dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskMononukleozu, borelioza, dieta pri candidě
DotazDobrý den, paní doktorka mě řekla (po odběru krve), že dcera prodělala mononukleozu a boreliozu. Napsala 3 balení Duomoxu 1000 a řekla dieta – omezit tučná, smažená jídla a nekořenit. Myslí si, že na obědy do školní jídelny může chodit. Omluvila tělocvik. Dočetla jsem se, že dieta (5 x denně) je velice důležitá (pochopitelně, když se tato chroba léčí pouze jídlem a klidem). Dceři jsem odhlásila obědy a chtěla bych jí dávat kvalitní svačiny. Potřebovala bych poradit, protože na různých stránkách jsou i různé rady, které jsou někdy protichůdné. Např. celozrnná mouka (pečivo) ANO a zrníčka, pecičky, slupky, kůrky ne? Chtěla bych upéct doma chleba, ale z jaké mouky? Hořčice a kečupy ne i v případě, že seženu bez konzervačních látek a nebudou ostré? Pohanka, jáhly, kukuřičná krupice (mouka), ovesné vločky je možné použít? A co česnek (velký antioxidant a skoro všelék, ale nadýmá) a cibule? Jak je to s rybama – kapr (tučnější ryba)? Dále např. zakysaná smetana (i nízkotučná 12%), pomazánkové máslo (i nízkotučné s přídavkem jogurtu), echinace (kapky jsou v alkoholu), linecké řezy (s malým obsahem másla, pečené na folii) plněné jablky a tvarohem bez rozinek, papriky (slupka), skořice, čínské zelí, zelí kysané (vařené, syrové), polévky ve školenví jídejně, játra, vnitřnosti, červen řepa (syrová, sterilovaná), droždí (pomazánky, knedlíčky do polévky), kadeřávek, romadur, syrečky? Dceři je 16 let (což je věk někdy složitější na domluvu i na pochopení, že musí poslechnout). Chtěla bych, aby jídlo bylo i chutné a toto období pro ni nebylo stresující. Dcera jezdí do školy mimo naše město a 2 dny v týdnu se vrací až kolem 18 hodiny. Takže potřebuji vymyslet i studenou kuchyni. Vím, že můj dotaz je dlouhý, ale těším se na Vaši odpoveď a předem MOC děkuji.Ilona, MostOdpovědPřeji pěkný den, v první řadě bych Vás chtěla pochválit za to, že se do podrobna zajímáte o stravu Vaší dcery. Ne vždy doktoři mají čas (a někdy i vědomosti) dopodrobna vysvětlit informace k dietě. Dcera by měla, jak je Vám známo a vzhledem k prodělané mononukleóze, dodržovat dietu s omezením tuků. Vždy záleží na tom, jak těžkou formu mononukleózy člověk prodělá. Čím těžší forma, tím přísnější dieta a delší období dodržování. Na našich stránkách si můžete pro inspiraci objednat ukázkové týdenní jídelníčky pro dietu č.4 – s omezením tuků (kódy: TUKY-2, TUKY-3, TUKY-4). Spolu s omezením tuků by měla mít strava šetřící charakter – s tím souvisí to zjednodušené doporučení "nekořenit". Na stránkách naši společnosti naleznete informace k šetřící dietě a k dietě s omezením tuků, která má také šetřící charakter. Obecně řečeno to znamená, aby dcera nepila příliš horké nebo ledové nápoje, vyhnula se dráždivým kořením (lze nahradit bylinkami – např. pažitkou, petrželkou, bazalkou apod.). Kečup není vhodný, protože vždy obsahuje nějaké výrazné ochucovadlo, stejně tak je nevhodná hořčice. Dále je potřeba vyhnout se smažení, vzniku kůrky, tvrdým, ostrým částím, slupkám, pecičkám atd. I z toho důvodu je dočasně lepší konzumovat bílé pečivo a lépe z předešlého dne (čerstvé nadýmá). Co se týká Vámi jmenovaných obilovin, můžete z nich připravit kaši, tím, že je povaříte do měkka. Ovoce a zeleninu bez tvrdých slupek a peciček a vybírat nenadýmavé druhy zeleniny (mrkev, celer, petržel, hlávkový salát apod.). Paprika, kadeřavá kapusta, čínské zelí (i jiné zelí) patří mezi nadýmavou zeleninu. Stejně tak česnek a cibule. Dočasně je lepší vypustit z jídelníčku. Červená řepa je v pořádku. V případě, že je zelenina v nálevu, tak dávat pozor na přidané koření, aby nebylo dráždivé. Raději doporučuji konzumovat čerstvou zeleninu. U případných moučníků se vyhněte kynutému těstu (vhodné je např. tvarohové nebo piškotové těsto). Jeden malý kousek Vašeho lineckého řezu si dcera dát může (je potřeba dodržet střídmost), změklé rozinky by vadit neměly. Skořici používat můžete, dokonce napomáhá proti plynatosti. Maso podávejte libové, na svačinu je možné dát do sendviče kvalitní kuřecí (nebo ještě lépe krůtí) šunku. Kapr: dcera si určitě může dát na Vánoce kousek kapra (např. půlku porce), ale určitě neobalovaného, připraveného třeba na bylinkách a bez tuku. Játra kuřecí možno v menším množství použít. Sýry pouze ty méně tučné (Eidam 30% tuku v sušině), nekupujte ty plísňové. Romadur a syrečky nejsou vhodné kvůli své pikantnosti. Jogurty (bez pecičkového ovoce) jsou v pořádku, zakysaná smetana (nízkotučná) – ve velmi malém množství může být. Pomazánkové máslo, případně normální máslo v malé vrstvě použít také můžete (obyčejné máslo opravdu jen v symbolickém množství) - volný tuk je potřeba omezovat. Vhodné je použití olivového oleje. Droždí se při šetřící dietě nedoporučuje. Při tepelné přípravě pokrmů se případný tuk přidává až do hotového pokrmu. Vhodnou přípravou je vaření a dušení. V případě podávání Echinacey doporučuji jinou formu než je tinktura – tobolky, čaje, pastilky apod. Přeji hodně úspěchů a dceři, ať se daří.Ing. Anna JermářováNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 17.2.2012Mohlo by Vás zajímat: