Dotaz
Dobrý den. Před rokem jsem byla operována na slinivku - zjištěn chronický zánět slinivky. Byla mi odstraněna slinivka ze 2/3, slezina a žlučník. Po operaci jsem měla velké problémy s imunitou a infekcemi, předávkování antibiotiky a ztáta trombocitů na nejnižší úroveň. Pak jsem se z toho trochu vykřesala a držela jsem zpočátku dietu přísnou z nemocnice a potom doma jsem pomalu přešla na tzv. dietu volnou pankreatickou, a pak pozvolna na dietu 4 a normální, tak jak mi bylo lékařem doporučeno. Beru Panzytrat 25000. Před 5 měsíci se můj stav zhoršil, po jídle velké nadýmání, plynatost, křeče v břiše, postupně se barva stolice začla měnit na žlutou a provázené velkými průjmy, velké bolesti v zádech. Sono, krevní obraz v nejlepším pořádku. Shodila jsem za poslední týden 6 kg, takže jsem se rozhodla dle knihy kterou jsem si zakoupila, začít znovu s dietou přísnou pankreatickou. Jsem nyní na této dietě 6 den, křeče poněkud ustaly, průjem nadále trvá, chtěla bych pak přejít na tzv. pankreatickou dietu volnou, tak jak je v knize uvedeno. Chtěla bych poradit, zda jsem takto učinila dobře? Protože s touto nemocí bojuje velmi mnoho lidí, málokde se dozví co mají dělat, jakou dietu apod., našla jsem si na netu v Německu společenství lidí, kteří se zabývají pomocí těmto lidem a tam jsem se dozvěděla, že tento systém, který je uplatňován pořád ještě u nás dieta přísná, volná, nekonzumovat kávu a pod. je již zastaralý, nyní se prý doporučuje, aby si každý pacient vedl deníček jídel, které sní, které mu nic neudělaly a které nesnáší a těmto se pak vyhýbat. Že se jedná o individuální přístup. Dostala jsem z Německa různé brožury s recepty a byla jsem zděšena, že klidně doporučují plněné žampiony, instatní kávu a pod. věci. Tyto brožury většinou vydávají farmaceutické firmy různých léčiv-enzymů. Nemělo by se tedy i unás něco změnit v tomto směru, ležela jsem ve Fakultní nemocnici Olomouc, ale po operaci jsem se dietní sestry nedočkala. Na závěr: Pracovala jsem 38 let jako správce nemocnice a v případě potřeby jsem zastupovala i dietní sestru, takže trochu přehled mám. Myslím si, že informovanost v tomto směru je velmi špatná, Srdečně Vás zdravím a děkuji za odpověď
Linda, Olomouc |
| Odpověd
Vážená paní, nedoporučuji Vám přechod z přísné pankreatické diety na volnou pankreatickou dietu. Tento přechod je možný pouze v případě, že nejsou žádné potíže, což ve Vašem případě není (sdělujete, že křeče sice pominuly, ale průjem nadále trvá). Co se týká průjmu, je možnost, že se může jednat o infekční onemocnění, lékařské vyšetření vyloučí nebo potvrdí tuto možnost. Dietní postup při pankreatické dietě je individuální, záleží na zdravotním stavu nemocného. Jsou 4 stupně pankreatické diety – dle přísnosti. Při přechodu z jednoho stupně na druhý doporučuji maximální opatrnost – nové potraviny se zkouší v malých dávkách, při potížích (např. průjmu) je nutné se vrátit k původnímu stupni, tj. ke stupni, u kterého jste nepociťovala potíže (tj. o stupeň níž). Strava má šetřící charakter (mechanicky (ne slupky, zrníčka, kůrky, šlachy, apod.), termicky (ne příliš horké, studené), chemicky (ne dráždivé látky, nadýmavé potraviny). Stupně pankreatické diety; 1. stupeň při akutním zánětu slinivky nic ústy, absolutní hladovka, žíznivka (pacient je v nemocnici, dostává infuze). 2. stupeň čaj s glukózou (glukopurem) po lžičkách (čaj ruský nebo slabý černý), jinak infuze. Příjem stravy ústy začíná šlemovými polévkami (vývar z rýže, odvar z ovesných vloček), postupně se přidávají suchary, jablečné pyré, jablečný kompot, mrkvová šťáva, bramborová kaše s vodou (ne s mlékem). Dále se postupně přidává netučný tvaroh, vařené libové drůbeží maso bez kůže (krůta, kuře), používá se pouze vaření, vaření v páře, dušení bez tuku. Porce masa, mléčných výrobků se podávají ve velmi malých dávkách. Vhodným nápojem je ruský čaj a slabý černý čaj. 3. stupeň porce masa, mléčných výrobků jsou větší, přidávají se kompoty (hlavně meruňkový, broskvový, jablečný), další netučné mléčné výrobky, mrkev, petržel. Vaříme, dusíme bez tuku. Nápoje: ruský čaj, slabý černý čaj, stolní vody bez příchuti a oxidu uhličitého. 4. stupeň (rekonvalescence) strava má realimentační charakter, přidává se mléko (pouze při snášenlivosti), hovězí zadní maso, libová šunka, netučné ryby, drůbež netučná bez kůže, hlávkový salát, červená řepa, ledový salát, malé množství zeleného hrášku. Nápoje jsou stejné jako u 3. stupně, postupně jako u diety č. 4. Postupně se přechází na dietu č. 4 (dieta s omezením tuků). Recepty lze čerpat z publikací, jejímiž autory jsou naši přední odborníci v oblasti dietologie. a) MUDr. Pavel Kohout PhD, Marie Lišková, Olga Mengerová – Onemocnění slinivky břišní – dieta pankreatická, vydalo nakladatelství Forsapi s. r. o. K Horoměřicům 113/29 165 00 Praha 6 v roce 2007. b) MUDr. Pavel Kohout PhD, Jaroslava Pavlíčková – Dieta onemocnění slinivky břišní Dieta a rady lékaře, vydalo nakladatelství Pavla Momčilová V zahradách 146 251 70 Čestlice v roce 1996. Uvedené knihy si lze vypůjčit v městské knihovně (nejlépe ve větším městě) nebo napsat do vydavatelství o jejich zaslání (z vlastní zkušenosti vím, že to funguje). Rovněž můžete využít recepty na pankreatickou dietu na našich webových stránkách. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|