Dotaz
Dobrý den. Chtěla bych Vás poprosit o sestavení jídelníčku pro manžela, který v 1/2010 prodělal operaci tlustého střeva pro karcinom. Byla mu zavedena kolostomie. V březnu 2011 mu byla zavedena ileostomie a v červenci podstoupil zanoření stomie, trpí neustálými problémy. Snažím se vařit bezezbytkovou stravu, ale receptů k této dietě mám velice málo. Proto Vás prosím o sestavení jídelníčků. Je li možné i na čtyři týdny. Velice Vám děkuji a přeji krásný den.
Hana, Přerov |
| Odpověd
Dobrý den, dieta s omezením zbytků je šetřící dieta s omezením vlákniny, která zrychluje střevní peristaltiku. Strava šetří trávicí trakt chemicky (nedráždivá strava (ne pikantní koření, plísňové sýry)), ne tučná a smažená jídla, ne nadýmavá jídla (např. cibule, česnek), mechanicky (ne zrníčka, pecičky, slupky, kůrky, šlachy) a termicky (ne příliš horké jídlo ani příliš studené jídlo). Je třeba jíst menší porce častěji, řádně kousat, jíst v klidu. Při stomiích dochází ke ztrátám tekutin, které musí být nahrazeny (denní množství tekutin má být 2–2,5 l denně). Kvůli velmi omezenému výběru ovoce a zeleniny dochází k nedostatku vitamínu C, který je třeba dodávat medikamentózně. Sladké mléko se nepodává jako nápoj, může vyvolat průjmy, zakysané mléčné výrobky bývají dobře snášeny. Po operaci střeva (ileostomie) může vzniknout nedostatečné vstřebávání živin (bílkovin, sacharidů, tuků), vitamínů, minerálů, což způsobuje podvýživu a následné zdravotní problémy. Jedním z příznaků nedostatečného vstřebávání živin je rychlý úbytek na váze. Nedostatečné vstřebávání se zjistí z lékařského vyšetření. Při přípravě jídla je třeba rozrušovat hrubou vlákninu, potraviny připravujeme doměkka. Používáme vaření, vaření v páře, dušení, pečení (bez kůrky), opékání na sucho, zapékání. Maso a obiloviny před tepelnou úpravou opékáme a opražujeme nasucho, tuk dáváme až do hotových pokrmů. Pokrmy obsahující vlákninu při konečné úpravě lisujeme nebo mixujeme (brambory, zelenina, ovoce, kroupy, ovesné vločky…). Nepoužíváme smažení, fritování, grilování. Výběr potravin; maso: pouze libové – hovězí maso zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, dobře odblaněný králík. Ryby – sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé. Uzeniny – libová šunka, libové dietní párky, šunkový salám, dietní salám. Lze použít též náhrady masa – robi, klaso, seitan – „obilninová masa, šmakoun (vyroben z vaječných bílků, chutná jako kuře a upravuje se stejným způsobem). Mléko a mléčné výrobky: mléko nepodáváme jako samostatný pokrm. Z mléčných výrobků jsou vhodné zakysané mléčné výrobky s nižším obsahem tuků, např. biokys, kyška, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko. Dále je vhodný bílý jogurt, jogurty s povoleným druhem ovoce, termix, pribináček, lakrumáček, tvaroh měkký i tvrdý. Úplně vylučujeme ovocné jogurty s přísadami jako jsou ovesné vločky, ořechy… Sýry – tvrdé, strouhané nebo celé plátky. Sýry se nesmějí tepelně zpracovávat. Eidam, Moravský bochník, tavené sýry přírodní nebo s jemnou příchutí. Vhodné jsou tvarohové sýry typu lučina, žervé. Vejce: pouze v lehce stravitelné formě, do pokrmů. Tuky: máslo, rostlinné roztíratelné tuky (rama, flora), rostlinné jednodruhové oleje (např. slunečnicový, řepkový, olivový). Pečivo: starší a bílé, housky, rohlíky, veka, piškoty v menším množství, netučná vánočka, mazanec, suchary. Příkrmy: brambory (ale ne v celku), bramborová kaše, těstoviny, rýže, dietní knedlík jemný houskový vídeňský, karlovarský), noky, případně halušky. Obilniny: pšeničná mouka, krupička, ovesné vločky, rýže, lisované krupky, lisované kroupy. Omáčky: dietní rajská omáčka bez jíšky. Dle individuální snášenlivosti dietní koprová a citronová. Konzumují se nezahuštěné přírodní šťavy. Polévky: obilninové, netučné vývary. Netučné polévky se strouhanou nebo mixovanou zeleninou. Ovoce: čerstvé pouze banány, případně jemně strouhaná jablka, loupané mixované meruňky, broskve, nektarinky, ovocné šťávy. Jablka meruňky, broskve ve formě rosolů, kyselů, pyré, kompotů. Zelenina: Podáváme pouze vařenou, dušenou a lisovanou mrkev, celer a petržel pouze jako vývar. Dále je povolen špenát, dýně, jemně krájený hlávkový a ledový salát, mrkvová šťáva, rajčatová šťáva a rajský protlak. Koření: Kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření z cibule, malé množství sladké papriky, mletá skořice, strouhaný perník, majoránka, natě, saturejka, bazalka, kopr, šťáva z pomerančů, citronů, limetek, menší množství cukru, sůl. Nápoje: ovocné čaje (slabý čaj ruský, šípkový, zelený, bílý, černý), bílá káva z melty, neperlivé stolní a minerální vody bez příchuti, pitná voda. Rovněž je povoleno slabé kakao. Nevhodné potraviny: pepř, maggi, chilli, česnek, cibule, alkoholické nápoje, limonády typu coca-colla, luštěniny, mák, všechny druhy ořechů, mandle, kokos, semínka, celozrnné potraviny, husa, kachna, vepřový bok, zrající a plísňové sýry, smažená jídla (smažené řízky, kobliky, bramborák), cibule, česnek, okurky, hlávkové zelí, hrušky, ředkvičky, kapusta, paštiky, tučné uzeniny, slanina, šlehačka, majonéza, smetana, ananas, kiwi, maliny, jahody, sterilovaná a nakládaná zelenina, houby, hrášek, fazolky, kynuté houskové knedlíky, palačinky, tučné krémy, smetanová zmrzlina, zrnková káva. Na našich webových stránkách najdete jídelníček pro dietu s omezením zbytků (BEZEZBYTKOVA-1-SETRICI-3) dietu včetně receptové části, který si můžete objednat. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|