knížku, která vyšla loni, Vařím s láskou – bez lepku, mléka a vajec (Kobíková Zuzana). Přeju hodně úspěchů.
Ing. Anna Jermářová |
|