Dotaz
Dobrý večer, môžete mi prosím doporučiť nejaký receptár na šetriacu diétu. Moja dcéra v týchto dňoch prekonala operáciu pre zauzlenie čriev a po návrate z nemocnice by som jej rada pripravovala jedlá podľa odborného receptáru. Ďakujem W.
Eva W., Trenčín |
| Odpověd
Dobrý den, Vaše dcera bude muset dodržovat šetřící dietu. Tzn., že při takové stravě by se měla velká pozornost věnovat technologické přípravě pokrmů. Strava musí být vždy upravena do měkka, měly by se vyloučit z pokrmů nestravitelné zbytky, jako jsou kůrky, pecky, opečené kousky např. masa. Jídlo připravujeme pouze vařením, dušením, pečením ve vodní lázni. Nepoužíváme smažení, opékání, zapékání (zapékání později můžeme v chronickém stádiu již zařadit). Tvrdé kousky pokrmů je dobré rozmačkat nebo rozmixovat (např.kroupy, ovesné vločky...) Pokrmy nepřekořeňujeme a nepřesolujeme. Tuk dáváme až do hotového pokrmu. Mouku na zahuštění vždy opečeme na pánvě a poté ji 20-30 minut povaříme pro lepší stravitelnost. Výběr potravin pro dietu šetřící (dieta č. 2) je uveden na našich stránkách http://www.dietologie.cz/ Konkrétní recepty můžete zakoupit v obchodech s knihami. Ptejte se po brožurách Dieta při chorobách žaludku a střev
redakce serveru dietologie.cz |
|