dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskVýživa při Rostroušené skleróze
DotazDobrý den do Vaší redakce, mám na Vás dotaz, jestli doporučujete nějaký specifický stravovací režim u . Za Vaši odpověď Vám děkuji předem. S pozdravem.Gabriela, KuřimOdpovědVážená paní, je postihující neurony. Onemocnění je sice nevyléčitelné, ale léky a vhodnou životosprávou lze zmírnit průběh onemocnění a tím i zajisti větší kvalitu života. Neexistuje žádná speciální dieta na toto onemocnění, ale existují obecná výživová doporučení. Obecná výživová doporučení jsou: Pestrá, pravidelná strava s dostatkem živin, vitamínů, minerálů, vlákniny, tekutin, ochranných látek. Snížit příjem živočišných tuků (kromě rybího tuku)-jíst pouze libová masa a mléko a mléčné výrobky s nižším obsahem tuků. Jídelníček lze zpestřit různými náhradami masa, např. seitan, robi, klaso, šmakoun. Mléko a mléčné výrobky nemusí být pouze z kravského mléka, ale mohou být též z kozího, ovčího mléka. Dávat přednost rostlinným tukům – rostlinné oleje (doporučuje se je střídat), roztíratelné rostlinné tuky, semínka, oříšky. Hojná konzumace ryb i tučných 2–3 x týdně. Konzumovat celozrnné obilniny a výrobky z nich. Luštěniny konzumovat minimálně 1–2x týdně. K luštěninám je vhodné vždy podávat syrovou nebo kvašenou zeleninu. Syrová nebo kvašená zelenina obsahuje enzymy, které pomáhají trávit luštěniny. Vyhýbat se rafinovaným sacharidům (to znamená sacharidovým potravinám, které obsahují pouze sacharidy), to znamená bílému řepnému cukru, bílé pšeničné mouce a výrobkům z ní, bílé loupané rýži. Tyto potraviny konzumovat co nejméně. Vyhýbat se též sladkostem, sladkému pečivu, sušenkám, dortům, zákuskům, zmrzlině, čokoládě, slazeným limonádám, ovocným džusům, šťávám. Denně konzumovat ovoce, nejlépe syrové nebo ve formě ovocných nebo . Ovoce může uspokojovat chuť na sladké, např. hrušky s mandlemi, jablka s vlašskými ořechy, strouhaná mrkev s jablky pokapaná šťávou z citronu nebo z limetek. Lískové oříšky jsou mírně nasládlé, opraží-li se mírně nasucho, výsledkem je nejen výborná nasládla chuť, ale též uspokojení potřeb sladkého. Hojná konzumace zeleniny, nejlépe ke každému jídlu-nejvhodnější je syrová zelenina, zeleninové saláty. Vhodná je též kvašená zelenina, např. kvašené zelí, zelenina vařená v páře, dušená zelenina, vařená zelenina, zeleninové polévky a vývary (zahušťovat celozrnnými obilovinami nebo výrobky z nich nebo bramborami, vejcem, ale nikoli jíškou nebo bílou pšeničnou moukou). Ovoce lze částečně nahradit zeleninou, ale ne zeleninu ovocem. Zelenina je nezastupitelná. V dietním režimu se vyhnout konzervovaným potravinám, dráždivým potravinám (polotovary, instantní potraviny, masové konzervy, plísňové sýry, marinované potraviny, pikantní koření, konzervovaná zelenina a konzervované ovoce, sušené ovoce – v sušeném ovoci jsou koncentrovány jednoduché sacharidy, což má nepříznivý vliv na průběh onemocnění) a nápojům (káva, alkohol, silný černý čaj). Tavené sýry si lze dopřát občas v menším množství. Vyhnout se tučným potravinám-např. sádlo, škvarky, slanina, uzeniny, tučná masa, např. vepřový bok, kachna, husa, plnotučná smetana a šlehačka, majonéza, plnotučné mléčné výrobky. Dodržovat pitný režim, 2–2,5 l tekutin denně, mezi vhodné tekutiny patří pitná voda, stolní a bez příchuti, ovocné čaje, přírodní zeleninové šťávy. Další výživová doporučení jsou dle příznaků: nemocní s mívají nedostatek vitamínu B12. Bohatým zdroje vitamínu B12 jsou kromě živočišných zdrojů mořské řasy. Je třeba kontrolovat hladinu vitamínu B12. Při léčbě kortikoidy bývá nedostatek draslíku, vhodnými zdroji draslíku jsou např. banány, meruňky, brambory, mandle). Při onemocnění je třeba dodržovat režimová opatření. Mezi ně patří , (kouření zhoršuje průběh onemocnění), a odpočinku, dostatek vhodné pohybové aktivity (chůze, vhodná rehabilitační, relaxační aerobní cvičení pod dohledem fyzioterapeuta), dostatečný pobyt venku, a to i v zimě (sluneční záření aktivuje (dělá účinným) vitamín D, omezit pobyt na přímém slunci, vyhýbat se pobytu v sauně, sprchování se horkou vodou, koupání se v horké vodě (horko zhoršuje průběh onemocnění), vhodná je léčba chladem (pití chlazených nápojů, sprchování se studenou vodou, studené zábaly (studené zábaly jsou vhodné zejména v horkých letních dnech), správné zvládání stresu, psychická pohoda (stres zhoršuje průběh onemocnění). Nezbytné je udržovat si fyzickou i psychickou kondici, trénink paměťových i rozumových funkcí, vhodné je zaměstnání nebo aktivity, kde je třeba řešit různé problémy, tvůrčí práce. Naprosto nevhodná je nečinnost, monotónní, stereotypní práce. Nemocným s často ztrpčuje život únava. Při únavě je vhodné dobře hospodařit s energií, to znamená vhodně si rozvrhnout denní aktivity, zařadit během dne krátké přestávky, chodit pravidelně spát a ráno pravidelně vstávat, při únavě není vhodný směnný provoz (narušuje spánkový režim a podporuje únavu), nepít krátce před spaním (časté noční močení nepříznivě ovlivňuje kvalitu spánku), . Ke kvalitnímu spánku přispívá krátká večerní procházka. Doporučuji též chodit na pravidelné lékařské vyšetření, pravidelně sledovat hladiny vitamínů a minerálů v krvi, hlavně hladinu B12 v krvi, vitamínu D, vápníku, hořčíku. Dostatek potřebných živin (bílkovin, sacharidů, tuků), vitamínů, minerálů, vlákniny, ochranných látek zajistí pravidelná pestrá, vyvážená strava, pouze při větším nedostatku vitamínu D je tento vitamín hrazen léky, užívá se dle doporučení lékaře. Z doplňků výživy je dobrý přípravek ginkgo bilboa z jinanu dvoulaločného a B-komplex, obojí podporuje funkce mozku. Ostatní doplňky jsou buď neškodné, např. pupalkový olej (ten sice pomůže, ale stejný výsledek má i střídání rostlinných olejů), nebo mohou nemocným s škodit, jedná se např. o přípravky, které podporují imunitu (zhoršují průběh onemocnění). Některé doplňky výživy a bylinky (bylinkové čaje) se nemusí snášet s některými léky a výsledkem jsou zdravotní potíže. Rovněž jsou nevhodné různé alternativní diety, které mohou poškodit zdraví nemocných . Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 13.2.2020Mohlo by Vás zajímat: