dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Ledvinová dysfunkce a cukrovka

Ledvinová dysfunkce a cukrovka

Icona

Dotaz

Dobrý den, mohli byste prosím pomoci vyřešit můj problém s kombinací diet? Mám tři: 1. omezení bílkovin (ledvinová dysfunkce) ledvinová dieta; 2. Omezení sacharidů (cukrovka-diebetes 2. typu); 3. Omezení vitamínu K (léčba Warfarinem po trombóze). Nikde nemohu zjistit, jak si mám upravit jídelníček, všude jen slyším, že to mám s jídlem těžké. Mnohokrát děkuji.

Zdeňka, Praha 5
Odpověd

Dobrý den, Měla byste dodržovat diabetickou dietu (dietu při cukrovce) v kombinaci s dietou s omezením bílkovin. Co se týká stravy při užívání warfarinu, tak vynechejte z jídelníčku kopr, pórek, salát hlávkový, špenát, tedy zeleninu kde je obsažen vitamin K. Běžně se však vitamin K tvoří ve střevech u každého dospělého. Diabetická dieta v kombinaci s dietou při omezení bílkovin (ledvinová dieta) se v nemocnicích označuje jako 9/6. Hlavní zásadou diety je: rozdělení stravy do pěti až šesti denních dávek, kvůli cukrovce, aby hladina cukrů v krvi nekolísala. Vyvarujte se sladkých jídel, sladkostí, řepného cukru, medu, cukrovinek. Počítejte množství potravin, které obsahují složené sacharidy, tedy obiloviny, pekárenské výrobky, chléb, rohlíky, housky, celozrnné pečivo, brambory, rýže, těstoviny, knedlíky, noky... Přesné dávky těchto potravin najdete na stránce v rámcovém jídelníčku. Jsou tady uvedeny potraviny a u nich množství po uvaření např 100 g dušená rýže = 6 polévkových lžic. Vzhledem k omezení bílkovin ve stravě doporučuji konzumovat brambory, rýži, nízkobílkovinné těstoviny, nízkobílkovinné pečivo, knedlíky z nízkobílkovinné mouky. Tato mouka se dá koupit v obchodě se zdravou výživou. Mouku lze též nahradit bramborovým nebo kukuřičným škrobem. Výrobky a přílohy však nevynechávejte, tyto potraviny jsou u diety při diabetes mellitus (cukrovka) velmi důležité. Prodávají se směsi na přípravu pečiva a na zahušťování pokrmů. Je to směs nízkobílkovinné univerzální mouky PKU 500 g. Složení je - bezlepkový pšeničný škrob, glukóza, kukuřičný škrob, zahušťující látka: guarová guma a E464, rostlinná vláknina, regulátor kyselosti: E575, kypřící látka: soda. Tato mouka obsahuje ve 100 g 0,36 g bílkovin. (Běžná pšeničná mouka hladká obsahuje ve 100 g 11,3 g bílkovin). U diety při cukrovce, můžete jíst v normálním množství maso, masové výrobky (cca 90 g masa v syrovém stavu a cca 100 g šunka drůbeží), avšak při onemocnění ledvin bych doporučovala maso omezit na minimum nebo z jídelníčku vyloučit úplně. Pokud Vám lékař nařídil dietu 9/6, což by mělo obsahovat 50 g bílkovin za den, tak doporučuji maso 2 x do týden a to v poloviční dávce (cca 50 g masa v syrovém stavu). Můžete maso drůbeží, hovězí, krůtí, králičí, rybí, vepřovou kýtu nebo vepřovou panenku. Uzeninu nedoporučuji žádnou kvůli velkému obsahu soli, což při ledvinové nedostatečnosti není vhodné. Pokud lékař určil dietu S35/9 (dieta diabetická s omezením bílkovin na 35 g za den), maso nezařazujte do jídelníčku vůbec. Ve zdravé výživě lze zakoupit náhražky masa, šmakoun, sojové maso, seitan (pšeničné maso-musí se započítat do celkového množství sacharidů - kvůli cukrovce). Mléko, mléčné výrobky a sýry omezte také na minimum. Zařazujte do jídelníčku tvarohové sýry, lučinu, žervé, fénix, cottage a mozzarelu. Další sýry jsou nevhodné z důvodů velkého množství soli. Sýry, jogurty, kefíry a další podobné výrobky by se měly v jídelníčku vyskytnout tak 1- 2 x do týdne. Existují dezerty bez cukrů a mléčných bílkovin s názvem Amunáček, Siváček, taktéž můžete zakoupit ve zdravé výživě. Při omezení potravin ve stravě se však dá jídelníček naplánovat tak, aby byl chutný a pestrý. Využívejte potraviny z prodejen zdravé výživy a potraviny, které se dají koupit ve specializovaném obchodě (např: prodejna pro bezlepkáře nebo prodej výrobků pro nízkobílkovinné diety. Nízkobílkovinné směsi můžete také nakupovat přes internet). Příklad jídelníčku. Snídaně: Čaj ovocný, 30 g džem meruňkový dia, 5 g rama, 60 g celozrnný rohlík; Svačina: 150 g grapefruit; Oběd: Pečené zeleninové karbanátky, (mrkev, celer, petržel, květák, sojové mléko, strouhanka, kmín, olej, vejce, karbanátky můžtme také smažit), brambory vařené, salát rajský; Svačina: Čaj ovocný, 125 g rýžový dezert Siváček, 60 g veka cereální; Večeře: Pomazánka tvarohová se strouhanou mrkví, 100 g chléb; II. večeře: 150 g jablko; Snídaně : Bílá káva, 50 g tavený sýr žervé, 80 g rohlík sojový; Svačina : 120 g hruška; Oběd : Křenová omáčka, 70 g gnocchi vařené (z másla a nízkobílkovinné mouky připravíme jíšku, zředíme ji sojovým mlékem, osolíme a povaříme, přidáme sladidlo a křen nastrouhaný najemno, uvaříme a dochutíme citrónovou šťávou. Podáváme s gnocchi, které uvaříme dle návodu ve vodě. Svačina . 120 g ovocná přesnídávka dia, 60 g rohlík celozrnný; Večeře: Těstovinový salát - 70 g těstoviny (v syrovém stavu, nejlépe nízkobílkovinné), 120 g mražená zeleninová směs čínská, 50 g sýr tofu (sojový sýr, ve zdravé výživě). Uvaříme těstoviny ve vodě, pak je slijeme, necháme schládnout. Do vody dáme zeleninovou směs, chvíli povaříme, potom je přidáme k uvařeným těstovinám, zamícháme, přidáme na kostičky nakrájený sýr tofu. II.večeře: 150 g pomeranč; S pozdravem

nutriční terapeutka redakce dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 1.11.2010

Mohlo by Vás zajímat: