dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Lymfocytární kolitida, hypercholesterolemie dieta

Lymfocytární kolitida, hypercholesterolemie dieta

Icona

Dotaz

Dobrý den, prosím o radu jídelníčku při alergii na lepek (mám ji zjištěnu již 7 let a přísně jí dodržuji). Dále mám lymfocytární kolitidu, hypercholesterolemii a nyní se léčím z hepatitidy typu E. Děkuji.

Helena, Mikulov
Odpověd

Vážená paní, doporučuji Vám u Lymfocytární kolitidě a hypercholesterolemie kombinaci diet s omezením zbytků (dieta č. 5), diety s omezením tuků (dieta č. 4), nízkocholesterolové a dodržování zásad bezlepkové diety (vyhnout se konzumaci žita, pšenice, ječmene, ovsa a výrobků, ve kterých jsou tyto obiloviny obsaženy). Lze používat bezlepkovou pšeničnou mouku, kukuřičnou, rýžovou mouku, pohanku. Pokrmy se zahušťují na sucho Maizzenou (kukuřičným škrobem nebo Solamylem, bramborovým škrobem). Konzumují se nedráždivé potraviny. Ne pikantně kořeněné s nižším obsahem tuků, nenadýmavé potraviny (např. luštěniny jsou zakázány) a lehce stravitelné potraviny (ne např. houby). Strava nemá obsahovat pecičky, zrníčka, kůrky, slupky. Jelikož je omezena vláknina, doporučuje se konzumace banánů, strouhaných jablek, broskve, nektarinky, meruňky, jablka ve formě pyré, kyselů, rosolů, ovocné šťávy jsou povoleny. Ze zeleniny je povolený jemně nakrájený hlávkový salát, vařená mrkev, špenát, dýně, rajčatová šťáva a protlak, vařená petržel a celer. Maso se konzumuje pouze libové, i sladkovodní ryby. Z uzenin je povolena dušená šunka, drůbeží šunka. Mléko a vejce se nepoužívají jako samostatný pokrm. Z mléčných výrobků jsou vhodné tvrdé sýry do 30 % tuku v sušině, sýry žervé, tvaroh, termix, pribináček, zakysané mléčné výrobky s nižším obsahem tuku, např. biokys, podmáslí, kefír.. Tuky jsou povoleny pouze rostlinné (roztíratelné, např. Rama), jednodruhové rostlinné oleje. Z příloh jsou vhodné brambory, bramborová kaše, bezlepkové těstoviny, rýže, vídeňský a karlovarský knedlík z bezlepkové mouky. Pečivo se konzumuje pouze starší bílé bezlepkové, netučná bezlepková vánočka, mazanec. Vhodné tekutiny jsou neperlivé stolní vody bez příchuti, minerální vody bez příchuti (občas), pitná voda, pramenitá voda, šťávy z povolených druhů ovoce a zeleniny, slabé čaje (černý, ovocný, zelený, bílý). Děkuji za Váš dotaz a těším se na další Vaše případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 17.4.2011

Mohlo by Vás zajímat: