dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dotazy o mozkových onemocněníDotazy o mozkových onemocnění1x Key1
Výživa při Rostroušené sklerózeVýživa při Rostroušené sklerózeAccessibility
Onemocnění, nemoci
Idiopatická proktokolitida a dieta
Dotazy o onemocnění celiakií
Hubnutí s celiakií po těhotenství, bezlepkové potraviny
Dotazy o onemocnění dna, dieta při dně
Sádlo, máslo, obiloviny při dně a cukrovce
Dnavá artritida, alkoholické pivo při dně
Puríny v česneku, konzumace 3 stroužky denně u dny
Amarant, tofu a sója u vysoké hladiny kyseliny močové
Dotazy o onemocnění ledvin
Život s jednou ledvinou vlivem tumoru
Selhání ledvin a kornatění cév, vysoký tlak
Dotazy o mozkových onemocnění
Výživa při Rostroušené skleróze
Dotazy o nádorových onemocněních – rakovina a dieta
Chemoterapie po rakovinu prsu, hysterektomie, přípravky na hubnutí
Dotazy o onemocnění štítné žlázy
Hubnout po operaci štítné žlázy a překyselení žaludku
Nádor štítné žlázy s hypoechogenním lemem
Kolik mám mít příjem kalorii za den u snížené funkce štítné žlázy?
Dotazy o onemocnění střev
Pooperační dieta po laparoskopické operaci slepého střeva
Dieta vhodná při divertikulitidě s perforací a abscesem
Crohnova nemoc, plynatost a nafouknutí po jídle
Dotazy o onemocnění žaludku
Dietní strava při zánětu žaludku u Helicobacter pylori
Otrava rtutí amalgámem
Dotazy o onemocnění srdce
Strava po infarktu
Dieta po transplantaci srdce
Histamínová intolerance na pšenicu, vajcia a mlieko
Hypercholesterolemie, hypertenze III
Šetřící dieta, zauzlenie čriev
Anémie – snížená hladina hemoglobinu
Hypotyreóza, obezita, redukční dieta
Kvasinkové onemocněních u žen
Výživa při progredující Parkinsonově chorobě
Dieta při onemocnění GERD (gastroezofageální refluxní choroba)
Zácpa u dětí, možné příčiny a jak léčit
Re Zácpa u detí, možné příčiny a jak léčit
Re Re Zácpa u detí, možné příčiny a jak léčit
Chronická únava, dietní režim
Kolostomie, ileostomie, tlusté střevo
Polyvalentní alergie
Silná alergie na lepek, svědění
Příčiny pálení žáhy a bolesti na hrudi
Slabý zánět žaludku, jídelníček
Gilbertův syndrom a výživa u batolete
Autoimunitní hepatitida a žlučník
Mám zánět žaludku, dvanácterníku…
Gastroezofageální refluxní choroba jícnu
Rakovina žaludku, dieta po odstranění žaludku
Žaludeční nevolnost bolesti a podráždení břicha
Leidenská mutace a nadváha
Bezpurinová dieta
Dieta při MYASTENIE GRAVIS
Dieta při chronické renální insuficienci (CHRI)
Hyperurikémie, dyslipoproteinémie a Menierova choroba
Meniérova choroba
Jaterní dieta
Dieta na játra a divertikulitida – zdravá střeva
Jak se stravovat při cirhóze jater a cukrovce
Jaterní cirhóza, jaterní dieta
Zánět jater (steatóza), vřed dvanácterníku, trombocytopenie
Nadměrná ztráta bílkovin
Jídelníček pro alergika
Glukozová tolerance
Dieta při popáleninách
Mononukleoza dieta
Jakou dietu při mononukleoze
Mononukleozu, borelioza, dieta pri candidě
Kyselina močová v krvi
Malé množství bílkovin v krvi
Systémový lupus a dieta (SLE)
Re: Systémový lupus a dieta (SLE)
Zvýšená hladina cukru v moči
Polypy tlustého střeva léčba
Polypy tlustého střeva, dieta
Překyselení organismu
Revmatoidní artritida, vysoký krevní tlak, nadváha
Vysoký krevní tlak po porodu
Vysoký krevní tlak a ledviny
Vysoký tlak, zvýšená hladina cholesterolu a slabá cukrovka
Kolísavý krevní tlak, nedostatečná funkce ledvin
Hyperkalémie snížená funkce ledvin
Ledvinové kameny, ledvinová kolika dieta
Ledvinová dieta, draslík v krvi
Ledvinová dysfunkce a cukrovka
Dieta po transplantaci ledvin, kortikosteroidy
Uremický syndrom a doporučená dieta
Strava při dně
Suroviny při onemocnění dnou
Ryby při onemocnění dnou
Problémy s vysokým tlakem, DNA a nadváhou
Dna cukrovka a vysoký krevní tlak
Nemoc DNA ve dvaceti letech
DNA nadváha a vysoký tlak
Dna příznaky
Kyselina močová dna
Kyselina močová hodnoty
Zvýšená hladina kyseliny močové – dieta
Diabetik a dna
Dna nemoc a cholesterol
Dna, Cholesterol, Hypertenze II, Diabetes II
Je nemoc dna doživotní?
Dětská cukrovka
Jsem diabetička, jakou dietu?
Dieta při vaskulární nefroskleróze a diabetické nefropatie
Redukce váhy u diabetika
Dieta při cukrovce, diabetes (2)
Diabetes jedna ledvina, jídelníček
Cukrovka a žlučníkové kameny
Cukrovka 2 typu
Následky cukrovky, příznaky
Točení hlavy
Točení hlavy a nevolnost, příčiny
Re: Točení hlavy a nevolnost, příčiny
Diabetická noha dieta
Prader Willi syndrom a diabetická dieta
Re: Prader Willi syndrom a diabetická dieta
Dieta po operaci žlučních kamenu
Žlučníková kolika, zánět žaludku, nadýmaní
Žlučníkové kameny
Žlučníkové kameny a nízkotučné sýry
Chemoterapie a žlučník
Žlučníkový záchvat a dieta
Žlučníková dieta recepty, jídelníček
Podávání stravy po akutním zánětu slinivky břišní
Dieta pankreatická, onemocnění slinivky břišní
Akutni zápal slinivky břisní, stupne a doporučená dieta
Akutní zánět slinivky
Recepty pankreatitida
Recepty po zanětu slinivky břišní
Dieta při rakovině slinivky břišní
Slinivka břišní, dieta po zánětu
Chronický zánět slinivky břišní
Pankreatitida – zánět slinivky břišní
Adenokarcinom pankreatu, paraneoblastická trombocytemie
Celiakie, zánět žlučových cest
Dieta bezlepková a ledvinová nedostatečnost
Lymfocytární kolitida, hypercholesterolemie dieta
Celiakie příznaky
Bezlepková dieta diagnóza, celiakie
Crohnova choroba a dieta
Ulcerózní kolitida a dieta
Dieta a výživa při ulcerozní kolitidě


/ Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Dotazy o mozkových onemocnění / Výživa při Rostroušené skleróze

Výživa při Rostroušené skleróze


Dotaz

Dobrý den do Vaší redakce, mám na Vás dotaz, jestli doporučujete nějaký specifický stravovací režim u . Za Vaši odpověď Vám děkuji předem. S pozdravem.

Gabriela, KuřimOdpověd

Vážená paní, je postihující neurony. Onemocnění je sice nevyléčitelné, ale léky a vhodnou životosprávou lze zmírnit průběh onemocnění a tím i zajisti větší kvalitu života. Neexistuje žádná speciální dieta na toto onemocnění, ale existují obecná výživová doporučení. Obecná výživová doporučení jsou: Pestrá, pravidelná strava s dostatkem živin, vitamínů, minerálů, vlákniny, tekutin, ochranných látek. Snížit příjem živočišných tuků (kromě rybího tuku)-jíst pouze libová masa a mléko a mléčné výrobky s nižším obsahem tuků. Jídelníček lze zpestřit různými náhradami masa, např. seitan, robi, klaso, šmakoun. Mléko a mléčné výrobky nemusí být pouze z kravského mléka, ale mohou být též z kozího, ovčího mléka. Dávat přednost rostlinným tukům – rostlinné oleje (doporučuje se je střídat), roztíratelné rostlinné tuky, semínka, oříšky. Hojná konzumace ryb i tučných 2–3 x týdně. Konzumovat celozrnné obilniny a výrobky z nich. Luštěniny konzumovat minimálně 1–2x týdně. K luštěninám je vhodné vždy podávat syrovou nebo kvašenou zeleninu. Syrová nebo kvašená zelenina obsahuje enzymy, které pomáhají trávit luštěniny. Vyhýbat se rafinovaným sacharidům (to znamená sacharidovým potravinám, které obsahují pouze sacharidy), to znamená bílému řepnému cukru, bílé pšeničné mouce a výrobkům z ní, bílé loupané rýži. Tyto potraviny konzumovat co nejméně. Vyhýbat se též sladkostem, sladkému pečivu, sušenkám, dortům, zákuskům, zmrzlině, čokoládě, slazeným limonádám, ovocným džusům, šťávám. Denně konzumovat ovoce, nejlépe syrové nebo ve formě ovocných nebo . Ovoce může uspokojovat chuť na sladké, např. hrušky s mandlemi, jablka s vlašskými ořechy, strouhaná mrkev s jablky pokapaná šťávou z citronu nebo z limetek. Lískové oříšky jsou mírně nasládlé, opraží-li se mírně nasucho, výsledkem je nejen výborná nasládla chuť, ale též uspokojení potřeb sladkého. Hojná konzumace zeleniny, nejlépe ke každému jídlu-nejvhodnější je syrová zelenina, zeleninové saláty. Vhodná je též kvašená zelenina, např. kvašené zelí, zelenina vařená v páře, dušená zelenina, vařená zelenina, zeleninové polévky a vývary (zahušťovat celozrnnými obilovinami nebo výrobky z nich nebo bramborami, vejcem, ale nikoli jíškou nebo bílou pšeničnou moukou). Ovoce lze částečně nahradit zeleninou, ale ne zeleninu ovocem. Zelenina je nezastupitelná. V dietním režimu se vyhnout konzervovaným potravinám, dráždivým potravinám (polotovary, instantní potraviny, masové konzervy, plísňové sýry, marinované potraviny, pikantní koření, konzervovaná zelenina a konzervované ovoce, sušené ovoce – v sušeném ovoci jsou koncentrovány jednoduché sacharidy, což má nepříznivý vliv na průběh onemocnění) a nápojům (káva, alkohol, silný černý čaj). Tavené sýry si lze dopřát občas v menším množství. Vyhnout se tučným potravinám-např. sádlo, škvarky, slanina, uzeniny, tučná masa, např. vepřový bok, kachna, husa, plnotučná smetana a šlehačka, majonéza, plnotučné mléčné výrobky. Dodržovat pitný režim, 2–2,5 l tekutin denně, mezi vhodné tekutiny patří pitná voda, stolní a bez příchuti, ovocné čaje, přírodní zeleninové šťávy. Další výživová doporučení jsou dle příznaků: nemocní s mívají nedostatek vitamínu B12. Bohatým zdroje vitamínu B12 jsou kromě živočišných zdrojů mořské řasy. Je třeba kontrolovat hladinu vitamínu B12. Při léčbě kortikoidy bývá nedostatek draslíku, vhodnými zdroji draslíku jsou např. banány, meruňky, brambory, mandle). Při onemocnění je třeba dodržovat režimová opatření. Mezi ně patří , (kouření zhoršuje průběh onemocnění), a odpočinku, dostatek vhodné pohybové aktivity (chůze, vhodná rehabilitační, relaxační aerobní cvičení pod dohledem fyzioterapeuta), dostatečný pobyt venku, a to i v zimě (sluneční záření aktivuje (dělá účinným) vitamín D, omezit pobyt na přímém slunci, vyhýbat se pobytu v sauně, sprchování se horkou vodou, koupání se v horké vodě (horko zhoršuje průběh onemocnění), vhodná je léčba chladem (pití chlazených nápojů, sprchování se studenou vodou, studené zábaly (studené zábaly jsou vhodné zejména v horkých letních dnech), správné zvládání stresu, psychická pohoda (stres zhoršuje průběh onemocnění). Nezbytné je udržovat si fyzickou i psychickou kondici, trénink paměťových i rozumových funkcí, vhodné je zaměstnání nebo aktivity, kde je třeba řešit různé problémy, tvůrčí práce. Naprosto nevhodná je nečinnost, monotónní, stereotypní práce. Nemocným s často ztrpčuje život únava. Při únavě je vhodné dobře hospodařit s energií, to znamená vhodně si rozvrhnout denní aktivity, zařadit během dne krátké přestávky, chodit pravidelně spát a ráno pravidelně vstávat, při únavě není vhodný směnný provoz (narušuje spánkový režim a podporuje únavu), nepít krátce před spaním (časté noční močení nepříznivě ovlivňuje kvalitu spánku), . Ke kvalitnímu spánku přispívá krátká večerní procházka. Doporučuji též chodit na pravidelné lékařské vyšetření, pravidelně sledovat hladiny vitamínů a minerálů v krvi, hlavně hladinu B12 v krvi, vitamínu D, vápníku, hořčíku. Dostatek potřebných živin (bílkovin, sacharidů, tuků), vitamínů, minerálů, vlákniny, ochranných látek zajistí pravidelná pestrá, vyvážená strava, pouze při větším nedostatku vitamínu D je tento vitamín hrazen léky, užívá se dle doporučení lékaře. Z doplňků výživy je dobrý přípravek ginkgo bilboa z jinanu dvoulaločného a B-komplex, obojí podporuje funkce mozku. Ostatní doplňky jsou buď neškodné, např. pupalkový olej (ten sice pomůže, ale stejný výsledek má i střídání rostlinných olejů), nebo mohou nemocným s škodit, jedná se např. o přípravky, které podporují imunitu (zhoršují průběh onemocnění). Některé doplňky výživy a bylinky (bylinkové čaje) se nemusí snášet s některými léky a výsledkem jsou zdravotní potíže. Rovněž jsou nevhodné různé alternativní diety, které mohou poškodit zdraví nemocných . Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 13.2.2020Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: