Dotaz
Dobrý deň, pred pár dňami som bol na odbere krvi a bolo mi zistené zvýšené množstvo kyseliny močovej. Mám 20 rokov, tak sa chcem opýtať, či je ochorenie nemoc dna v tomto veku zvyčajné alebo či skôr neobvykle? Ak je to len zvýšené množstvo spojené s nedostatkom pohybu alebo spôsobené nadmerným jedením po vianočnych sviatkoch, ako by som mohol túto hladinu v krvi čo najefektivnejšie znižit? Držať bezpurinovú dietu mesiac, 2 alebo koľko? Posledné na čo sa chcem opýtať sú vaječné jedlá, praženica a hemendex. Sú vhodné alebo tým, že sú mastné nevyhovujú nízkym hodnotám purinov? Ďakujem
Pavol, Žilina |
| Odpověd
Vážený pane, mít zvýšenou hladinu kyseliny močové ve dvaceti letech je brzy. Příčinou vzniku vyšší hladiny kyseliny močové může být zvýšená konzumace alkoholu a jídel bohatých na puriny nebo zvýšená tvorba kyseliny močové nebo její snížené vylučování. Základní prioritou v léčbě zvýšené hladiny kyseliny močové je úprava tělesné hmotnosti, v případě obezity, nadváhy její redukce. Je doporučováno omezení živočišných tuků (sádlo, tučná masa, uzeniny, tučné mléčné výrobky), střídmá konzumace alkoholu (max. 30 g denně, tj. 3 dcl vína nebo jedno velké a jedno malé pivo nebo 75 ml 40% alkoholu). Strava má být vyvážená, pravidelná – ideální jsou tříhodinové intervaly mezi jídly. Hladovění negativně ovlivňuje hladinu kyseliny močové v krvi. Je třeba omezit dráždivé látky (dráždivá koření, např. Chilli) a vyhnout se konzumaci potravin, které jsou největšími zdroji purinů. Jsou to sardinky, slanečci, vnitřnosti, kaviár, jikry, droždí (není zakázána konzumace droždí v kynutém těstě, v kvásku je ho velmi malé množství, ale je zakázaná např. drožďová pomazánka). Nezbytné je dostatečné množství tekutin i dostatek pohybu. Vaječná jídla, parenicu, hemenex (patří mezi tučná jídla), lze konzumovat občas, ale ne často. Tato opatření jsou celoživotní. Pochutnat si lze i na náhradách masa, např. sójové maso, seitan, robi, klaso, tempeh, tofu, ale i jiných potravinách, např. sójovém mléce, ovesném mléce, sójovém jogurtu a jiných. Doporučuji Váš jídelníček zpestřit různými oříšky, semínky, bylinkami (např. bazalka, saturejka), méně dráždivými kořeními (např. oregano, sladká paprika), zelenými natěmi (např. nať petržele, pažitka, kopr), ale i cibulí a česnekem. Více informací najdete na našich webových stránkách. V případě Vašeho zájmu si lze objednat jídelníček na dietu dna. Jídelníčky mají kód DNA-1 a DNA-2. Děkuji za Váš dotaz a těším se na vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|