dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskŠetřící dieta, zauzlenie čriev
DotazDobrý večer, môžete mi prosím doporučiť nejaký receptár na šetriacu diétu. Moja dcéra v týchto dňoch prekonala operáciu pre zauzlenie čriev a po návrate z nemocnice by som jej rada pripravovala jedlá podľa odborného receptáru. Ďakujem W.Eva W., TrenčínOdpovědDobrý den, Vaše dcera bude muset dodržovat šetřící dietu. Tzn., že při takové stravě by se měla velká pozornost věnovat technologické přípravě pokrmů. Strava musí být vždy upravena do měkka, měly by se vyloučit z pokrmů nestravitelné zbytky, jako jsou kůrky, pecky, opečené kousky např. masa. Jídlo připravujeme pouze vařením, dušením, pečením ve vodní lázni. Nepoužíváme smažení, opékání, zapékání (zapékání později můžeme v chronickém stádiu již zařadit). Tvrdé kousky pokrmů je dobré rozmačkat nebo rozmixovat (např.kroupy, ovesné vločky...) Pokrmy nepřekořeňujeme a nepřesolujeme. Tuk dáváme až do hotového pokrmu. Mouku na zahuštění vždy opečeme na pánvě a poté ji 20-30 minut povaříme pro lepší stravitelnost. Výběr potravin pro dietu šetřící (dieta č. 2) je uveden na našich stránkách http://www.dietologie.cz/ Konkrétní recepty můžete zakoupit v obchodech s knihami. Ptejte se po brožurách Dieta při chorobách žaludku a střevredakce serveru dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 4.11.2008Mohlo by Vás zajímat: