dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Hyperurikémie, dyslipoproteinémie a Menierova choroba

Hyperurikémie, dyslipoproteinémie a Menierova choroba

Icona

Dotaz

Dobrý den, chtěla bych prosím poradit jak mám spojit diety na tyto diagnózy: HYPERURIKÉMIE A DNA, KOMBINOVANÁ DYSLIPOPROTEINÉMIE a MENIEROVA CHOROBA. A jestli by jste mi mohli poradit vzorový týdenní jídelníček. Moc vám za to děkuji a přeji krásný den.

Bohumila, Děčín
Odpověd

Vážená paní, doporučuji Vám nízkocholesterolovou dietu s vyhnutím se konzumace největších zdrojů purínů, omezení dráždivých látek, alkoholu (denně max. 3 dcl vína nebo jedno velké a jedno malé pivo nebo 1 a 1 porce tvrdého alkoholu). Mezi nejbohatší zdroje purínů patří veškeré vnitřnosti i droby, jikry, kaviár, droždí, slanečci, sardinky, čokoláda, silné kakao, ančovičky, krabi, raci. Rovněž je třeba omezit dráždivé látky. Naložená masa, masa v různých kořenících směsích připravená na grilování nejsou vhodná. Rovněž jsou nevhodná tučná masa a uzeniny. V klidovém období nemoci doporučuji max. 90 g libového masa denně. Může to být jakékoli maso kromě mas v pikantních úpravách, tučných mas, tučných uzenin, slanečků, sardinek, veškerých vnitřností, drobů, ančoviček, krabů, raků, jiker, kaviáru. V akutním období je třeba se zcela vyhnout konzumaci jakéhokoli masa i rybího. Maso lze nahradit sójovým masem, „robi“ (směs rostlinných bílkovin), „klasem“ (základem je pšeničná bílkovina). Vhodné je i tofu (vyrobeno z fermentovaného sójového mléka), šmakoun (vaječná bílkovina – je lehce stravitelná, výborný zdroj bílkovin). Při tomto onemocnění je třeba omezit příjem živočišných tuků a nahradit je rostlinnými tuky. Sádlo nahradit jednodruhovými rostlinnými oleji (olivový, slunečnicový, řepkový, apod.). Důležitý je dostatek bílkovin ve stravě, konzumace vlákniny (ovoce, zelenina – denně 500 g zeleniny, 100 g ovoce) a pitný režim (cca 2 l tekutin denně). Vyhnout se vysoké konzumaci alkoholu. Vláknina urychluje střevní peristaltiku a tím snižuje vstřebání purínů. Luštěniny obsahují sice vyšší množství purínů, ale též obsahují velké množství vlákniny. Z tohoto důvodu je lze konzumovat při tomto onemocnění. Zelený hrášek není doporučován pro vyšší obsah purínů. Doporučuji Vám dostatek tekutin (1,5–2 l tekutin denně) i pohybu (např. chůze, rehabilitační cvičení, plavání). Doporučuji Vám vyhýbat se tučným jídlům i sladkostem, sladkým nápojům, rozdělit jídlo do několika menších porcí, jíst menší porce častěji, jíst v klidu, řádně kousat. U onemocnění dna i při dyslipopretinemmii je nutná úprava tělesné hmotnosti. V případě nadváhy její redukce. Pokles tělesné hmotnosti nemá být prudký, nemá přesáhnout úbytek 0,5–1,0 kg za týden. Jinak se zhorší onemocnění dny. Je třeba jíst pravidelně. Delší hladovění má negativní vliv na metabolismus kyseliny močové a tím i na onemocnění dna. V nízkocholesterolové dietě je hodně vlákniny (ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné obilné výrobky). Nepoužívají se volné živočišné tuky (např. sádlo), ale jsou nahrazovány rostlinnými tuky (roztíratelné rostlinné tuky, např. Flora, Rama), rostlinnými oleji. Vaječný žloutek se pro vysoký obsah cholesterolu nepoužívá samostatně (např. smažená vejce), ale je pouze součástí pokrmů, např. v těstě, bílek lze konzumovat libovolně. Cholesterol je obsažen pouze v potravinách živočišného původu. V potravinách rostlinného původu není obsažen. Doporučuji Vám zpestřit Váš jídelníček náhradami masa, např. sójové maso, seitan, robi, klaso, šmakoun. Chuť lze zvýraznit nedráždivým kořením (např. skořice, oregano, zázvor, saturejka), bylinkami a zelenými natěmi (např. bazalka, kopr, pažitka, petrželová nať a celerová nať), ale i česnekem, cibulí. Některé potraviny (ovoce, zelenina) obsahují fytosteroly. Jedná se o látky rostlinného původu, které jsou svým chemickým složením podobné cholesterolu, naváží se chemicky na místo cholesterolu a tak ho obsadí. Tímto způsobem přispívají fytosteroly ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Je třeba též dodržovat zásady při onemocnění Meinerovou chorobou. Meinerova choroba je sluchové onemocnění části vnitřního ucha. Je vyvolané zvětšením endolymfy a změnou koncentrace v ní obsažených elektrolytů. Mezi zásady stravy při Meinerově chorobě patří omezit konzumaci soli, nepřisolovat pokrmy, snížit konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, tj. ne dráždivé pokrmy, polotovary, instantní jídla, pikantní nálevy, omezit nebo vyloučit alkohol, zanechat kouření, vyloučit kofien (kofein je dráždivá látka, není doporučován při dně, nejsou doporučovány nápoje typu coca–colla, černá káva a čokoláda). Tyto zásady je třeba dodržovat i při kombinaci diet nízkocholesterolové dietě a dietě při dně. Dále je třeba vyloučit léky obsahující kofein. Neužívat léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou (je obsažena v lécích typu aspirin, acylpyrin). Při Meinerově chorobě se užívají dieuretika (léky na odvodnění) a doporučuje se pití urologických čajů. Dle Vašeho zájmu můžu doporučit náš jídelníček s kódem DNA-3-DIA-6-TUKY-5-SETRICI-1. Součástí jídelníčku jsou i recepty. Jídelníček je vhodný při dně a je s omezením tuků (nejsou obsaženy živočišné tuky a tučné pokrmy). Děkuji za Váš dotaz a těším se na vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 17.2.2012

Mohlo by Vás zajímat: