dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskNemoc DNA ve dvaceti letech
DotazDobrý deň, pred pár dňami som bol na odbere krvi a bolo mi zistené zvýšené množstvo kyseliny močovej. Mám 20 rokov, tak sa chcem opýtať, či je ochorenie nemoc dna v tomto veku zvyčajné alebo či skôr neobvykle? Ak je to len zvýšené množstvo spojené s nedostatkom pohybu alebo spôsobené nadmerným jedením po vianočnych sviatkoch, ako by som mohol túto hladinu v krvi čo najefektivnejšie znižit? Držať bezpurinovú dietu mesiac, 2 alebo koľko? Posledné na čo sa chcem opýtať sú vaječné jedlá, praženica a hemendex. Sú vhodné alebo tým, že sú mastné nevyhovujú nízkym hodnotám purinov? ĎakujemPavol, ŽilinaOdpovědVážený pane, mít zvýšenou hladinu kyseliny močové ve dvaceti letech je brzy. Příčinou vzniku vyšší hladiny kyseliny močové může být zvýšená konzumace alkoholu a jídel bohatých na puriny nebo zvýšená tvorba kyseliny močové nebo její snížené vylučování. Základní prioritou v léčbě zvýšené hladiny kyseliny močové je úprava tělesné hmotnosti, v případě obezity, nadváhy její redukce. Je doporučováno omezení živočišných tuků (sádlo, tučná masa, uzeniny, tučné mléčné výrobky), střídmá konzumace alkoholu (max. 30 g denně, tj. 3 dcl vína nebo jedno velké a jedno malé pivo nebo 75 ml 40% alkoholu). Strava má být vyvážená, pravidelná – ideální jsou tříhodinové intervaly mezi jídly. Hladovění negativně ovlivňuje hladinu kyseliny močové v krvi. Je třeba omezit dráždivé látky (dráždivá koření, např. Chilli) a vyhnout se konzumaci potravin, které jsou největšími zdroji purinů. Jsou to sardinky, slanečci, vnitřnosti, kaviár, jikry, droždí (není zakázána konzumace droždí v kynutém těstě, v kvásku je ho velmi malé množství, ale je zakázaná např. drožďová pomazánka). Nezbytné je dostatečné množství tekutin i dostatek pohybu. Vaječná jídla, parenicu, hemenex (patří mezi tučná jídla), lze konzumovat občas, ale ne často. Tato opatření jsou celoživotní. Pochutnat si lze i na náhradách masa, např. sójové maso, seitan, robi, klaso, tempeh, tofu, ale i jiných potravinách, např. sójovém mléce, ovesném mléce, sójovém jogurtu a jiných. Doporučuji Váš jídelníček zpestřit různými oříšky, semínky, bylinkami (např. bazalka, saturejka), méně dráždivými kořeními (např. oregano, sladká paprika), zelenými natěmi (např. nať petržele, pažitka, kopr), ale i cibulí a česnekem. Více informací najdete na našich webových stránkách. V případě Vašeho zájmu si lze objednat jídelníček na dietu dna. Jídelníčky mají kód DNA-1 a DNA-2. Děkuji za Váš dotaz a těším se na vaše další případné dotazy nebo připomínky.Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 14.1.2011Mohlo by Vás zajímat: