dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Dotazy o onemocnění ledvin / Selhání ledvin a kornatění cév, vysoký tlak

Selhání ledvin a kornatění cév, vysoký tlak

Icona

Dotaz

Dobry den, prosím o radu při držení diety pro mého otce, který prodělal selhání ledvin, nyní je sledován také pro vysoký tlak a kornacení koronárních cév, hyperkalemie. Léky užívá: Rocaltrol, Furon, Apo Allopurinol, Godasal, Triasyn, Betaloc, a Vitar soda. Děkuji

Jiří, Liberec
Odpověd

Vážený pane, doporučuji Vašemu otci kombinaci těchto diet: dieta s omezením bílkovin a nízkocholesterolová. Doporučuji Vašemu otci dodržovat zásady diety s omezením bílkovin, více informací o této dietě najdete na našich webových stránkách, a zároveň doporučuji vyloučit ze stravy vaječný žloutek a máslo, omezit příjem draslíku, tj. vyloučit některé jeho hlavní zdroje, tj. sušené ovoce, arašídy, luštěniny, celozrnné obiloviny, např. pšeničné otruby. Hlavními zdroji draslíku jsou: celozrnná a sójová mouka, obiloviny a výrobky z nich, pšeničné otruby, luštěniny (sójové boby, fazole), zelenina (zejména petržel, mangold, špenát, květák, rajčata, řeřicha, ale i brokolice) a ovoce (sušené meruňky, rybíz, citrusové plody, žlutý meloun, banány), telecí maso, vejce, sušené droždí, žampiony, vlašské ořechy, ovesné vločky, arašídy. Strava při onemocnění ledvin má být pestrá, vyvážená, nemá docházet k podvýživě kvůli nedostatku živin (bílkovin, tuků, sacharidů), ale i vitamínů a minerálů. Jelikož se při onemocnění ledvin omezují bílkoviny, omezují se bílkoviny hlavně rostlinného původu (nedodají tělu všechny potřebné aminokyseliny, které si tělo samo neumí vyrobit), a podstatou nízkocholesterolové diety je zvýšený obsah vlákniny, zdrojem vlákniny je při kombinaci těchto diet ovoce a zelenina. Luštěninám a celozrnným obilovinám je třeba se vyhnout kvůli jejich obsahu bílkovin. V dietě s omezením bílkovin se též omezují bílkoviny živočišného původu, což znamená i omezení cholesterolu (kvůli kornatění cév). Při hypertenzi se omezuje sůl, sůl se též omezuje i při dietě s omezením bílkovin. Draslík je obsažen ve většině potravin, nelze ho vyloučit, ale lze pouze omezit konzumaci jeho hlavních zdrojů. Vláknina, která je obsažená v ovoci, zelenině, je pro lidský organismus velice důležitá, mimo jiné pomáhá detoxikovat (čistit) organismus, pomáhá udržovat stálou hladinu glykemie tím, že působí pozvolný nárůst i pozvolný sestup glykemie a také působí proti zácpě. Vyřadit z jídelníčku draslík by znamenalo přejít na jednostrannou výživu s nedostatkem živin, vitamínů, minerálů, vlákniny a s příslušnými dopady na zdraví. Další důvod, proč nelze draslík vyřadit, je skutečnost, že jako hlavní minerál se spolu se sodíkem podílí na vodním hospodářství a též ovlivňuje srdeční činnost, bez draslíku by došlo k zástavě srdce. Možná Vás překvapí, že v dietě při onemocnění ledvin se konzumují druhy ovoce i zeleniny bez omezení. V této dietě nejde jen o snížení draslíku, ale též o snížení dusíku (dusíkaté látky jsou produktem metabolismu bílkovin, bílkoviny se rozkládají na aminokyseliny (mají dusíkatou skupinu) a odpadní látky při metabolizmu bílkovin jsou rovněž dusíkaté), z tohoto důvodu se omezují bílkoviny a rovněž se omezí sůl. Denní množství přijímaných tekutin je stanoveno dle laboratorních výsledků, určuje ho lékař. Uvádím příklad jídelníčku na dietu při onemocnění ledvin Snídaně: Nízkobílkovinný chléb, rama, med, zelený čaj. Svačina: Hruška. Oběd: Krupicová polévka, kuřecí maso na pórku, rýže. Svačina: Bílý jogurt, 1 ks. nízkobílkovinného pečiva, kiwi. Dietní večeře: Opečené brambory s česnekem, mrkvový salát s jablky. Nápoje: zelený čaj, Toma natura bez příchuti. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 22.2.2013

Mohlo by Vás zajímat: