dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Kyselina močová hodnoty

Kyselina močová hodnoty

Icona

Dotaz

Dobrý den, Měla bych na Vás dotaz, je mě 67 let a lékař mě naměřil hodnotu kyseliny močové 459, před dvěma měsíci ta hodnota byla v normě.. a najednou tak prudký vzestup... nevím jaká je vrchní hranice? jaké je nebezpečí? co pro to mohu udělat a jak se stravovat... je možné že by mě to mohl udělat velký stres? a nebo jak se říká.. vlastní rukou do vlastních úst... byla bych vám moc vděčná kdyby mě někdo dovedl poradit, neboť bych to chtěla co nejdříve napravit... děkuji Věra Škálová

Věra, Hranice
Odpověd

Dobrý den, hodnoty kyseliny močové v krvi mohou zvyšovat různé faktory. Je to věk, dietní chyba, stres, zvýšená tělesná zátěž, kouření, alkohol, obezita, onemocnění ledvin, genetika, užívání některých léků. Uvádí se, že referenční hodnoty kyseliny močové v krvi mají být v rozmezí 140–340 mikromolů na litr u žen, u mužů může být hodnota kyseliny močové do 420 mikromolů na litr. Doporučuji Vám dodržovat dietu při dně. Nemoc dna je zánětlivé revmatické onemocnění, projevuje se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Ve stravě by se měly omezovat nebo úplně vylučovat (dle závažnosti onemocnění) purinové látky, které jsou obsaženy v některých potravinách. Jedná se především o vyloučení těchto potravin – mladé maso – zejména drůbež, dále uzeniny, vnitřnosti, masové extrakty, silné masové vývary. Mořské ryby, zejména sardinky, slanečci, sardelky. Z rostlinných zdrojů to je zelený hrášek, chřest, špenát, fíky. Nutné je také vyloučit luštěniny hrách, čočku, fazoli. Ve stravě se omezuje silný černý čaj, silné kakao, nápoje alkoholické, káva. Jídlo byste si měla rozvrhnout na 4–5 porcí denně. Jezte v klidu, po menších porcích. Ráno snídejte např. ovocný čaj nebo mléko, či jiný mléčný výrobek, bílkovinnou potravinu např. sýr, vejce, pomazánky (ne však z uzenin nebo masa), máslo, pečivo. Na svačinu jezte ovoce či zeleninu (povolené druhy). Oběd by měl být bez polévky (z toho důvodu, že nejsou vhodné vývary). Na oběd zařazujte spíše zeleninová jídla (pouze však povolené druhy zeleniny) a přílohy. Dle závažnosti onemocnění a dle doporučení lékaře můžete zařadit 2–3 x týdně maso (většinou vepřové a hovězí) a to v dávce 60 g (v syrovém stavu). Na druhou svačinu můžete jíst bílkovinné potraviny (jogurt, vejce, zakysané mléčné výrobky, sýry přírodní, pečivo – i celozrnné...). Večeře by měla být obdobná jako oběd nebo můžete mít studenou večeři. Jídlo má být nepřesolené, nepřekořeněné a málo pikantní. Vhodná je technologická úprava vaření, dušení, pečení, občas i smažení. Nevhodné je grilování (potraviny bývají příliš ostré a pikantní). Dodržujte pravidelný pitný režim, vhodná je voda, ochucené, neochucené minerální vody perlivé i neperlivé (nutno střídat kvůli obsahu jednotlivých solí), ovocný čaj, ředěný džus. Dietu při dně je nutno užívat dlouhodobě.

nutriční terapeutka redakce dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 20.2.2011

Mohlo by Vás zajímat: