Dotaz
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o ledvinovou dietu a jídelníček pro mého kamaráda, který trpí dědičným onemocněním ledvin. Je v predialyzačním stádiu, má následující diagnózu: IgA nefropatie dle renální biopsie floridní se srpky, sklerotizací, známky vaskulární nefropatie, chronická renální insuficience 3. stupně dle K/DOQI, aktuálně proteinurie na hranici nefrotického syndromu. Má vysoký draslík v krvi, přes 6. Neměl by tedy jíst banány, sušené meruňky, luštěniny, zeleninu, ovoce a další. Když jsem zjišťovala, v jakých potravinách se nachází draslík, nezůstalo moc potravin, které by mohl jíst kromě rýže, bílého pečiva a necelozrných těstovin, proto prosím o radu a sestavení jídelníčku, který by snižoval draslík. Děkuji, s pozdravem
Klára, Praha |
| Odpověd
Vážená paní, draslík je jeden z hlavních minerálů v těle, nelze ho vyřadit, pouze lze omezit jeho příjem. Pro přehled uvádím jeho hlavní zdroje: celozrnná a sójová mouka, obiloviny a výrobky z nich, pšenicné otruby, luštěniny (sójové boby, fazole), zelenina (zejména petržel, mangold, špenát, kveták, rajcata, rericha, ale i brokolice) a ovoce (sušené merunky, rybíz, citrusové plody, žlutý meloun, banány), telecí maso, vejce, sušené droždí, žampiony, vlašské ořechy, ovesné vločky, arašídy. Dieta při onemocnění ledvin má být pestrá, vyvážená, nemá docházet k podvýživě kvůli nedostatku živin (bílkovin, tuků, sacharidů), ale i vitamínů a minerálů. Vláknina, která je obsažená v ovoci, zelenině, luštěninách je pro lidský organismus velice důležitá, mimo jiné pomáhá detoxikovat (čistit) organismus, pomáhá udržovat stálou hladinu glykemie tím, že působí pozvolný nárůst i pozvolný sestup glykemie a také působí proti zácpě. Vyřadit z jídelníčku draslík by znamenalo přejít na jednostrannou výživu s nedostatkem živin, vitamínů, minerálů, vlákniny a s příslušnými zdravotními dopady na zdraví. Další důvod, proč nelze draslík vyřadit je skutečnost, že jako hlavní minerál se spolu se sodíkem podílí na vodním hospodářství a též ovlivňuje srdeční činnost, bez draslíku by došlo k zástavě srdce. Možná Vás překvapí, že v ledvinové dietě při onemocnění ledvin se konzumují druhy ovoce i zeleniny bez omezení. V této dietě nejde jen o snížení draslíku, ale též o snížení dusíku (dusíkaté látky jsou produktem metabolismu bílkovin, bílkoviny se rozkládají na aminokyseliny (mají dusíkatou skupinu) a odpadní látky při metabolizmu bílkovin jsou rovněž dusíkaté), z tohoto důvodu se v ledvinové dietě omezují bílkoviny a rovněž se omezuje sůl. Jako omezení zdrojů draslíku doporučuji pouze nekonzumovat sušené ovoce. Denní množství přijímaných tekutin je stanoveno dle laboratorních výsledků, určuje ho lékař. Více informací o omezení draslíku v potravinách a o ledvinové dietě, tj. nízkobílkovinné dietě (dietě č. 6) naleznete na našich webových stránkách dietologie.cz. Uvádím ledvinový jídelníček na dietu při onemocnění ledvin: Snídaně: Nízkobílkovinný chléb, máslo, med, zelený čaj. Svačina: Hruška. Oběd: Pohanková polévka, kuřecí maso na pórku, rýže. Svačina: Bílý jogurt, 1 ks. nízkobílkovinného pečiva, kiwi. Večeře: Opečené brambory s česnekem, mrkvový salát s jablky. Nápoje: zelený čaj, Toma natura bez příchuti. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|